Creditul Bancar

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 56 în total
Cuvinte : 25346
Mărime: 139.61KB (arhivat)
Publicat de: Tereza Vintilă
Puncte necesare: 9

Extras din licență

INTRODUCERE

Creditul bancar apare ca un sistem de relaţii între întreprinderi şi bănci, în cadrul căruia mijloacele băneşti ale întreprinderii devenite temporar disponibile în conturile bancare ale acestor întreprinderi, ca şi cele ale sistemului financiar care se eliberează, de asemenea temporar, în cursul operaţiilor acestui sistem devin, în urma mobilizării lor de către bănci, resurse ale sistemului de credit şi sunt folosite prin redistribuire la acordarea de credite economiei.

Pe lângă funcţia distributivă creditul îndeplineşte şi funcţia de emisiune, de injectare a unui volum suplimentar de bani în economie, alcătuind de fapt principalul volum de mijloace de plată din circuitele economice. Funcţia de emisiune a creditului e indispensabilă într-o economie dinamică în care activitatea de producţie şi circulaţie are nevoie de un volum sporit şi, în acelaşi timp, elastic de instrumente băneşti. Politica de credit a băncii constituie în acelaşi timp şi politica ei de emisiune (Z. U. Attlas).

Utilizarea creditului ca instrument de creaţie monetară şi implicit de reglare a dinamicii producţiei şi circulaţiei poate constitui germenul unui dezechilibru în economie, în sensul sporirii mijloacelor băneşti peste necesarul obiectiv reclamat de producţia şi circulaţia mărfurilor.

Sistemul de credit grăbeşte dezvoltarea materială a forţelor productive şi stabilirea pieţei mondiale, a căror creare ca baze materiale ale noii forme de producţie până la un anumit nivel constituie sarcina istorică a modului de producţie capitalist. Puterea creditului încarnată în aceea a băncilor care colectează şi împrumută fondurile la scară socială, pare să fie expresia puterii banilor, confundată mai mult sau mai puţin în aceea a capitalului.

Prin natura operaţiilor pe care le efectuează, riscurile pe care şi le asumă, băncile constituie unul din segmentele cele mai importante ale vieţii economice şi sociale.

Capitolul 1

CREDITUL BANCAR

1.1 CONCEPT ŞI FUNCŢII

Creditul bancar este operaţiunea prin care cel împrumutat (debitorul) ia în stăpânire imediată resurse (bani) în schimbul unei promisiuni – angajament de rambursare viitoare, însoţite de plata unei dobânzi ce remunerează banca.

Creditul băncii este un credit pe bani. El constă, pentru bancă, în a pune dispoziţia unui comerciant sau industriaş un anumit capital pentru un timp determinat, în vederea producţiei de bunuri sau circulaţiei unor mărfuri.

Esenţial în aceste raporturi este faptul că unul dintre parteneri este banca, iar relaţiile între bancă şi parteneri se desfăşoară pe terenul valorificării capitalurilor disponibile şi realizarea de profituri, în principal sub formă de dobânzi.

Creditul bancar este forma cea mai extinsă de credit. El poate fi acordat atât de bănci, cât şi de instituţii financiare şi de credit şi acoperă orice scop al debitorului, în condiţiile stabilite cu banca. Ca atare există o mare varietate de credite bancare care se deosebesc între ele după obiectul creditului, după garanţia oferită, după sezonalitatea şi alte criterii.

Creditul bancar realizează două funcţii: redistribuirea fondurilor temporar disponibile şi funcţia de emisiune monetară.

Funcţia de redistribuire. În activitatea de creditare băncile folosesc nu numai fondurile lor proprii ci şi un însemnat volum de fonduri atrase de la terţi, cum ar fi disponibilităţile existente în conturile clienţilor bancari, diverse plasamente pe termen scurt efectuate de întreprinderi şi instituţii etc. În felul acesta, prin intermediul băncilor se mobilizează disponibilităţi băneşti temporare existente la anumite categorii de agenţii economici, urmând temporare la alţi agenţi economici – realizându-se astfel, o redistribuţie temporară a unei mari părţi a disponibilităţilor existente la un moment dat în economie.

Funcţia de emisiune presupune o altă latură a creditului bancar, prin care se realizează lărgirea creditului şi anume, pe calea creării de mijloace băneşti suplimentare.

Funcţia de emisiune a creditului este indispensabil într-o economie dinamică în care activitatea economică în creştere solicită un volum mereu sporit de mijloace băneşti. Politica de credit a băncilor constituie totodată şi politica lor de emisiune, întrucât creditul acordat de bănci este sursa unor mijloace băneşti suplimentare pentru agenţii economici, contribuind la realizarea unei corelaţii între masa banilor în circulaţie şi nevoile productive. Dacă plusul de mijloace băneşti cerut de dezvoltare economică nu poate fi acoperit prin funcţia de redistribuire a creditului el, poate fi completat prin lărgirea creditului pe calea creării de noi mijloace băneşti.

1.2 TIPURI DE CREDITE ACORDATE DE BĂNCI FIRMELOR

Cea mai răspandită disociere a creditelor este cea care delimitează credite pentru activitatea curentă (de exploatare) de creditele pentru investitii, în cazul firmelor şi creditele pentru consum de cele pentru investiţii, în cazul persoanelor fizice.

A.CREDITE PENTRU ACTIVITATEA CURENTĂ

Creditele pentru activitatea curentă a firmelor sunt credite pe termen scurt şi ele se acordă în urma semnării unui contract de credit de catre firmă şi bancă. Acesta cuprinde:

• Suma împrumutatului;

• Durata de acordare a creditului;

• Rata procentuală a dobânzii ;

• Schema rambursării creditului (care cuprinde datele scadente şi sumele aferente compuse din principal si dobândă)

• Garantiile aduse pentru obţinerea creditului;

• Alţi termeni şi condiţii.

Cea mai mare parte a firmelor au nevoie de credite pentru a compensa decalajele de timp între ciclul de fabricaţie (ciclul de conversie a stocurilor) şi ciclul vânzărilor (de conversie a clienţilor sau a facturilor neîcasate), între părţile pentru cheltuieli şi intrarile de numerar din încasarea clienţilor. Cu alte cuvinte este vorba de finaţarea activelor circulante,care permite asigurarea unui ciclu normal al activităţii firmei. Apelarea de către firme la un credit de exploatare care răspunde la problema globală a exploatării este o idee seducătoare dar dificultăţile apar atunci când se caută să se stabileasca limitele acestei finanţări. Aceasta deoarece sumele necesare nu variază numai de la o firma la alta, ci chiar în cadrul aceleiaşi firme, de la o zi la alta, în funcţie de ritmicitatea producţiei, cifra de afaceri, termenele de plata. Daca se fixează o limita prea mare, se va da firmei o facilitate de trezorerie nejustificată, generatoare de relaxare, dacă insă limita se fixează prea jos poate apărea riscul unei constrângeri inutile.

Credite pentru finanţarea activităţi curente

1. Credite de trezorezie:

- Descoperitul de cont (linia de credit) – este forma cea mai comuna de finanţare a nevoilor de trezorezie pe termen scurt; de cele mai multe ori are un caracter revolving

- Descoperitul de cont temporar – avansuri punctuale în baza unor creanţe comerciale (facturi acceptate la plată, ordine de plată);

- Credite pe contract – acordate în baza unor contracte ferme ale clientului, cu terene de livrare şi sume precise; graficul de rambursare a creditului se corelează cu termenele de încasare din cadrul contractului comercial finanţat;

- Creditul sezonier - se acordă pentru finanţarea unor stocuri sau nevoi sezoniere pentru clienti de activitate ciclică;

2. Creanţe comerciale:

Scontarea în valută- reprezintă o modalitate de finanţare prin care banca cumpără cu regres creanţe materializate în efecte de comerţ sau acreditive irevocabile cu plata la termen;

Scontarea in lei – este operaţiunea prin care banca intră în posesia unui titlu de credit, prin gir în plin, plătindu-i posesorului, înainte ca titlul să ajungă la scadenţă de plată, valoarea nominală, a titlui, diminuată cu dobânda ş comisioanele, percepute pentru plata anticipată şi respectiv, pettru serviciile prestate;

Factoringul – reprezintă o relaţie contractuală între banca (factor) şi Aderent prin care Aderentul cesionează factorului total creanţele rezultate din contractele comerciale încheiate cu unul sau mai milţi parteneri. Factorul va presta cel puţin două dintre urmatoarele servicii: finanţare în baza facturilor, administrarea şi corelarea creanţelor şi protecţie împotriva riscului de neplată.

Preview document

Creditul Bancar - Pagina 1
Creditul Bancar - Pagina 2
Creditul Bancar - Pagina 3
Creditul Bancar - Pagina 4
Creditul Bancar - Pagina 5
Creditul Bancar - Pagina 6
Creditul Bancar - Pagina 7
Creditul Bancar - Pagina 8
Creditul Bancar - Pagina 9
Creditul Bancar - Pagina 10
Creditul Bancar - Pagina 11
Creditul Bancar - Pagina 12
Creditul Bancar - Pagina 13
Creditul Bancar - Pagina 14
Creditul Bancar - Pagina 15
Creditul Bancar - Pagina 16
Creditul Bancar - Pagina 17
Creditul Bancar - Pagina 18
Creditul Bancar - Pagina 19
Creditul Bancar - Pagina 20
Creditul Bancar - Pagina 21
Creditul Bancar - Pagina 22
Creditul Bancar - Pagina 23
Creditul Bancar - Pagina 24
Creditul Bancar - Pagina 25
Creditul Bancar - Pagina 26
Creditul Bancar - Pagina 27
Creditul Bancar - Pagina 28
Creditul Bancar - Pagina 29
Creditul Bancar - Pagina 30
Creditul Bancar - Pagina 31
Creditul Bancar - Pagina 32
Creditul Bancar - Pagina 33
Creditul Bancar - Pagina 34
Creditul Bancar - Pagina 35
Creditul Bancar - Pagina 36
Creditul Bancar - Pagina 37
Creditul Bancar - Pagina 38
Creditul Bancar - Pagina 39
Creditul Bancar - Pagina 40
Creditul Bancar - Pagina 41
Creditul Bancar - Pagina 42
Creditul Bancar - Pagina 43
Creditul Bancar - Pagina 44
Creditul Bancar - Pagina 45
Creditul Bancar - Pagina 46
Creditul Bancar - Pagina 47
Creditul Bancar - Pagina 48
Creditul Bancar - Pagina 49
Creditul Bancar - Pagina 50
Creditul Bancar - Pagina 51
Creditul Bancar - Pagina 52
Creditul Bancar - Pagina 53
Creditul Bancar - Pagina 54
Creditul Bancar - Pagina 55
Creditul Bancar - Pagina 56

Conținut arhivă zip

  • Creditul Bancar.doc

Alții au mai descărcat și

Depozite Bancare

Introducere Economia de piaţă situează în centrul activităţii sale instituţia financiară, numită şi banca. Banca ca fiind o instituţie financiară...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Garantarea Creditului Bancar

CAPITOL I INSTITUTIILE DE CREDIT 1.BANCILE I.1.A.Caracterizare generală Integrarea în Sistemul Bancar European şi operarea pe Piaţa Bancară...

Managementul Activității de Creditare pe Exemplul Raiffeisen Bank

INTRODUCERE Economia de piaţă presupune în mod necesar existenţa unui sistem bancar care să asigure mobilizarea tuturor disponibilităţilor...

Poziția și ansamblul sistemului bancar din România

INTRODUCERE Economia de piaţă presupune în mod necesar existenţa unui sistem bancar care să asigure mobilizarea tuturor disponibilităţilor...

Credite Bancare pentru Persoane Fizice

INTRODUCERE Economia de piata presupune existenta unui sistem bancar care sa asigure mobilizarea tuturor disponibilitatilor monetare ale...

Creditare - Raiffeisen Bank

INTRODUCERE Economia de piata presupune în mod necesar existenta unui sistem bancar care sa asigure mobilizarea tuturor disponibilitatilor...

Managementul Sistemului de Creditare Bancară

Economia de piata presupune în mod necesar existenta unui sistem bancar care sa asigure mobilizarea tuturor disponibilitatilor monetare ale...

Regimul Juridic al Contractului de Credit Bancar

CAPITOLUL I CONSIDERENTE PRELIMINARII I.1 Noţiunea creditului. I.1.1 Istoric. Noţiunea de credit vine de la latinescul “creditum”care înseamna...

Practică BancPost

Introducere Domeniul bancar prezintă un rol deosebit în formarea, dezvoltarea şi buna funcţionare a unei economii. Datorită acestui fapt am ales...

Ai nevoie de altceva?