Contributia Scolii Ardelene la Modernizarea Limbii Romane Literare

Cuprins licenta Cum descarc?

Cuprins
I. Biserica romana unita si aparitia Scolii ardelene 7
II. Istoria si filologia - domenii de baza de manifestare pentru reprezentantii Scolii ardelene 16
III. Realizarea limbii romane literare moderne scop al activitatii Scolii ardelene 31
Folosirea alfabetului latin 35
Imprumutul latino-romanic 49
Inlaturarea elementelor aloglote (de alta origine decit cea latina) 45
IV. Lucrari lingvistice realizate de reprezentantii Scolii ardelene47
Ortografia 47
Gramatici 50
Dictionare 54
Concluzii 57
Bibliografie 59


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Situata la inceputul perioadei moderne a culturii romanesti, Scoala ardeleana continua, pe de o parte, directia cea mai avansata a culturii anterioare iar, pe de alta parte, dezvolta trasaturi noi care anunta etapa actuala.
M-am oprit la aceasta etapa a limbii romane, deoarece dupa cum declara si Aurel Nicolescu limba romana constituie ,,impreuna cu istoria patriei, cele doua coloane in jurul carora s-a ridicat edificiul impunator al Scolii ardelene" Atit cercetatorii din trecut, cit si cei de astazi recunosc importanta pe care o are limba din aceasta perioada pentru perioadele de formare a culturii romanesti.
Convinsi ca limba romana constituie un punct central si pentru Scoala ardeleana, mi-am propus sa conturez activitatea teoretica si practica a carturarilor ardeleni in legatura cu limba romana.
In practica utilizarii limbii, exista numai varietati de exprimare mai mult sau mai putin asemanatoare cu un model ideal, pe care ni-l imaginam ca o esenta prezenta in orice act si in orice manifestare concreta de limba. Dar, din cauza multiplelor posibilitati de combinare a inventarului de forme si de cuvinte si a numarului enorm de comunicari, nu se intimpla niciodata ca doua persoane sa aiba in cursul vietii lor exact aceleasi comportari lingvistice. Modul in care grupul de vorbitori isi organizeaza exprimarea profesionala, indiferent cit de larg este domeniul profesiunii lor, nu este determinat de obicei de motive artistice si nici nu se constituie dintr-o data in urma vreunei hotariri colective, ci treptat, in functie de cerintele dezvoltarii formelor de viata social-culturala.
Lucrarea este structurata in patru capitole, astfel: primul capitol, este intitulat: Biserica romana unita si aparitia Scolii ardelene, al doilea: Istoria si filologia-domenii de baza de manifestare pentru reprezentantii Scolii ardelene, al treilea: Realizarea limbii romane literare moderne scop al activitatii reprezentantilor Scolii ardelene (cu subcapitolele: a. Folosirea alfabetului latin; b. Imprumutul latino-romanic; c. Inlaturarea elementelor aloglote), iar, al patrulea capitol: Lucrari lingvistice realizate de reprezentantii Scolii ardelene (cu subcapitolele: a. Ortografii; b. Gramatici; c. Dictionare).
In realizarea acestei lucrari am consultat urmatoarele lucrari: Stefan Munteanu, Vasile D. Tira, Istoria limbii romane literare, Florea Fugaru, Scoala ardeleana, Al. Rosetti, B. Cazacu, L. Onu, Istoria limbii literare, vol. I, Aurel Nicolescu, Scoala ardeleana si limba romana, Dictionarul explicativ al limbii romane etc.
Reprezentantii Scolii ardelene recepteaza si selecteaza numai ideile conforme cu specificul nostru national. Sistemul de idei dezvoltat in aceasta perioada se armonizeaza atit de bine cu traditiile literare nationale, incit poporul si carturarii din Transilvania si le insusesc cu usurinta si rapiditate.
Avind in vedere toate aceste argumente, mi-am propus sa evidentiez rolul jucat de reprezentantii Scolii ardelene la modernizarea limbii romane literare.
,,Nimeni nu va putea contesta influenta binefacatoare pe care a avut-o ea [Scoala ardeleana] in mai multe puncte asupra culturii noastre. Gratie scriitorilor cari s-au grupat in jurul acestei scoli, noi am ajuns sa fim mai bine cunoscuti de streini si sa ne intelegem mai usor pe noi. Prin studiul istoriei si al filologiei s-a desteptat constiinta de ceea ce sintem si de ceea ce ne ramine de facut.
Prin munca serioasa si cinstita a invatatilor transilvaneni ni s-a dat o pilda frumoasa de ceea ce inseamna o vieata consacrata unui singur ideal. De aceea multe sint invataturile pe care le putem trage din activitatea acestor apostoli carora le datorim atit de mult".
OVID DENSUSIANU
(Literatura romana moderna, editia a IV-a, pag. 19, 25, Bucuresti, 1943
I. Biserica romana unita si aparitia Scolii ardelene
Din punct de vedere al religiei, romanii din Transilvania apartineau episcopatului ortodox din Alba Iulia. Cu scopul de a spori numarul catolicilor de aici, curtea de la Viena a sprijinit actiunea de trecere a romanilor la religia catolica. Se promiteau avantaje economice si culturale. Pentru preotii romani se deschideau calea depasirii starii umile economice si sociale in care se aflau. Puteau deveni egali cu preotii si ierarhii asa numitelor ,,religii recepte". Actiunea de Unire cu Biserica Romei a fost infaptuita prin actele semnate de un numar restrins de clerici romani la 21 martie 1697, 7 octombrie 1698, 5 septembrie 1700, 7 aprilie 1701 si intarita printr-o serie de diplome imperiale, din care cea mai importanta era cea din 19 martie 1701. Prin aceasta a doua Diploma Leopoldina a Unirii, Curtea de la Viena promitea nu numai avantaje economice si culturale pentru cler si pentru romanii care aderau la noua biserica, dar si recunoasterea tuturor romanilor cu drepturi egale si eliminarea definitiva a statutului medieval de acceptati sau tolerati. Se deschidea astfel perspectiva si pentru romani de a face parte ,,din natiunile politice, de a intra in cadrele constitutiei tarii"


Fisiere in arhiva (1):

  • Contributia Scolii Ardelene la Modernizarea Limbii Romane Literare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!