Credinte si Superstitii

Cuprins licenta Cum descarc?

3 Argument
6 Capitolul 1. Conceptul de credinta si superstitie.Teorii si modele explicative 
7 1.1Originea credintelor si superstitiilor
19 1.2 Rezistenta in timp a credintelor si superstitiilor
23 1.3 Aria de raspandire a credintelor si superstitiilor 
32 Capitolul 2.Credinte si superstitii ale romanilor legate de sarbatorile de peste an
33 2.1 Sfantul Nicolae
34 2.2 Craciunul,bucuria copiilor
40 2.3 Anul nou
42 2.4 Sfantul Vasile
44 2.5 Boboteaza
45 2.6 Antanasiile
45 2.7 Trif Nebunul
46 2.8 Haralambie si Vlasie
46 2.9 Sin Toader,Martisorul sau Baba Dochia
49 2.10 Pastele
55 2.11 Caloianul
56 2.12 Paparudele
56 2.13 Sfantul Gheorghe
58 2.14 Armindenul
58 2.15 Sanzaienele
59 2.16 Sfantul Ilie
59 2.17 Sfantul Andrei
62 Capitolul 3.Credinte si superstitii legate de evenimentele importante din viata omului
63 3.1 Nasterea
65 3.1.1 Credinte si superstitii din popor legate de nastere
66 3.1.1.1.Ursitoarele
67 3.1.1.2.Botezul
69 3.1.1.3. Prima baie
70 3.1.1.4.Scaldatoarea nepoatei (a femeii care a nascut) 
70 3.1.1.5 Masa moasei
71 3.1.1.6.Sexul copilului.
72 3.2 Nunta
78 3.2.1.Credinte si superstitii legate de etapele spectacolului nuntii
78 3.2.1.1.Petitul
79 3.2.1.2. Fedelesul
79 3.2.1.3. Bradul
80 3.2.1.4. Udatul
80 3.2.1.5. Barbieritul mirelui
81 3.2.1.6. Imbracatul miresei
81 3.2.1.7.Hora miresei
81 3.2.1.8. Ruperea turtei
81 3.2.1.9. Domnisorii si domnisoarele de onoare
82 3.2.1.10. Tortul de nunta
82 3.2.1.11.Verighetele
82 3.2.1.12.Furatul miresei
83 3.2.1.13. Aruncatul buchetului
83 3.2.1.14. Scosul voalului
84 3.3 Inmormantarea
91 Fise ale informatorilor
101 Concluzii 
104 Bibliografie selectiva


Extras din licenta Cum descarc?

Motivul de la care am plecat in realizarea acestei lucrari, rezida din faptul ca, desi traim intr-o epoca a modernitatii ,in care stiinta este ridicata la cel mai inalt rang, oamenii inca mai traiesc inconjurati de o multitudine de superstitii si credinte nefondate al caror adevar sau neadevar nu a fost demonstrat vreodata. Oamenii au fost dintotdeauna superstitiosi. Au respectat si respecta cu sfintenie o serie de superstitii si credinte nescrise, dintr-o nespusa frica de divinitate, pentru a nu plati cumva, prin boala, in-cendii, inundatii, pierderi materiale sau alte nenorociri, indrazneala lor de a face rabat de la acestea. Un alt motiv invocat cu predilectie in mediul rural este acela al pierderii cinstei si demnitatii sociale o data cu nerespectarea acestor legi nescrise pe care batranii, in mod special le tin cu strictete si tot cu strictete incearca sa le lase mostenire, neuitand a-i indemna pe cei mai tineri sa le respecte de asemenea, ba chiar le ofera intotdeauna si unele exemple negative ale nesupunerii unora sau altora.
Societatea are o influenta majora in cultivarea, pastrarea si transmiterea superstitiilor. De aceea demersul de fata isi propune sa demonstreze influenta credintelor si superstitiilor prin identificarea unor variabile de personalitate specifice varstei si mediului de provenienta a celor predispusi la a crede in acestea. 
Exista numerosi factori de personalitate ce influenteaza capacitatea oamenilor de a crede in superstitii, Acesti factori sunt implicati in adaptarea celor dominati de superstitii, la mediul in care traiesc, si constituie o premisa in evidentierea fenomenului superstitional. In mediul rural toti oamenii recurg la adoptarea de comportamente superstitioase pentru a nu se simti exclusi din societate ,intrand astfel de multe ori in conflict cu biserica sau cu alti indivizi liberi de astfel de superstitii si credinte. Cei dominati de superstitii asociaza cu usurinta esecul celor liberi de ele, cu indrazneala acestora de a nu se supune credintelor populare, superstitiilor legate de sarbatorile neconsemnate in calendarul crestin ortodox. 
Din analiza principalilor indicatori rezulta o crestere a numarului oamenilor, atat din mediul rural cat si urban, care cred intr-o serie sau alta de superstitii si credinte, care au tendinta de a le respecta, desi nu cunosc originea si semnificatia acestora. Considerand superstitiile si credintele ca un produs direct al imaginatiei, unii autori ca George Cosbuc, Gheorghe F. Ciausanu, S.F.Marian, evidentiaza faptul ca oamenii din mediul rural, sau cei crescuti si educati in zonele si ariile unde superstitiile sunt ridicate la rang de cultura si lege nescrisa (Bucovina,Oltenia,Valcea ), prezinta situatii si conditii sociale diferite de ale oamenilor din mediul urban si care traiesc in zone mai putin influentate de superstitiile si credintele populare. In consecinta, trebuie remodelat insusi modelul social in care traiesc oamenii pentru a putea stopa libera circulatie, sau a preveni aparitia si proliferarea acestor superstitii si credinte si a manifestarilor generate de ele. Din aceasta perspectiva superstitiile si credintele constituie, nu atat o problema de sanctiune sociala, ci una de reconstructie si ameliorare a mediului socio-cultural. Frecventa cu care se produce fenomenul superstitional in randul oamenilor si mai ales aspectul de fenomen cronicizat pe care il dobandeste, ne determina sa privim superstitiile si credintele cu toata responsabilitatea, deoarece este oarecum periculos si duce la efecte negative atat in plan psihologic, individual (o alterare a imaginii de sine), cat si in plan social, fiindca practicarea si sustinerea unor superstitii si credinte stigmatizeaza practicantii si sustinatorii.
Validarea ipotezelor ma conduce in a afirma ca domeniul selectat de mine este foarte vast si necesita o atenta cercetare.
Credintele si superstitiile poporului roman sunt un tezaur nesecat in continua perpetuare si dezvaluire, ce atesta fara tagada capacitatea creatoare si talentul anonimilor, descendenti ai aezilor si histrionilor. Aceste productii literare aparute inca din vremea paganismului au fost transmise pe cale orala sau prin intermediul pergamentelor, pe care dieci, invatatori,copisti le-au transmis de la producatori publicului, transmitand o serie de invataturi perene.


Fisiere in arhiva (1):

  • Credinte si Superstitii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!