Conturile Bancare si Profitabilitatea

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
ACTIVITATILE BANCARE SI GESTIUNEA PROFITABILITATII
1.1. Profitul societati bancare
Profitul reprezinta scopul esential al actionarilor unei banci, iar obiectivul este cresterea valorii bancii prin prevenirea si diminuarea riscurilor precum si intarirea si cresterea pozitiei bancii pe piata.
Profitul bancar este reprezentat de diferenta dintre veniturile din dobanzi, comisioane, speze(incasate sau de incasat) si cheltuielile efectuate cu dobanzile, comisioanele si taxele platite, precum si cele cu functionarea bancii. Profitul bancar poate fi brut sau net dupa deducerea impozitului pe profit. Profitul brut este reflectat prin eficienta activitatii bancare sintetizand influentele tuturor factorilor care actioneaza direct sau indirect asupra veniturilor si cheltuielilor.
Principalele venituri si cheltuieli ale unei banci sunt veniturile din dobanzile incasate sau de incasat si cheltuielile cu dobanzile platite.
Diferenta dintre acestea reprezinta venitul net din dobanzi . Aceasta exprima capacitatea bancii de a-si acoperi cheltuielile cu dobanzile, de a asigura sustinerea sarcinii bancare (diferenta dintre alte cheltuieli bancare si alte venituri bancare) precum si de a obtine un profit in concordanta cu obiectivele strategice ale bancii.
Venitul net din dobanzi depinde foarte mult de diferenta dintre rata medie a dobanzii active si rata medie a dobanzii pasive. Aceasta diferenta reprezinta spreadul. In perioada 1996 - 2004 acesta a fost dupa cum urmeaza:
Anul Rata medie a 
dobanzii active Rata medie a 
dobanzii pasive Spreadul 
1996 51,3 41,5 9,8
1997 67,5 57,2 10,3
1998 55,1 44,5 10,6
1999 61,2 49,1 12,1
2000 46,2 33,0 13,2
2003 38,8 26,7 12,1
2004 28,8 18,8 10,0
Sursa:B.N.R.-Rezultatele privind evolutia spreadului,Sinteza,2004,p.15
Dupa cum se observa in tabelul de mai sus cel mai mare ecart a fost in anul 2000 cand si rata rezervelor minime obligatorii a fost cea mai mare, determinand 20 % din spread.
Desi ca valoare absoluta spreadul pare mare, in valoare relativa, raportata la rata medie a dobanzii active, ea este cuprinsa intre 15,3 % in 1997 si 34,7 % in 2002. De exemplu daca intr-o economie stabila spreadul este de 2 %, iar rata medie a dobanzii active 5 %, inseamna ca in valoare relativa ecartul reprezinta 40 % din dobanda activa deci mai mult decat in Romania.
Un alt aspect al profitabilitatii este modul in care sunt structurate veniturile. Cu cat se vor obtine mai multe venituri din servicii, riscurile aferente activitatii bancare vor fi mai mici sau mai usor de prevenit, nemaifiind nevoie de cheltuieli cu resursele suplimentare atrase.
Un alt exemplu ar fi la bancile americane, in perioada 1990 - 1997 ponderea veniturilor din dobanzi in total, a scazut de la 85,2 % la 76,1 %, crescand ponderea veniturilor din servicii si alte activitati de la 14,8 % la 23,9 %. In schimb, la noi, structura veniturilor la Banca Comerciala Romana in anul 2001 era 84 % venituri din dobanzi si 16 % venituri din servicii si alte activitati, iar in 2003, 75 % venituri din dobanzi si 25 % venituri din servicii si alte activitati.
1.2. Solvabilitatea si gestiunea riscului 
1.2.1. Resursa proprie a bancii
Resursele bancilor sunt constituite din: resurse proprii si resurse atrase. Resursele atrase constituie partea cea mai activa din resursele bancii, iar capitalul propriu joaca un rol important incepand de la constituirea bancii si continuand cu perioada de functionare pana la lichidare.
Din punct de vedere teoretic, capitalul propriu indeplineste urmatoarele functii:
- protejeaza deponentii in eventualitatea insolvabilitatii si lichidarii bancii. De aceea necesarul minim de capital social pentru a constitui o banca este foarte mare (circa 9 milioane de euro) si numai in forma baneasca varsat integral in momentul subscrierii. Aceasta functie care reprezinta mai mult asigurarea increderii in banca a deponentilor a fost completata incepand cu 1996 prin infiintarea Fondului de garantare a depozitelor bancare (Ordonanta Guvernului nr. 39/1996);
- absoarbe pierderile neanticipate pentru a mentine increderea, astfel ca, in conditii de stres, banca sa-si poata continua activitatea. Cu cat capitalul propriu este mai mare ca pondere in total pasiv, cu atat banca suporta mai usor anumite socuri temporare si conjuncturale si isi mentine accesul pe piata monetara la costuri rezonabile;
- serveste la achizitionarea de cladiri si echipamente pentru desfasurarea activitatii ca la orice societate comerciala;
- serveste ca o limita impusa (gradul de adecvare al capitalului) pentru expansiunea nejustificata si riscanta a activelor, amploarea activitatii desfasurate fiind corelata cu marimea capitalului propriu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conturile Bancare si Profitabilitatea.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Cerna Silviu,Sistemul monetar si politica monetara, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1996 
Clipici E.,Relatii financiar-monetare internationale,Manual pentru invatamantul frecventa redusa,Editura Sitech,Craiova,2010
Chitu Traian, Indicatori folositi in aprecierea riscurilor bancare, Buletin Stiintific Nr.2(8), Editura Universitatii Pitesti,2003 
Chitu Traian, Controlul si audiutul bancar,Editura Sitech,Craiova,2010 
Dedu Vasile , Gestiune si credit bancar,Editura Economica,Bucuresti,1996
Diaconescu Mariana,Banci,sisteme de plati,riscuri,Editura Economica,Bucuresti,2003
Ionescu Lucian C.,Economia si rolul bancilor, Editura Economica, Bucuresti 1998
Rosca Teodor,Moneda si credit, Editura Altip, Alba Iulia 2001
Roxin Luminita,Gestiunea riscurilor bancare, Editura Didactica si Pedagogica R.A.,Bucuresti,1997
Sichigea N.,Vasilescu Giurca L.,Berceanu D.,Stanciu Cristian, Gestiunea financiara a intreprinderii,Editura Universitaria,Craiova,2006
Statescu C.,Barsan C.,Drept civil,Teoria generala a obligatiilor,Editura All,Bucuresi,1993
Stoica M.,Management bancar,Editura Economica,Bucuresti,1999
Spulbar Cristi Marcel,Management bancar,Ed.Sitech,Craiova,2003
Trenca Ioan, Managementul Financiar al Intreprinderii,Editura Mesagerul, Cluj Napoca,1997
Turliuc V,V. Cocris, Moneda si credit,Editura Ankarom,Iasi,1997
Tudorache D.,Elemente de tehnica si strategie bancara ,Editura Atheneum, Bucuresti, 2001


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!