Creditarea persoanelor juridice

Cuprins licenta Cum descarc?

CAP. I. CREDITUL IN ECONOMIA CONTEMPORANA
1.1 Necesitatea si conditiile aparitiei creditului. 1
1.2 Functiile si rolul creditului. 2
CAP. II. ACTIVITATEA DE CREDITARE LA BRD-GSG
2.1 Principii si reglementari generale privind activitatea de creditare. 5
2.2 Gestionarea creditelor si a resurselor de acoperire a acestora. 6
2.3 Categorii de credite acordate de BRD-GSG. 8
2.4 Documentatia tehnico-economica necesara obtinerii creditului. 10
2.5 Garantia creditelor. 12
2.6 Contractul de credit. 14
CAP. III RISCUL IN ACTIVITATEA DE CREDITARE
3.1 Riscul. Categorii de risc. 16
3.2 Riscul in activitatea bancara si in activitatea de creditare. 19
CAP. IV ANALIZA ASPECTELOR FINANCIARE IN ACTIVITATEA DE CREDITARE
4.1 Metoda de analiza a creditelor. 28
4.2 Indicatori de analiza a bonitatii clientilor si stabilirea performantelor
financiare ale acestora. 29
4.3 Fluxul de numerar. 32
4.4 Analiza perspectivelor de dezvoltare pe baza fluxului de numerar. 35
4.5 Analiza plafonului de credit. 37
4.6 Fisa sintetica de prezentare a clientului si de analiza a creditului. 40
STUDIU DE CAZ. Creditarea S.C. MACO SA DEVA. 42
CONCLUZII. 44
ANEXE. 46
BIBLIOGRAFIE. 63


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I. CREDITUL IN ECONOMIA CONTEMPORANA
1.1 Necesitatea si conditiile aparitiei creditului
Creditul a aparut pe baza dezvoltarii productiei de marfuri. El exprima anumite relatii economice determinate de desfasurarea proceselor de productie si de circulatie. Pe parcursul dezvoltarii productiei de marfuri, relatiile de credit, intr-un anumit moment, depasesc sfera productiei de marfuri, iar schimbul capata forma unor relatii monetare.
Aparitia creditului se leaga de un anumit stadiu de dezvoltare a schimbului, cand vanzatorul preda valori de intrebuintare in schimbul unor promisiuni ca va primi candva o valoare. Acest fapt constituie o vanzare pe credit.
De aici apare evident ca, sub aspectul economic, creditul consta in cedarea unor valori de intrebuintare prezente, in schimbul unor valori de primit in viitor.
Termenul de ,,credit" vine din limba latina de la ,,creditum" si arata credinta celui ce da unei persoane anumite bunuri, lucrari sau servicii, ca va primi in schimb, valori corespunzatoare.
Analiza aparitiei creditului pune in evidenta faptul ca, pe masura institutionalizarii functiei monetare ca mijloc de plata, a avut loc scindarea in timp a actului de vanzare de cel de cumparare.
Acest fenomen exprima o conexiune directa intre producator si consumator, intre oferta si cerere si intre cei doi agenti reprezentativi ai economiei: furnizorul si beneficiarul.
Pentru a nu ramine in stadiul abstract al anlizei se cuvine facuta precizarea ca furnizorul X remite din gestiunea sa marfuri, servicii, lucrari, etc. unui beneficiar Y(debitorul) fara sa prezinte achitarea imediata a contarvalorii acestora. El da, astfel, posibilitatea agentului partener sa valorifice marfurile remise; pretinde insa, in schimb,(potrivit contractului intervenit) sa i se achite de catre debitor suma aferenta insotita de un ados care poarta denumirea de dobanda.
Daca s-a convenit ca stingerea obligatiei sa se desfasoare pe intervelul, de exemplu, a 90 de zile, iar marfa remisa este evaluata la 100 mil. lei, atunci debitorul trebuie sa-si achite integral obligatiile, inclusiv dobanda convenita. Aceasta relatie directa dintre cei doi parteneri constituie intreaga esenta a procesului de creditare. Se poate afirma deci ca ne aflam in plin proces de creditare, care are ca punct teminus incheierea actului economic odata cu achitarea obligatiilor de catre debitor.
Sub alt aspect, creditul a aparut din necesitatea stingerii obligatiilor dintre diferiti agenti economici, proces caruia moneda lichida nu-i putea face fata. De aici, se poate trage concluzia ca aceasta parghie constituie una din conditiile desfasurarii oricarui proces economic. Prin reactie inversa, se poate afirma ca orice agent economic, pe langa capitalul propriu, in vederea aprovizionarii cu materii prime, materiale, contracteaza un imprumut bancar, sub forma creditului. In acelasi timp, productia propriu-zisa si circulatia bunurilor materiale reclama si ele capital care, in anumite proportii se formeaza tot cu ajutorul creditului. Largirea productiei catre care tinde orice manager, crearea conditiilor pentru a rezista proceselor concurentiale si, nu in ultimul rand obtinerea unui profit care sa-i asigure desfasurarea normala a activitatii sunt de neconceput fara existenta creditului.
Depasind sfera de interese a agentului intern, creditul se extine din ce in ce mai mult in relatiile cu partenerii externi in cele mai complexe sfere de activitate in care intervin diferiti agenti economici, chiar si la nivelul statelor.
Monetaristul francez Amadeo Gambino afirma ca: "astazi" omenirea traieste prin credit. Evident ca acesta exagerare contine un adevar de necontestat.
Se poate afirma ca , inca de la aparitia sa, creditul s-a manifestat ca o forta activa care a favorizat intretinerea de relatii intre furniziri si cumparatori a contribuit la formarea de unitati productive si a unor acumulari de mijloace banesti. In acelasi timp, creditul a favorizat procesul de utilizare a factorilor de productie.
1.2 Functiile si rolul creditelor
Locul si importanta creditului in economie sunt date de rolul si functiile pe care le indeplineste.
In primul rand, creditul indeplineste o functie distributiva prin faptul ca mobilizeaza resursele banesti disponibile la un momendat in economie, redistribuindu-le apoi prin acordarea de imprumuturi spre anumite ramuri, sectoare sau domenii de activitate care au nevoie de mijloace de finantare.
Disponibilitatile banesti se refera la surprusurile de capital de circulatie aflate temporar sub forma inactiva in conturile intreprinderilor deschise la banci, la rezervele de casa ale firmelor pastrate in conturi bancare, dar si sumele economisite de populatie pentru diferite scopuri si depuse la casele de economii sau la bancile comerciale, care si-au laegit si diversificat operatiunile.
Oferind intrprinzatorilor toate aceste disponibilitati, creditul sporeste puterea de actiune productiva a capitalului, punand astfel in miscare fortele economice latente si contruibuind in felul acesta la cresterea avutiei reale a societatii. Deci bancile, prin creditarea agentilor economici, transforma economiile sterile in capitaluri productive.
In plus, operativitatea asigurata procurarii de noi capitaluri da posibilitatea unei elasticitati mari in economie, pe ansamblul ei favorizand orientarea cat mai rapida a investitiilor spre ramurile sau ativitatile mai rentabile, asigurand o mai mare posibilitate de adaptare la cerintele pietei interne si externe si contribuind pe acesta baza la cresterea eficientei marginale a capitalului. Tot prin functia sa distributiva creditul participa la cresterea gradului de centralizare si concentrare a capitalului.
O importanta deosebita o are creditul in procesul transformarii economiilor in investitii. Asa cum arata economistul englez J.M Keynes, intr-o economie de piata dezvoltata ecuatia fundamentala pentru realizarea echilibrului macroeconomic este :
S = I, unde : S = economiile si I = investitiile.
Orice individ poate economisi o anumita suma de bani, mai mare sau mai mica, in funtie de venitul lui si de compotamentul sau economic.
Economisirea necontinuata de investire constituie, insa, o tezaurizare si reprezinta un factor dezechilibrant, deprimant pentru economie, ducand la o recesiune cu toate consecintele sale. Nu orice individ poate fi intreprinzator, nu-si poate asuma riscurile investitorului, nu are calitatile necesare, iar daca le are este posibil sa nu le poata valorifica din cauza lipsei de capital. Creditul este cel care pune la dispozitia intreprinzatorului capitalul necesar, asigurand astfel transformarea economiilor, altfel sterile, in investitii.
De aceea creditul este un important factor al cresterii economice.


Fisiere in arhiva (9):

 • Anexe
  • Anexa1.doc
  • Anexa2.xls
  • Anexa3 .xls
  • Anexa4.xls
  • Anexa5.doc
  • Anexa7.xls
  • Anexa8.xls
 • Bibliografie.doc
 • Lucrare de diploma.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. CERNA S. - Banii si creditul in economiile contemporane , Editura Enciclopedica , Bucuresti, 1994.
2. BASNO C., DARDAC N., FLORICEL C. - Moneda, credit, banci, Edidtura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1994.
3. DEDU V. - Managementul bancar, Editura SILAN, Bucuresti, 1994.
4. IONESCU L. C. - Banci si operatiunile bancare, - Editura Economica, Bucuresti, 1996.
5. E. VASILESCU - Managementul proceselor maonetare si teoria inflatiei, Editura CIDIN-OPTIMAL, Bucuresti, 1992.
6. Legea privind activitatea bancara nr. 58/1998.
7. Legea privind statutul BNR, nr. 101/1998.
8. Regulamentul BNR, nr 2/2000 - privind clasificarea creditelor si plasamentelor precum si constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit.
9. BANCA ROMANA pentru DEZVOLTARE-GSG - Norme de creditare, 2001


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!