Contributii la Cunoastere Avifaunei de pe Acumularile Jijioarei

Extras din licenta Cum descarc?

Din cele mai vechi timpuri pasarile au fost un model de urmat pentru oameni, incepand de la cromatica penajului lor, armonia glasului si zborul care a constituit modelul creatiilor aeronautice.
Vecinatatea apelor a fost mereu populata de numeroase specii de pasari, ele traind in preajma primelor comunitati umane ce s-au dezvoltat in apropierea cursurilor de apa. 
Omul a urmarit dintotdeauna zborul pasarilor si a fost impresionat de glasurile lor si de felul in care isi construiesc cuibul. In acest fel s-au facut primii pasi in cunoasterea acestor vietuitoare, astfel aparand domeniul pe care noi il numim azi - Ornitologie.
Multe popoare au legende legate de pasari: mitologia greceasca vorbeste despre pasarea Phoenix, egiptenii de Benu (pasare mitica ce simbolizeaza nemurirea).
Cercetarile ornitologice au cunoscut un avant deosebit, tarziu, in cursul secolului XX, sub aspect sistematic, biologic, ecologic si etologic.
Omul a incercat sa intervina in cursul firesc al naturii, modificand habitatele si ecosistemele, fapt ce a afectat efectivele pasarilor, teritoriile de cuibarit, popas si hranire.
Oamenii si-au pus intrebari legate de fenomenul migratiei pasarilor si cauzele care il provoaca. Acest termen se refera la deplasarile regulate executate in fiecare an, intre locurile de cuibarit si cartierele de iernare. Migratia pasarilor este determinata de mai multe cauze: scaderea luminii si a temperaturii, imposibilitatea procurarii hranei, datorita inghetarii acumularilor si datorita repausului vegetativ din timpul iernii.
Din fericire, mentalitatea unora dintre noi s-a schimbat, evoluand de la placerea de a observa, la implicarea in activitati de protejare a pasarilor, mai ales a celor pe cale de disparitie.
Lucrarea constituie un studiu avifaunistic care cuprinde prezentarea speciilor care populeaza Aria de protectie avifaunistica ,,Elesteele Jijiei si Miletinului". Am abordat acesta tema, pentru a putea face cunoscuta Aria protejata ,,Elesteele Jijiei si Miletinului", atat din punct de vedere avifaunistic, cat si din punct de vedere al impactului antropic.
CAPITOLUL I
Scurt istoric al cercetarilor ornitologice in Moldova si bazinul Prutului
Dintre cele mai vechi scrieri cunoscute care amintesc abundenta pasarilor cu valoare cinegetica de pe teritoriul Moldovei, putem mentiona insemnarile suedezului E. H. SCHNEIDER din 1714.
In 1716, apare cartea "Descriptio Moldaviae" in care D. CANTEMIR, scrie despre pasarile salbatice si domestice.
In 1778, J. BENKO realizeaza in publicatia "Transilvania"un tabel sistematic al pasarilor, unde sunt mentionate 63 de specii de pasari.
In anul 1834, odata cu infiintarea Muzeului deIstorie Naturala din Iasi, incep studiile ornitologice in zona Moldovei.
R. VON DOMBROWSKI publica in 1912 lucrarea "Ornis Romaniae" care cuprinde tot ce se cunostea despre cele 347 de specii de pasari intalnite in sud-estul muntilor Carpati.
Intre 1912 - 1945, apar publicatii despre pasari de interes vanatoresc apartinand lui I. PHILIPOPWICZ (1924 - 1945), H. REZORI (1935), E.BOTEZAT (1943).
S. PASCOVCHI publica 115 articole in perioada 1930 - 1976 si inscrie o specie noua pentru avifauna tarii noastre (Chettusia gregaria - 1968).
In anul 1958, C.V.MANDRU semnaleaza pentru prima data in Moldova unele specii tipic avatice: Branta ruficollis (Larga Jijia), Gavia stellata (Dorobanti)siOxyura leucocephala (Dorobanti, Belcesti, Bulbucani si Larga Jijia) in lucrarea "Cateva date zoogeografice referitoare la unele pasari din Moldova".
In anul 1966, A. PAPADOPOL, publica lucrarea "Les Charadriiformes de Roumanie considerations systematiques, zoogeographiques et ecologiques", in care realizeaza o prezentare sistematica a ordinului Charadriiformes din Romania.
A.PAPADOPOL si C.V.MANDRU publica observatii despre pasarile acvatice prezente in cateva puncte de pe valea Jijiei: Vladeni, Larga Jijia si Cristesti, in lucrarea "Contributii la cunoasterea pasarilor din regiunea Iasi",aparuta in 1967.
C. RANG, publica,in 1968, lucrarea "Contributii la cunoasterea avifaunei vaii mijlocii a Siretului in perioadele de pasaj", unde semnaleazapentru prima data specia Calidris minuta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contributii la Cunoastere Avifaunei de pe Acumularile Jijioarei.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!