Costul Finantarii in Leasing

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I: CONCEPTUL OPERATIUNILOR DE LEASING 3 
1.1. Definitia leasingului 3 
1.2. Istoricul leasingului 7
1.3. Clasificarea operatiunilor de leasing 12
1.4. Participantii si etapele derularii operatiunilor de leasing 18
1.5. Scheme de derulare si finantare a operatiunilor de leasing 26
CAPITOLUL II: SURSE DE FINANTARE A ACHIZITIEI DE ACTIVE 
INVESTITIONALE - COSTUL FINANTARII IN 
LEASING 30
2.1. Surse de finantare 30
2.2. Decizia de finantare. Costul capitalurilor 35
2.2.1. Criteriul valorii actualizate nete (VAN) a deciziei de investitii si de 
finantare 36
2.2.2. Costul autofinantarii 37
2.2.3. Costul capitalului imprumutat 38
2.3. Leasingul - alternativa de finantare. Costul leasingului 41
2.4. Evolutia leasingului pe continentele americane 43
2.5. Evolutia leasingului in ASIA 46
2.6. Evolutia industriei leasingului in EUROPA 47
2.7. Piata leasingului in ROMANIA 55
2.8. Tendinte in evolutia leasingului 58
CAPITOLUL III: COMPARATIA LEASINGULUI CU ALTE FORME DE 
ACHIZITIONARE A BUNURILOR - STUDIU DE CAZ 
PRIVIND LEASINGUL CU CREDIT FURNIZOR 60
3.1. Costul operatiunilor de leasing pentru utilizator 60
3.2. Achizitionarea bunului cu plata cash 64
BIBLIOGRAFIE 65


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
CONCEPTUL OPERATIUNILOR DE LEASING
1.1. Definitia leasingului
In ultimii ani, in tara noastra, termenul de "leasing" a devenit din ce in ce mai frecvent utilizat, cu preponderenta, in sfera economicului.
In cadrul acestei sfere au aparut societati comerciale care au integrat termenul de leasing in denumirea lor. La prima vedere acesta defineste o operatiune comerciala specifica, care se pare ca nu si-a gasit un corespondent in terminologia de specialitate romaneasca. Lipsa virtuala a unei astfel de corespondente presupune reflectarea unei operatiuni mai putin cunoscute si practicate la noi in tara pana acum, precum si intentia de a se pastra terminologia sub care operatiunile sunt consacrate pe plan mondial.
Analizand definitiile date de diversi autori sau organisme internationale se va constata ca, in esenta, in ciuda unor diferente, exprima unul si acelasi lucru: achizitionarea de la furnizori de catre o societate specializata (financiara) a unor bunuri si inchirierea acestora unor utilizatori (care nu dispun de resursele banesti necesare achizitionarii lor direct de la furnizor). Inchirierea se efectueaza pe o perioada data, pe baza unui contract care stipuleaza conditiile de plata, cuantumul ratelor, obligatiile partilor si conditiile de transfer a bunului in proprietatea utilizatorului la optiunea acestuia.
Schematic, aceasta operatiune este reprezentata in figura nr.1.1: 
Cumpara Inchiriaza
Furnizor Societatea Beneficiar 
bunul de leasing bunul
Figura nr.1.1. Structura operatiunii de leasing
Privita prin prisma societatii de leasing, operatiunea reprezinta o cumparare a unui bun cu scopul inchirierii, urmata de o inchiriere in scopul vanzarii.
Observatie: La sfarsitul locatiei utilizatorul poate dobandi in proprietate bunul in baza platii chiriei si a unui pret rezidual (valoare reziduala), care constituie ultima transa de plata. 
Leasingul este o operatiune de finantare/creditare pe baza unui contract specific,
prin intermediul caruia utilizatorul poate folosi un bun in schimbul promisiunii de a plati chiria aferenta si, eventual, de a achizitiona in final bunul.
Prin operatiunea de leasing, o parte denumita locator/finantator, respectiv societatea de leasing, transmite pe o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este, celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing, locatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing, ori de a inceta raporturile contractuale. 
Sub aspect juridic, leasingul reprezinta un contract complex care permite unui agent economic sa obtina si sa utilizeze un lucru fara a plati imediat contravaloarea acestuia. 
In general, prin intermediul leasingului se obtine, pe termen precizat, dreptul de folosinta asupra unor produse industriale de valori mari si foarte mari. De asemenea, leasingul s-a dezvoltat in ultimul timp ca o forma de promovare a exporturilor de echipamente (masini, unelte, echipamente electronice, mijloace de transport). In prezent, poate fi luat cu chirie aproape orice tip de mijloc fix. 
Una dintre primele incercari de a defini operatiunile de leasing este consemnata de literatura franceza, definitie care se refera doar la leasingul imobiliar denumit credit-bail. Aceasta include acele operatiuni prin care o intreprindere da in locatie bunuri imobiliare (cumparate de ea sau construite prin efortul ei financiar) in scopul unei utilizari profesionale, cu conditia ca, indiferent de calificarea lor, sa permita locatarului sa devina proprietarul bunurilor (fie printr-o promisiune unilaterala de vanzare, fie prin achizitionarea directa sau indirecta a dreptului de proprietate a terenului pe care au fost edificate imobilele inchiriate, fie prin transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor edificate pentru acel locator). 
Si in literatura germana intalnim o definitie incompleta a leasingului (in circularele fiscale din anul 1971 si respectiv 1972), care stabileste drept criteriu unic in caracterizarea contractului, durata sa fixa si perioada in care este reesalonata restituirea capitalului investit de finantator. Aceste circulare prevad in plus urmatoarele conditii:
a) contractul sa fie incheiat pe o perioada determinata (irevocabila), timp in care nici una din parti nu este indreptatita a proceda la reziliere;
b) cuantumul platilor facute de utilizator sa includa, pe langa costul de achizitie sau de productie, si toate cheltuielile accesorii suportate de societatea finantatoare.
In Italia, leasingul (locazione financiaro) este definit prin Legea nr. 183 din 2 aprilie 1986, la art. 17 alin. 2 astfel: "inchirierea bunurilor mobile ori imobile, pe care finantatorul le dobandeste, ori le confectioneaza, in raport cu indicatiile date de utilizator, acesta din urma asumandu-si toate riscurile pe timpul valabilitatii contractului, avand si dreptul de a deveni proprietarul bunului primit in locatiune, cu conditia de a plati pretul stabilit la data incheierii".
Legislatia romaneasca defineste leasingul ca fiind un ansamblu de operatiuni prin care "o parte, denumita locator, se angajeaza la indicatia unei alte parti, denumita utilizator, sa cumpere sau sa preia de la un tert, denumit furnizor, un bun mobil sau imobil si sa transmita utilizatorului posesia sau folosinta asupra acestuia contra unei plati numita redeventa, in scopul exploatarii sau, dupa caz, a achizitionarii bunului" (Ordonanta nr. 51/1997, completata si modificata prin Legea nr. 90/28.04.1998, art. 1, alin. 1). In 1998 a aparut legea privind reglementarea activitatii de leasing care a adus unele completari ordonantei initiale. Totusi, ultimele coordonate juridice in care se desfasoara aceasta activitate au fost stabilite in 1999 prin Legea nr. 99.
Sub aspect economic, leasingul reprezinta o sursa de finantare, pe baza unui contract specific, in care finantatorul asigura fondurile necesare pentru intreaga investitie. Pe intreaga durata a contractului, inchiriatorul-proprietar permite utilizatorului-chirias sa utilizeze un anumit bun in schimbul promisiunii ultimului de a efectua o serie de plati (rate de leasing). Veniturile obtinute prin leasing atat de catre finantator cat si de utilizator sunt derivate din utilizarea bunului, nu din dreptul de proprietete asupra acestuia.
Termenul de "leasing" include o varietate de tranzactii de la cele in care leasingul reprezinta folosirea proprietatii inchiriate pentru o scurta perioada de timp, pana la cele in care leasingul este, de fapt, un mijloc de finantare a utilizatorului-chirias pentru a achizitiona bunul inchiriat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Costul Finantarii in Leasing.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!