Controlul Financiar Ulterior al Curtii de Conturi privind Executia Bugetului de Stat

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 1
Capitolul I. Organizarea si programarea controlului financiar exercitat de curtea de conturi de conturi a Romaniei 2
1.1 Evolutia controlului financiar in Romania prin Curtea de Conturi 2
1.2 Structura organizatorica si de personal a Curtii de Conturi 6
1.3 Programarea activitatii de control financiar a Curtii de Conturi 13
Capitolul II: Analiza constatarilor controlului financiar ulterior al Curtii de Conturi privind executia bugetului de stat 16
2.1. Metodologia de exercitare a controlului financiar ulterior a Curtii de Conturi 16
2.2. Obiectivele controlului Curtii de Conturi asupra executiei bugetului de stat 18
2.3. Constatarile controlului financiar exercitat de Curtea de Conturi asupra executiei bugetului de stat la nivelul judetului Iasi 20
Capitolul III: Finalizarea controlului Curtii de Conturi asupra executiei bugetului de stat 25
3.1. Actele de control intocmite de Curtea de Conturi 25
3.2. Fluxul informational, evidenta si urmarirea constatarilor controlului Curtii de conturi 29
3.3. Eficienta controlului exercitat de Curtea de Conturi asupra executiei bugetului de stat la nivelul Judetului Iasi 36
3.4 Efectele Curtii de Conturi asupra executiei bugetului de stat la nivelul Judetului Iasi 41
CONCLUZII 47
BIBLIOGRAFIE 48


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Societatea contemporana se confrunta cu o serie de probleme majore cu repercusiuni in spatiul economic - social si care ar putea fi solutionate printr-o valorificare mai economicoasa, eficienta si efi cace a resurselor umane, materiale, fi nanciare si, nu in ultimul rand informationale.
In acest context, particularizarea unui aspect important, respectiv analiza modului de manifestare a uneia dintre institutiile reprezentative cu atributii de control financiar: Curtea de Conturi, pornind de la noile cerinte pe care aceasta le are in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana asupra tuturor aspectelor vietii (economice, sociale, politice etc.), este o tema actuala si de mare complexitate pentru intregul sistem de control fi nanciar national.
In prezent, Romania se afla, inca, intr-o perioada de schimbari semnificative, dintre care unele cu impact si asupra activitatii Curtii de Conturi. In aceste conditii, o analiza a efectelor acestor schimbari si influentele pe care le induc in performantele Curtii de Conturi se impune, din ce in ce mai mult,ca necesitate.
Se considera ca realizarea acestui demers presupune, regandirea fundamentala a prioritatilor, abordarii activitatilor de control/audit, a alocarilor de resurse, dar si o angajare a Parlamentului in sustinerea dezvoltarii moderne a Curtii de Conturi a Romaniei.
Avand in vedere faptul ca numai economia de piata libera si concurentiala nu asigura functionarea efi cienta a economiei, sarcina de a interveni si de a corecta eventualele imperfectiuni revine administratiei publice, prin atributiile ce ii sunt stabilite din prevederi legale in legatura cu modul de constituire si alocare a resurselor, ca sursa de stabilitate economica.
Cu toate acestea, interventia statului in activitatea economica a unei tari, in functie de dezvoltarea economica si sociala, ca si de contextul international, este sau ar trebui sa fi e din ce in ce mai redusa.
Controlul, ca una dintre formele de interventie a statului in economie, in scopul remedierii imperfectiunilor aparute in mecanismele de functionare ale pietei, se manifesta sub diferite forme si se integreaza in mod organic in optiunea economica a comunitatii, slujeste intereselor acesteia, manifestanduse ca un factor activ in realizarea dezideratelor oricarei comunitati.
Capitolul I. Organizarea si programarea controlului financiar exercitat de curtea de conturi de conturi a Romaniei
1.1 Evolutia controlului financiar in Romania prin Curtea de Conturi
Activitatea de control in tara noastra ar putea fi grupata cronologic dupa principalele momente in evolutia sa.
O prima perioada ar putea fi incepand din secolul al XVI-lea pana in secolul al XIX-lea. In aceasta perioada domnul fiind atotputernic dispunea de veniturile tarii fara sa asculte de cineva, iar cand recurgea la Adunarea Obsteasca si Sfatul boierilor o facea numai spre a se consulta. Neexistand o reprezentanta nationala cu drepturi financiare, domnitorul nu era controlat de nimeni asupra intrebuintarii veniturilor. Exista totusi un control special al banilor domnesti, exercitat in numele si pentru interesul domnului ca nu cumva cei insarcinati cu perceperea venitului sa comita jafuri sau abuzuri care sa-l pagubeasca.
Aceasta prima perioada poate fi impartita de la aproximativ anul 1550 pana in anul 1750 unde intalnim ,,registrele pentru socotelile vistieriei" si de la 1750 pana la 1831-18332 cand apare ca autoritate consultativa pe langa visterie si Sfatul, compus din 7 boieri. Aceasta situatie a aparut in Tara Romaneasca si Moldova ca urmare a infaptuirii unei reforme cu caracter fiscal, administrativ si agricol.
Stabilirea si intrebuintarea fundurilor se facea la ordinul domnitorului dupa bunul sau plac, fara existenta unor reguli clare, bine determinate. Deci aceasta perioada se caracterizeaza prin lipsa unor reguli de control privind intrebuintarea veniturilor stranse de la populatie si deci a inexistentei unui sistem financiar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Financiar Ulterior al Curtii de Conturi privind Executia Bugetului de Stat.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Anisoara Babalau,"Drept Financiar",Craiova, Editura Universitaria Craiova, 2007; - 
Birzea Cezar, Politicile si institutiile Uniunii Europene, Editura Corint, Bucuresti,
2001 Bajan, D., Bombos, S.G., Dragos, N.V., Hodoiu, V., Vorniceanu, M., ,,Curtea de Conturi a Romaniei", Buletinul economic-legislativ, nr. 1/1994, pp. 65-82, Supliment la Revista Tribuna Economica 
Bajan, D., Bombos, S.G., Dragos, N.V., Hodoiu, V., Vorniceanu, M., ,,Curtea de Conturi a
Romaniei", Buletinul economic-legislativ, nr. 1/1994, pp. 65-82, Supliment la Revista
Tribuna Economica
Dan Drosu Saguna, "Tratat de drept financiar si fiscal",Bucuresti, Editura All Beck , 2001;
Dr. Victor Munteanu ,"Control si audit financiar", Bucuresti, Editura Lucman Serv, 1998;
Emil Balan ,"Drept financiar (editia a II-a)", Bucuresti, Editura All Beck, 2003;
http://www.curteadeconturi.ro
Ionel Bostan , "Controlul financiar" Iasi, Editura Polirom, 2000;
Luchian D., "Curtea de Conturi.Elemente de identitate", Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1996;
Mihaescu Sorin V., "Controlul financiar-bancar", editia a III-a revazuta si adaugita, Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza". Iasi, 2009;
Mihaescu Sorin, "Curtea de Conturi. Control financiar" Editura Sedcom Libris, Iasi, 1999;
Peres Ion, Popa Emil Irimie, Bunget Ovidiu Constantin, Dumitrescu Alin Constantin, ,,Controlul financiar", Editura MITRON, Timisoara, 2008;
Petre Popeanga , "Organizarea si exercitarea controlului financiar - contabil", Bucuresti, Editura Fundatie "Romania de Maine", 2000;
Popeanga Petre, Auditul fi nanciar contabil, Editura Tribuna Economica, Bucuresti,1999


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!