Creditul Bancar

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Creditul bancar apare ca un sistem de relatii intre intreprinderi si banci, in cadrul caruia mijloacele banesti ale intreprinderii devenite temporar disponibile in conturile bancare ale acestor intreprinderi, ca si cele ale sistemului financiar care se elibereaza, de asemenea temporar, in cursul operatiilor acestui sistem devin, in urma mobilizarii lor de catre banci, resurse ale sistemului de credit si sunt folosite prin redistribuire la acordarea de credite economiei.
Pe langa functia distributiva creditul indeplineste si functia de emisiune, de injectare a unui volum suplimentar de bani in economie, alcatuind de fapt principalul volum de mijloace de plata din circuitele economice. Functia de emisiune a creditului e indispensabila intr-o economie dinamica in care activitatea de productie si circulatie are nevoie de un volum sporit si, in acelasi timp, elastic de instrumente banesti. Politica de credit a bancii constituie in acelasi timp si politica ei de emisiune (Z. U. Attlas).
Utilizarea creditului ca instrument de creatie monetara si implicit de reglare a dinamicii productiei si circulatiei poate constitui germenul unui dezechilibru in economie, in sensul sporirii mijloacelor banesti peste necesarul obiectiv reclamat de productia si circulatia marfurilor.
Sistemul de credit grabeste dezvoltarea materiala a fortelor productive si stabilirea pietei mondiale, a caror creare ca baze materiale ale noii forme de productie pana la un anumit nivel constituie sarcina istorica a modului de productie capitalist. Puterea creditului incarnata in aceea a bancilor care colecteaza si imprumuta fondurile la scara sociala, pare sa fie expresia puterii banilor, confundata mai mult sau mai putin in aceea a capitalului.
Prin natura operatiilor pe care le efectueaza, riscurile pe care si le asuma, bancile constituie unul din segmentele cele mai importante ale vietii economice si sociale.
Capitolul 1 
CREDITUL BANCAR
1.1 CONCEPT SI FUNCTII 
Creditul bancar este operatiunea prin care cel imprumutat (debitorul) ia in stapanire imediata resurse (bani) in schimbul unei promisiuni - angajament de rambursare viitoare, insotite de plata unei dobanzi ce remunereaza banca.
Creditul bancii este un credit pe bani. El consta, pentru banca, in a pune dispozitia unui comerciant sau industrias un anumit capital pentru un timp determinat, in vederea productiei de bunuri sau circulatiei unor marfuri.
Esential in aceste raporturi este faptul ca unul dintre parteneri este banca, iar relatiile intre banca si parteneri se desfasoara pe terenul valorificarii capitalurilor disponibile si realizarea de profituri, in principal sub forma de dobanzi.
Creditul bancar este forma cea mai extinsa de credit. El poate fi acordat atat de banci, cat si de institutii financiare si de credit si acopera orice scop al debitorului, in conditiile stabilite cu banca. Ca atare exista o mare varietate de credite bancare care se deosebesc intre ele dupa obiectul creditului, dupa garantia oferita, dupa sezonalitatea si alte criterii.
Creditul bancar realizeaza doua functii: redistribuirea fondurilor temporar disponibile si functia de emisiune monetara.
Functia de redistribuire. In activitatea de creditare bancile folosesc nu numai fondurile lor proprii ci si un insemnat volum de fonduri atrase de la terti, cum ar fi disponibilitatile existente in conturile clientilor bancari, diverse plasamente pe termen scurt efectuate de intreprinderi si institutii etc. In felul acesta, prin intermediul bancilor se mobilizeaza disponibilitati banesti temporare existente la anumite categorii de agentii economici, urmand temporare la alti agenti economici - realizandu-se astfel, o redistributie temporara a unei mari parti a disponibilitatilor existente la un moment dat in economie.
Functia de emisiune presupune o alta latura a creditului bancar, prin care se realizeaza largirea creditului si anume, pe calea crearii de mijloace banesti suplimentare.
Functia de emisiune a creditului este indispensabil intr-o economie dinamica in care activitatea economica in crestere solicita un volum mereu sporit de mijloace banesti. Politica de credit a bancilor constituie totodata si politica lor de emisiune, intrucat creditul acordat de banci este sursa unor mijloace banesti suplimentare pentru agentii economici, contribuind la realizarea unei corelatii intre masa banilor in circulatie si nevoile productive. Daca plusul de mijloace banesti cerut de dezvoltare economica nu poate fi acoperit prin functia de redistribuire a creditului el, poate fi completat prin largirea creditului pe calea crearii de noi mijloace banesti.
1.2 TIPURI DE CREDITE ACORDATE DE BANCI FIRMELOR
Cea mai raspandita disociere a creditelor este cea care delimiteaza credite pentru activitatea curenta (de exploatare) de creditele pentru investitii, in cazul firmelor si creditele pentru consum de cele pentru investitii, in cazul persoanelor fizice. 
A.CREDITE PENTRU ACTIVITATEA CURENTA
Creditele pentru activitatea curenta a firmelor sunt credite pe termen scurt si ele se acorda in urma semnarii unui contract de credit de catre firma si banca. Acesta cuprinde: 
o Suma imprumutatului; 
o Durata de acordare a creditului;
o Rata procentuala a dobanzii ;
o Schema rambursarii creditului (care cuprinde datele scadente si sumele aferente compuse din principal si dobanda)
o Garantiile aduse pentru obtinerea creditului;
o Alti termeni si conditii.
Cea mai mare parte a firmelor au nevoie de credite pentru a compensa decalajele de timp intre ciclul de fabricatie (ciclul de conversie a stocurilor) si ciclul vanzarilor (de conversie a clientilor sau a facturilor neicasate), intre partile pentru cheltuieli si intrarile de numerar din incasarea clientilor. Cu alte cuvinte este vorba de finatarea activelor circulante,care permite asigurarea unui ciclu normal al activitatii firmei. Apelarea de catre firme la un credit de exploatare care raspunde la problema globala a exploatarii este o idee seducatoare dar dificultatile apar atunci cand se cauta sa se stabileasca limitele acestei finantari. Aceasta deoarece sumele necesare nu variaza numai de la o firma la alta, ci chiar in cadrul aceleiasi firme, de la o zi la alta, in functie de ritmicitatea productiei, cifra de afaceri, termenele de plata. Daca se fixeaza o limita prea mare, se va da firmei o facilitate de trezorerie nejustificata, generatoare de relaxare, daca insa limita se fixeaza prea jos poate aparea riscul unei constrangeri inutile. 
Credite pentru finantarea activitati curente 
1. Credite de trezorezie:
- Descoperitul de cont (linia de credit) - este forma cea mai comuna de finantare a nevoilor de trezorezie pe termen scurt; de cele mai multe ori are un caracter revolving
- Descoperitul de cont temporar - avansuri punctuale in baza unor creante comerciale (facturi acceptate la plata, ordine de plata);
- Credite pe contract - acordate in baza unor contracte ferme ale clientului, cu terene de livrare si sume precise; graficul de rambursare a creditului se coreleaza cu termenele de incasare din cadrul contractului comercial finantat;
- Creditul sezonier - se acorda pentru finantarea unor stocuri sau nevoi sezoniere pentru clienti de activitate ciclica;
2. Creante comerciale:
Scontarea in valuta- reprezinta o modalitate de finantare prin care banca cumpara cu regres creante materializate in efecte de comert sau acreditive irevocabile cu plata la termen;
Scontarea in lei - este operatiunea prin care banca intra in posesia unui titlu de credit, prin gir in plin, platindu-i posesorului, inainte ca titlul sa ajunga la scadenta de plata, valoarea nominala, a titlui, diminuata cu dobanda s comisioanele, percepute pentru plata anticipata si respectiv, pettru serviciile prestate;
Factoringul - reprezinta o relatie contractuala intre banca (factor) si Aderent prin care Aderentul cesioneaza factorului total creantele rezultate din contractele comerciale incheiate cu unul sau mai milti parteneri. Factorul va presta cel putin doua dintre urmatoarele servicii: finantare in baza facturilor, administrarea si corelarea creantelor si protectie impotriva riscului de neplata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Creditul Bancar.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!