Controlul de gestiune

Extras din licență

Introducere 
Controlul de gestiune (controlling in limba engleza) a aparut inca de la inceputul secolului trecut in cateva entitati industriale americane si a cunoscut o dezvoltare sensibila in cadrul entitatilor franceze la inceputul anilor 1970.
Functia si meseria de control de gestiune a evoluat considerabil in cursul ultimelor decenii: de la functia tehnica traditionala concentrata pe instrumente cantitative si monetare, spre o functie de comunicare, consultanta de gestiune si manageriala. Controlul de gestiune se poate exercita la toate nivelurile organizatorice, este prezent peste tot unde se exercita o activitate. Asadar controlul de gestiune este pivotul procesului de control organizational, isi asuma rolul de aliat, asigurand luarea in considerare a factorilor cheie de succes.
Pentru realizarea obiectivelor sale, controlul de gestiune foloseste un sistem de planificare pe termen scurt, un sistem informational si o procedura de masura a performantelor. Privit ca sistem informational, controlul de gestiune influenteaza atata deciziile tactice cat si pe cele strategice ale entitatii.
In prezent, mediul economic necesita numeroase schimbari in modul de gestionare si structurare a activitatii entitatilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca organizatiile actioneaza intr-un mediu instabil, caracterizat prin evolutii de timp si spatiu rapide, numeroase, dispersate, imprevizibile, care fac ca informatia sa fie incerta. Pentru managerii entitatilor este o provocare sa identifice din numerosii indicatori, pe cei mai importanti pentru a ramane pe linia de plutire. Asadar, controlul de gestiune trebuie sa intervina pentru a permite desfasurarea activitatii si luarea deciziilor astfel incat entitatile sa-si atinga scopurile.
Analizand tocmai aceste aspecte, tema cercetata nu este doar de actualitate, dar este si relevanta, ridicand interesul atata din partea teoreticienilor cat si din partea practicienilor.
,,A conduce bine o firma inseamna a fi stapan pe viitorul ei, iar a fi stapan pe viitor inseamna a sti sa lucrezi cu informatia".
M.Jr. Harpe
CAPITOLUL I
BAZELE CONTROLLING-ULUI
Conducerea moderna a oricarei entitati presupune stabilirea unei strategii care sa permita societatii sa obtina, pe termen lung maximizarea avantajelor in urma actiunii ei intr-un anumit mediu economico-social. Controllingul a fost creat in marile entitati pentru a verifica daca actiunile intreprinse pe termen scurt se inscriu in sensul orientarilor strategice. Astfel, controlul de gestiune este destinat facilitarii pilotajului societatii de catre manageri in luarea deciziilor pe termen scurt, in vederea realizarii obiectivelor strategice ale firmei.
1.1 Notiunea de controlling
Controlling-ul este un sistem circular de reguli care ajuta la atingerea obiectivelor entitatii, evitand surprizele si semnalizand la timp pericolele care necesita masuri corective.
Analizand conceptul de control, constatam ca acesta este un atribut al managementului, o functie a conducerii, un mijloc de cunoastere a realitatii si de corectare a erorilor.
Sensul cel mai comun asociat controlului este acela de ,,verificare", care frecvent se asociaza cu activitatea de cunoastere si permite managementului sa coordoneze activitatile din cadrul organizatiei intr-un mod cat mai economic si eficient.
Controlul intern este un atribut al conducerii de la toate nivelurile ierarhice. Toate persoanele care detin functii de conducere, indiferent de nivelul lor ierarhic sau de domeniul de activitate, trebuie sa planifice, organizeze si coordoneze aplicarea masurilor suficiente pentru a oferi o asigurare rezonabila asupra faptului ca scopurile si obiectivele vor fi indeplinite.
Atributele (functiile) conducerii reprezinta un tot unitar, ele se conditioneaza reciproc. Ca urmare, conducerea nu poate fi privita ca o trecere succesiva de la o functie la alta, urmand ca totul sa se reia de la capat. Controlul reprezinta atat functia finalizatoare a procesului de conducere, cat si functia care furnizeaza elementele necesare pentru realizarea in conditii corespunzatoare a celorlalte atribute ale conducerii:


Fisiere în arhivă (1):

  • Controlul de gestiune.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

Antoni, M. Unternehmenskultur im Spannungsfeld von Geschichte und
Lebenszyklus der nternenhmung, in: CB, Freiburg, 3/1998
Antonoff, R. Corporate-Identity-Report 1986/87, Hrsg.: FAZ, Frankfurt 1986
Baumgartner, B. Die Controller-Konzeption, Bern/Stuttgard, 1980
Aghte, K. Der Controller in der Organisation amerikanischer Unternehmen
Bramsemann, R. Controlling 2, Aufl., Wiesbaden, 1980
Bramsemann, R. Handbuch Controlling, Munchen, 1987
Capusneanu, S. Contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor. Aplicatii, editia a - II-a, Ed. Economica, Bucuresti 2003
Capusneanu, S. Contabilitatea de gestiune. Studii aplicative si teste-grila, Ed. Economica, Bucuresti, 2006
Calin O. Contabilitate de gestiune, Tribuna Economica, Bucuresti, 2002
Deyhe, A. Controller-Handbuch, band 1-8,3,Aufl. Gauting, 1990
Deyhe, A. Controlling & the Controller, Gauting, 1984
Dubrulle L. Contabilitate de gestiune, Ed. Economica, 1999
Ebert, G. Controlling 3, Aufl. Landsberg, 1992
Eschenbach, R. Osterreichischer Controllertag, 1990, Wien, 1991
Epuran M., Babaita V.Contabilitate si control de gestiune , Ed. Economica, 1999
Galweiler, A. Die Aufgaben des Controllers, in: Zeitschrift fur Betriebswirtschaft, 27, Jg. 1957, S.61 f.
Galweiler, A. Unternehmensplanung, Grundlagen und Praxis, Frankfurt / New York, 1974
Goetzeler, H. Bionik, Lernen von der Natur, Hrsg, Siemens AG Munchen, 1985
Gomez/Gilbert H. Vernetztes Denken im Management, in: Die Orientierung nr.89, Bern, 1987
Hahn, D. Planungs und Kontrollrechunung (Puk), 3, Aufl. Wiesbaden, 1985
Hausschild, J. Finanzvorstand, Treassurer, Controller. Das Finanzmanagement in der Stellenbeschreibung, in: Zeitschrift fur Organisation, 41, Jg.1972, S., 167-174
Horvath, P Controlling, 3, Aufl., Munchen, 1990
Iacob C., Contabilitate de gestiune, Ed. Economica, 1999
Kohler, R. Marketing-Controlling, in: DBW, 42. Jg 1982, S. 197-2153
Kraus, H Controller, Aufgaben und Anforderung in der Praxis, in: CB nr. 2/1998
Mann, R. Die Praxis des Controlling, Munchen, 1973
Mann, R. Praxis strategisches Controlling, 5. Aufl., Landsberg, 1989
Mann, R. Mayer E Controlling. Conducerea profitabila a intreprinderii, Ed. All Bucuresti, 1996
Robu V., Analiza economico-financiara, Ed. Economica, Bucuresti, 2004
Stanescu C., Analiza economico-financiara cu aplicatii in societatile comerciale, industriale, de constructii si de transport, Ed.Economica, 1999.


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!