Contributii la Metodologia de Proiectare a Tehnologiilor Computerizate

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Obiectivul principal al proiectului consta in descrierea unor cercetari privind proiectatea computerizata si concretizarea metodelor de elaborare, concepere, a proceselor de prelucrare automata a unui produs. Perioada actuala, de concurenta internationala si de cautare a rentabilitatii maxime impune o revizuire a principiilor clasice de conceptie a unui produs.
Noua viziune de conceptie integrata si simultana a produsului si a procesului sau de fabricatie (inginerie integrata), realizeaza o suprapunere partiala a activitatilor de conceptie a produsului cu activitatile de conceptie a proceselor de prelucrare a pieselor, ceea permite luarea de la inceput a celor mai bune decizii, integrind cunostintele tehnologice in procesul de conceptie constructiva, evitandu-se astfel conflictele si reluarea proiectului (Draghici, 2002a).
Teza contine doua capitole care descriu realizarea unor studii teoretice , privind proiectarea automatizata, precum si a metodelor deja existente si care se folosesc pe larg in Constructia de Masini.
1 Conceptia
Conceptia (engineering design) este o activitate creativa care, pornind de la necesitati exprimate si de la cunostinte existente, are ca scop definirea unui obiect material sau imaterial, numit si artefact, care satisface aceste necesitati si care poate fi realizat industrial (AFNOR, 1988).
Conceptia este factorul cheie al procesului de dezvoltare al unui nou produs. Daca ne referim la termenul englez design, activitatea de conceptie este cea care permite transformarea unei inventii in inovatie. Functiile si frontierele conceptiei nu pot fi precizate fara definirea in prealabil a termenilor de inventie, de inovatie, precum si de descoperire stiintifica.
Conceptia unui produs
Se poate defini conceptia unui produs (product design) ca ansamblul activitatilor si proceselor care permit trecerea de la ideea unui nou produs (sau
imbunatatirea unui produs existent) la informatiile (desene, programe etc.) care permit lansarea productiei, asigurarea folosirii si a mentenabilitatii acestuia (Perrin, 2001). Adesea, notiunea de conceptie a unui produs este sinonima cu cea de dezvoltare a unui produs, definita ca ansamblul activitatilor de creatie si de comunicare de informatii care transforma datele pietei si oportunitatile tehnice in informatii necesare pentru productie: modele, specificatii, prototipuri, desene, programe, masini-unelte, scule etc. O multitudine de metode si mijloace destinate conceptiei produselor au fost dezvoltate si introduse in ultimii ani in intreprinderile cu tehnologie avansata din tarile puternic industrializate, in scopul imbunatatirii competitivitatii lor. Consecintele folosirii acestora sunt indiscutabile. Fara ele nu ar fi posibila reducerea duratei ciclului de dezvoltare, reducerea costurilor, cit si imbunatatirea calitatii si fiabilitatii produselor. Contextul economic actual impune continuarea cercetarilor asupra metodelor si mijloacelor folosite in ciclul de conceptie al unui produs.
Modelul clasic al ciclului de conceptie al unui produs cuprinde sase faze:
1 planificarea proiectului,
2 identificarea si traducerea necesitatii,
3 cercetarea creativa de solutii,
4 conceptia preliminara,
5 conceptia detaliata,
6 evaluarea si alegerea solutiilor.
Analiza comportamentelor cognitive a aratat ca identificarea problemei nu este prealabila elaborarii solutiei, ci ele se desfasoara simultan. Astfel, demersul clasic de conceptie (functionala, structurala, apoi fizica) al unui produs nu este adoptat in realitate de catre inginerii de conceptie. Solutiile fizice experimentate in trecut sunt propuse inca din faza de definire functionala. De altfel, ansamblul global al produsului este divizat in diferite subansambluri care sunt concepute in mod independent. In consecinta, si in mod inevitabil, nu vor putea lipsi contradictiile si antagonismele, atunci cind se reunesc aceste subansambluri in vederea constituirii produsului finit. Inginerii de conceptie vor trebui sa accepte deci unele compromisuri, alterind functionalitatile produsului. Se asista asadar, in cursul fazei de conceptie detaliata, la o succesiune de cicluri de descoperire a problemei, de cercetare a solutiilor, apoi de integrare, mai mult sau mai putin satisfacatoare a acestor solutii ale elementelor structurale deja concepute. In raport cu amploarea solutiilor folosite se vor putea aduce modificari deciziilor luate in cursul fazei de conceptie preliminara, sau chiar va trebui reluata faza de cercetare a solutiilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contributii la Metodologia de Proiectare a Tehnologiilor Computerizate.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!