Corespondentul Local

Cuprins licență Cum descarc?

ARGUMENT 1
Capitolul I 
EVOLUŢA PROFESIEI DE JURNALIST 3
1. Mass-media româneşti în perioada comunistă 4
2. Mass-media româneşti după 1989 6
3. Evoluţia profesională a jurnaliştilor după 1989 12
Capitolul II
STATUS-URI ŞI ROLURI 17
1.Jurnalistul: definiţie şi atribuţii 17
2. Organizarea instituţiilor de presă 23
2.1 Redacţia 24
2.2 Rutine profesionale 27
2.3 Editorul 28
2.4 Reporterul 31
2.5 Comunicatori 33
Capitolul III
PRESA LOCALĂ ŞI REGIONALĂ DIN ROMÂNIA 36
1. Aspecte ale presei locale şi regionale 37
2. Corespondentul local 40
2.1 Constrângeri 43
Studiu de caz
CORESPONDENŢII LOCALI AI JUDEŢULUI SIBIU 45
1.Chestionarul-aspecte generale 46
2. Prezentarea chestionarului 49
I. Date despre corepondent 50
II. Rutine profesionale 56
III.Fişa postului 59
III.1 Chestiuni specifice 60
Agenţii de presă 60
Televiziune 62
Radio 63
Presă scrisă 63
3. Profilul corespondentului local 65
ÎN LOC DE CONCLUZII 67
ANEXE 69
BIBLIOGRAFIE 79


Extras din licență Cum descarc?

Informaţia stă la baza oricărei ştiri pe care o citim, o ascultăm sau o vizionăm. Oricare ar fi mediul de informare la care apelăm atunci când vrem să fim informaţi trebuie să ştim că la origine se află acel cineva care descoperă informaţia. Acesta este corespondentul local, cel care îşi desfăşoară activitatea în mediul local, dar care trebuie să simtă informaţia cu impact la nivel naţional. 
Evoluţia profesiei de jurnalist după revoluţia din decembrie 1989, ierarhizarea status-urilor şi rolurilor într-o instituţie media, aspectul presei locale şi regionale din România contemporană şi un studiu amănunţit asupra a ceea ce este local şi vine din mediul central sau doar transmite pentru media centrale sunt baza pe care am dezvoltat cercetarea mea asupra corespondenţilor locali ai judeţului Sibiu. Am ales această abordare datorită faptului că sunt puţine studii care cercetează problema presei locale şi regionale, în general, şi mai puţine sunt studiile şi cerectările asupra corespondenţilor locali, un studiu concret asupra acestora, practic, este inexistent la ora actuală. Activităţile realizate în calitate de corespondenţi locali, rutinele profesionale şi constrângerile tehnice şi tehnologice sunt doar câteva aspecte pe care le-am cercetat şi am încercat să le expun în această lucrare. 
O abordare care dezvăluie aspecte legate de viaţa jurnalistilor din mediul local, deşi transmit pentru o instituţie media centrală. Este o încercare de a afla mai multe despre corespondentul local: care sunt convingerile sale, care este percepţia sa despre pregătirea profesională în domeniul jurnalismului, cât contează pregătirea şi cât contează aptitudinile şi care sunt calităţile sale, ale jurnalistului care are funcţia de corespondent local. Care este specificul activităţii de corespondent local, unde îşi desfăşoară acesta activitatea, cu precădere, care sunt evenimentele la care este prezent şi care sunt tipurile de materiale publicistice realizate; deasemenea, care este intervalul de timp în care, un corespondent, transmite informaţia redacţiei centrale şi care sunt responsabilităţile sale în calitate de corespondent local, conform fişei de post negociată cu angajatorul; despre toate acestea am încercat să aflu în studiul pe care l-am realizat asupra corespondenţilor locali ai judeţului Sibiu, culminând cu un ultim capitol, mai scurt, cei drept, dar în care am încercat să conturez un profil, din perspectiva datelor personale şi mai puţin a rutinelor profesionale, al celui care este corespondent local.
Am considerat că o cercetare asupra localului, asupra acelora care îşi desfăşoară activitatea într-un mediu local, dar transmit pentru presa centrală, ca fiind una diferită de toate celelalte, într-o perioadă în care cu toţii ne îndreptăm privirea doar asupra presei centrale; puţini sunt cei care ştiu ce se ascunde în spatele unei instituţii de presă locale, cum sunt scrise materialele care sunt publicate, despre ce scrie un jurnalist local şi care sunt criteriile după care alege informaţia importantă din toate celelalte; şi mai puţini sunt cei care ştiu cine este cu adevărat jurnalistul din presa locală, care sunt activităţile sale şi care sunt problemele pe care acesta le întâmpină. 
O lucrare în care am încercat să descopăr jurnalistul presei locale şi în care am dat viaţă celui care, deşi participă la evenimente locale, transmite informaţia la nivel central, iar acesta este CORESPONDENTUL LOCAL.
Capitolul I
EVOLUŢIA PROFESIEI DE JURNALIST
Când vorbim despre profesia de jurnalist implicit vorbim despre mass-media. De ce? Pentru că mass-media nu ar exista fără jurnalişti şi invers, jurnaliştii nu ar exista fără presa scrisă, radio sau televiziune, iar atunci când facem referire la evoluţia profesiei de jurnalist este inevitabil să nu facem referire la evoluţia mass-media, mediul care îi dă jurnalistului posibilitatea să evolueze. “Jurnalistul este rezultatul unui proces istoric complex care se situează pe anumite coordinate socioculturale ceea ce conferă specificitate practicilor profesionale şi procedurilor discursive.”


Fisiere în arhivă (5):

 • Corespondentul Local
  • corespondentul local.doc
  • CUPRINS.doc
  • lucrare licenta.doc
  • LUCRARE.doc
  • organigrame.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

Bakenhus Norbert, Radioul local. Ghid practic pentru jurnalişti, Iaşi, Ed. Polirom, 1998;
Bertrand Claude-Jean (coord.), O introducere în presa scrisă şi vorbită, Iaşi, Ed. Polirom, 2001;
Brăduţ-Ulmanu Alexandru (coord.), Standarde şi practici în presa locală. Bucureşti, Fundaţia StartMedia, 2008;
Cathala Henry- Pierre, Epoca dezinformării, Bucureşti, Ed. Antet;
Coman Mihai, Manual de Jurnalism. Tehnici fundamentale de redactare, vol I Iaşi, Ed. Polirom,1997;
Coman Mihai, Introducere în sistemul mass-media, Iaşi,,Ed. Polirom,1999;
Coman Mihai, Din culisele celei de-a patra puteri, Bucureşti, Ed. Carro, 1999;
Coman Mihai, Mass-media în perioada post comunistă, Iaşi, Ed. Polirom, 2003;
Coman Mihai, Mass-media, mit şi ritual. O perspectivă antropologică, Iaşi, Ed. Polirom, 2003;
Craia Sultana, Presă şi societate la români. O istorie a mentalităţilor în periodicele româneşti. Sentimente, prejudecăţi, atitudini. Târgovişte, Ed. Bibliotheca, 2006;
Chelcea Septimiu, Tehnici de cercetare socioogică, Bucureşti, 2001;
Danciu Maxim, Mass-Media Comunicare &Societate Cluj-Napoca, Ed. Tribuna, 2003;
Gross Peter, Colosul cu picioare de lut. Aspecte ale presei româneşti post comuniste, trad. Irene Joanescu, Iaşi, Ed. Polirom 1999;


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 10€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!