Creditarea unei Societati Comerciale

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Liberalizarea vietii economice in Romania remarcata cu pregnanta dupa anul 1997, a deschis calea unor fundamentari riguroase, pe principii economice noi, preluate de la statele cu o democratie sanatoasa si a schimbat substantial deciziile de investire a capitalului. Legea cererii si ofertei pe o piata concurentiala creeaza premise pentru stabilirea unor preturi juste, de echilibru ale activelor detinute in portofoliu. Aceste preturi ofera marje de rentabilitate suficient de remuneratorii pentru investitorii de capital fie autohtoni,fie straini. Rentabilitatea astfel obtinuta asigura atat remunerarea in raport cu timpul de detinere a activelor, cat si remunerarea in raport cu riscul asumat in respectiva investitie.
Legislatia bancara este cea care conduce in mod implicit la realizarea in Romania a unor piete active concurentiale, care sa asigure o distributie cat mai justa a marjelor de acumulare. Echilibrarea cererii si ofertei in jurul pretului echitabil atat pentru vanzator cat si pentru cumparator va constitui conditia esentiala pentru democratizarea vietii economice romanesti si pentru eliminarea << privilegiilor de care se bucura detinatorii unor monopoluri private sau publice in economie >>.
Se poate aprecia ca dupa cca 40 ani de identificare stiintifica, teoria si practica finantelor private ofera un veritabil instrumentar conceptual si metodologic propriu, coerent si pertinent pentru liberalizarea vietii economice -izvor inepuizabil pentru o dinamica economica corespunzatoare. In acest context finantele (private), prin functia lor de evaluare, ofera o alternativa la teoria preturilor. Intreaga cercetare financiara se centreaza in jurul a trei concepte fundamentale : rentabilitatea , riscul si valoarea. Estimarea valorii intrinseci a activelor, identificarea diferentelor dintre pretul observabil, valoarea calculata si eliminarea oportunitatilor de arbitraj( de speculatie) a acestor diferente reprezinta preocuparile majore ale finantelor.
Reglementarile de la Bretton Woods si tratatul de la Maastricht au pus bazele Sistemului Monetar European, in cadrul caruia se constituie si sistemul bancar romanesc in perioada de tranzitie. Tinandu-se seama de aceste reglementari si de deschiderile pe care acestea le ofera, sistemul nostru bancar poate fi detaliat dupa cele trei domenii care il definesc si anume : structura si functile sistemului bancar autonom in conditiile pietei, operatiunile si tehnicile bancare si managementul bancar.
Rolul si functiile bancilor trebuie totdeauna privit prin prisma interdependentei dintre banca centrala si bancile comerciale la care putem adauga tinand cont de anumite particularitati si bancile cooperatiste, in conditiile unor diferentieri bine definite ale celor doua niveluri.
Tinta bancii centrale o constituie reducerea inflatiei prin politici monetare si functionarea in siguranta a sistemului bancilor comerciale supravegheate de banca centrala. In acest cadru de relatii functionale, acestea isi desfasoara activitatea lor in multiple forme, de baza fiind intermedierea bancara. Orientarea politicilor monetare si activitatii bancare in ansamblu este axata pe problemele integrarii europene.
Pentru ca bancile comerciale fac comert cu bani, se acorda o importanta deosebita activitatii de atragere a resurselor, adica operatiunilor de pasiv. Operatiunile de atragere a resurselor nu se limiteaza la depuneri la vedere si la depozite la termen.
Bancile sunt in mod frecvent in lipsa temporara de lichiditati si apeleaza la disponibilitatile banesti de pe piata interbancara, de pe piata valutara si piata titlurilor de stat, la cumparari de active eligibile, precum si la alte forme, din care nu lipsesc facilitatile bancii centrale.
Unul dintre factorii cheie in activitatea bancara este realizarea unei relatii optime intre dobanzile primite si cele platite, avand in vedere ca acesta diferenta va reprezenta in final castigul bancii(profitul). Din analiza activelor si pasivelor se deduce ca fiecare din acestea are costul sau castigul propriu pentru banca. Un impact important asupra volumului produselor de creditare il are modificarea ratei dobanzii- avand neaparat in vedere conceptele "capital", "credit" , "risc".
Prin continutul sau lucrarea ,,Creditarea unei societati comerciale,, are la baza structura sistemului bancar si este o analiza a activitatii de creditare a carei cunoastere asigura functionarea produsului bancar principal care este -creditul.
Lucrarea contine sase capitole destinate cunoasterii catorva notiuni privind sistemul bancar (capitolul I) , finantarii societatilor comerciale ( capitolul II), si aspectelor generale privind creditarea societatilor comerciale - forme, metode, obiective si documentatia folosita in acest sens ( capitolul III si IV ), cat si cunoasterii riscului de creditare (capitolul V). In capitolul VI sunt sintetizate unele propuneri, aprecieri si conclucii in ceea ce priveste activitatea de creditare.
Avandu-se in vedere cele de mai sus, imi exprim optimismul ca modul de abordare a problematicii sa fie unul dintre cele mai bune si pe aceasta cale aduc multumiri cadrelor didactice si specialistilor Universitatii PETROL SI GAZE fara al caror ajutor nu as fi putut elabora aceasta lucrare.


Fisiere in arhiva (2):

  • Bibliografie.doc
  • Creditarea unei Societati Comerciale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!