Coruptia si Formele Ei

Cuprins licenta Cum descarc?

Consideratiuni generale 3
CAPITOLUL 1. 5
ACCEPTIUNI GENERALE PRIVIND FENOMENUL CORUPTIEI 5
1.1 Notiunea fenomenului de coruptie 5
1.2 Evolutia incriminarii coruptiei in lumina legislatiei nationale si conventiilor internationale 10
CAPITOLUL 2. 23
FORMELE CORUPTIEI 23
2.1 Coruptia profesionala 28
2.2 Coruptia politica 39
2.3 Coruptia economica 44
CAPITOLUL 3. 60
INCRIMINAREA SI COMBATEREA CORUPTIEI PE PLAN INTERNATIONAL 60
3.1 Manifestari ale fenomenul coruptiei in diferite state ale lumii 60
3.2 Masuri de prevenire si combatere a coruptiei pe plan international 70
Incheiere. 79
Bibliografie 81
Anexe 86


Extras din licenta Cum descarc?

Consideratiuni generale
Faptul ca fenomenul coruptiei a existat din cele mai vechi timpuri, constituind pina in prezent unul dintre cele mai grave si mai raspindite comportamente ale unor persoane cu functii de raspundere, este o afirmatie ce nu suscita indoiala.
Actualizarea problemei se impune mai ales din cauza impactului negativ, foarte puternic al fenomenului coruptiei asupra democratiei statului, echitatii sociale, a justitiei si a respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
In ultimul timp se creeaza impresia ca lupta impotriva coruptiei a ajuns la apogeu. La formarea acestei pareri, contribuie adresarea Republicii Moldova la diferite organisme internationale (Grupul de sate contra coruptiei - GRECO) si conventii internationale (Conventia Penala a Consiliului Europei privind coruptia; Conventia Civila a Consiliului Europei privind coruptia), precum si multiplele acte normative, declaratii, atitudini inscrise in actualul program de guvernamint, acesta avind inscrisa combaterea coruptiei prin masuri radicale care sa determine o reducere eficienta a acestui viciu social. Totusi el continua sa aiba o amploare deosebita in societate.
Lucrarea data constituie o incercare de a aborda problema coruptiei si a formelor ei sub aspectul teoretic al dreptului penal si criminologiei. Deoarece criminologia este o stiinta complexa de studiu, lucrarea contine referiri la aspectul normativ - juridic, social si istoric al subiectului, precum si analize comparative ale legislatiei altor state si studiul expertizei pozitive acumulate de alte state in contracararea acestui fenomen.
Se propune prin prezenta lucrare imbunatatirea cadrului normativ existent, pentru a determina aplicarea eficienta a normelor de drept in practica nu doar la nivel teoretic, a elimina textele cu interpretare ambigua si cu posibilitati de eludare a legii si de evitare a raspunderii. Necesita de asemenea adoptarea unui sir de masuri spre perfectionarea aparatului public, spre ridicarea responsabilitatii functionarilor, publicitatea in activitatea factorilor de decizie si transparenta activitatii lor, informarea larga a societatii civile despre modul de rezolvare a intereselor ei, precum si controlul eficient din partea organelor de control competente, mass - media si societatii civile, asupra aparatului public.
Baza metodologica utilizata cuprinde acte normative, lucrari de specialitate, publicatii din mass - media ce reglementeaza problema coruptiei, date statistice si sondaje de opinie acordate de organizatia neguvernamentala Transparency International - Moldova, precum si materiale ale Curtii de Conturi.
Astfel s-a obtinut o lucrare ce reflecta pe larg fenomenul coruptiei, prin prisma literaturii de specialitate, a evenimentelor petrecute (Conferinta internationala privind combaterea coruptiei, petrecuta la Chisinau la 19-20 noiembrie 2004), mass - media, cit si a viziunii proprii asupra fenomenului in cauza. 
Este o abordare teoretica a fenomenului coruptiei, care impune o abordare practica. E de mentionat ca atit timp, cit acest fenomen va fi abordat doar teoretic, dar nu si practic, cit timp societatea il va tolera, acesta va dainui in stat. Depinde de fiecare dintre noi in parte in ce fel de societate existam, cine ne conduce si cum vom trai in viitor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Coruptia si Formele Ei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!