Crecetari privind Abatorizarea Puilor Broiler

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
A. IMPORTANTA CRESTERII PASARILOR
Produsele de baza obtinute de la pasari sunt carnea si ouale, considerate a fi alimentele cele mai importante pentru om, atat datorita rolului plastic si energetic cat si datorita calitatilor dieteticeale acestora. Datorita acestor calitati, carnea de pasare este accesibila tuturor categoriilor de varsta, iar datorita costului de productie mai redus decat la alte specii, aceasta devine accesibila tuturor categoriilor sociale.
In tara noastra, ca de altfel in toate tarile cu aviucultura avansata, cea mai insemnata cantitate de pasare se obtine pe baza cresterii hibrizilor comerciali de gaina, curca, rata si gasca (specializati, in aceasta directie) dar in producerea de carne prezinta interes si alte specii de pasari domestice: bibilicile, fazanii, prepelitele, porumbeii si mai recent strutii.
La palmipede, cu mici exceptii, unele populatii specializate pentru carne poseda si insusirea ficatului gras.
Ca produse secundare rezultate din activitatea de crestere a pasarilor mentionam productia de pene si dejectiile.
PRODUCTIA DE CARNE
Valoarea nutritiv biologica a carnii de pasare este data atat de bogatia ei in proteine si respectiv in aminoacizi, cat si de coeficientul ridicat de digestibilitate a substantelor nutritive componente, acestea ajungand in cazul proteinelor la 96-98%. Carnea provenita de la gaina si curca este considerate a fi un produs dietetic, deoarece prezinta un coeficient mare de digestibilitate a componentelor nutritive, are un continut optim de grasimi, o cantitate mica de tesuturi conjunctive si o cantitate mare de tesut muscular de cea mai buna calitate.
Gustul superior al carnii de pasare este dat de faptul ca prezinta sarcolema fibrelor musculare mai subtire decat la mamifere, 'bobul' mai fin si o cantitate mai mica de tesuturi conjunctive, iar in compozitia chimica contine mai multe proteine si in unele cazuri (palmipede ingrasate) chiar mai multe grasimi de cea mai buna calitate bogate in acid oleic.
Datorita calitatilor nutritive si costurilor de productie reduse cu care se realizeaza, in comparatie cu alte produse animaliere, carnea de pasare si-a castigat o pozitie foarte importanta intre alimentele de origine animala.
In anul 2007 productia mondiala de carne a crescut cu 7,3%. Aceasta crestere s-a datorat majorarii greutatii pasarilor destinate taierii. Desi marjele de profit au fost scazute din cauza preturilor mici si a cresterilor importurilor, totusi productia de carne de pasare s-a majorat in principalele tari(SUA, Brazilia, UE si China) care asigura 2/3 din productia mondiala.
In America de Sud, productia scade, deoarece cererea interna s-a diminuat in contextual recesiunii economice, iar marjele de profit scad a urmare a costurilor ridicate cu furajele. Economia slaba si preturile scazute ale carnii de pasare exercita presiuni asupra productiei in Argentina, Columbia si Venezuela. Braziliaeste singura exceptie cu o creste cu 85 in 2007.
Importurile unor tari ca Rusia si Arabia Saudita au scazut ca urmare a interdictiilor prelungite la importul produselor de carne de pasare.
Concurenta la export a escaladat in contexul abundentei ofertei si a preturilor scazute. Brazilia a reusit sa-si dezvolte exportul, in timp ce livrarile efectuate de SUA s-au redus din cauza problemelor din Rusia. In UE, preturile interne scazute combinate cu o majorare a subventiilor la export cu 70% in 2008au contribuit la cresterea sensibila a livrarilor externe.
Productia mondiala de pui broiler a crescut la inceputul anului 2007 la 11,03 milioane de tone, aproximativ 2%. Cea mai mare crestere a inregistrat-o Olanda cu 22,7%.
In Romania in cantitatea de carne de pasare din gospodarii este de 73.000 de tone circa 25% din productia nationala de circa 450.000 de tone. Principalele patru zone producatoare: SUA, Brazilia, UE si Thailanda, vor domina in continuare piata datorita disponibilitatiolor mari, competitivitatii preturilor si in cazul UE , a subventiilor la export.
Importurile de carne de pasare ale tarilor selectate de USDA sunt anticipate la sfarsitul anului 2006 la circa 5 milioane de tone. Peste 80% din importuri sunt preluate de China, UE, Japonia, Mexic, Rusia si Arabia Saudita. Cel mai mare producator si exportator de pui broiler din lume este SUA. In perioada 2006-2007 productia sa a fost de 18,9 milioane de tone. Al doilea producator si exportator mondial de pui broiler este Brazilia cu o productie in perioada 2006-2007 de 9,9 respectiv 10,4 milioane de tone. Cererea pe piata interna creste constant, carnea de pasare constituind o alternative mai ieftina la alte sortimente de carne.
In ceea ce priveste Romania in anul 2009 producatorii romani vor exporte circa 15.000 tone de carne de pui fata de 8.000 de tone in anul 2009, conform UNCPR. Principalele tari in care Romania exporta sunt Olanda si Germania.
La noi in tara bazele aviculturii moderne au fost puse in anii 1967-1971, cand s-a elaborate strategia moderna, stiintifica, de crestere industriala a pasarilor. Capacitatile construite ulterior asigurau 280-350 mii tone de carne taiata, adica un consum de 2 kg pe cap de locuitor urban pe an, calculate la 15 milioane de locuitori. In anul 2005, consumul de carne de pasare la noi in tara a fost de 450 mii tone ceea ce reprezinta 20,7 kg/cap locuitor. Dupa anul 1989 productia de carne a intrat intrun declin drastic, reducand consumul de carne de pasare la numai 7 kg in anul 1993, dupa care a inregistrat o continua crestere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Crecetari privind Abatorizarea Puilor Broiler.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!