Creditul Bancar

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE . 3
CAPITOLUL 1. CREDITUL. CONCEPT, CARACTERISTICI SI FUNCTII . 7
1.1. Notiunea de credit . 7
1.2. Clasificarea creditului . 9
1.3. Functiile si rolul creditului . 16
1.4. Conditiile creditului . 18
CAPITOLUL 2. ORGANIZAREA, ROLUL SI FUNCTIILE SISTEMULUI BANCAR COMERCIAL DIN ROMANIA. PIATA BANCARA . 21
2.1. Scurt istoric al organizarii si functionarii sistemului bancar . 21
2.2. Functiile si rolul sistemului bancar romanesc . 23
2.3. Operatiuni ale bancilor comerciale . 26
2.4. Caracteristicile raportului de creditare . 32
2.5. Costul creditului bancar pe termen scurt . 44
2.6. Sistemul bancilori comerciale si evolutia activitatii de creditare in perioada . 46
2.6.1. Evolutia si structura sistemului bancilor comerciale . 46
2.6.2. Principalele evolutii ale creditului . 49
2.6.3. Calitatea creditelor . 54 
CAPITOLUL 3 CONTRACTUL DE CREDIT BANCAR - OBLIGATIILE PARTILOR CONTRACTANTE . 56 
3.1. Particularitatile contractului bancar . 56 
3.2. Incheierea contractelor bancare . 58 
3.3. Contractele de cont de depozit de fonduri in banca . 60 
3.4. Riscurile contractului bancar . 66
CAPITOLUL 4. creditarea pe termen scurt. fundamentarea si adoptarea deciziei de creditare . 74
4.1. Caracteristici generale ale creditarii pe termen scurt . 74 
4.2. Aspecte generale privind analiza economico-financiara a aclientilor . 76 
4.3. Analiza structurii si continutului bilantului contabil si a contului de profit si pierdere . 77 
4.4. Indicatorii de analiza a bonitatii clientilor . 78 
4.5. Aspecte nefinanciare privind clientii bancii . 79 
4.6. Standingul financiar al intreprinderii . 81
Capitolul 5. Studiu de caz privind acordarea de catre Bancpost, a unui credit de investitii societatii SC. FOREST .SRL . 86
5.1 Prezentarea generala a SC. FOREST. SRL . 86
5.2 Analiza economico-financiara a bilantului contabil si a contului de profit si pierdere al societatii SC. FOREST.SRL . 87
5.3 Elemente care se verifica in vederea acordarii creditului . 88
5.4 Analiza manageriala a societatii SC. FOREST .SRL . 90
5.5 Incadrarea clientului SC. FOREST .SRL intr-o categorie folosind metoda credit scoring la 30.12.2009 . 91
Concluzii si propuneri . 94
BIBLIOGRAFIE . 96


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Aparitia creditului este strans legata de dezvoltarea productiei si circulatiei marfurilor; evolutia acestor fenomene a impus includerea schimbului - si, odata cu el, si a creditului - in cadrul relatiilor monetare. Creditul reprezinta operatiunea prin care o valoare de intrebuintare actuala este cedata (transmisa) de catre un creditor (imprumutator sau investitor) unui debitor (imprumutat) care se angajeaza sa o returneze sub forma unor valori de primit in viitor, in conditiile stabilite in acordul de credit.
Termenul ,, credit,, isi are originea in participiul trecut al verbului latinesc ,,credere,, = a crede, mai exact ,, creditum,, = incredere in promisiunea de rambursare a celui ce ofera bunuri, lucrari, servicii sau alte valori in cel care se indatoreaza. Limba romana a consemnat acest cuvant ca neologism , el patrunzand in vocabularul nostru abia in secolul al XVIII-lea prin preluarea din limba franceza a substantivului ,,credit,, = incredere ferma (confiance) din punct de vedere financiar.
Relatiile de credit au existat si in economiile premonetare, insa asa cum schimbul devine din ce in ce mai dependent de haina monetara (prin insasi scindarea sa in cele doua acte - vanzarea si cumpararea ) asa si creditul este tot mai greu de inchipuit in lipsa banilor. Aparut din necesitatea stingerii obligatiilor dintre diferiti agenti economici, proces caruia moneda lichida nu-i putea face fata, creditul constituie una din conditiile desfasurarii oricarui proces economic. Depasind sfera proceselor economice interne, creditul a fost extins treptat si in relatiile cu partenerii externi, fie ei simpli agenti economici sau chiar state. Astfel, creditul este vazut ca o parghie economica indispensabila, este ca o forta activa ce s-a concretizat in intretinerea de relatii intre furnizori si cumparatori, in contributia la formarea de unitati productive sau in fructificarea acumularilor banesti.
Inainte de definirea creditului si a functiilor sale, se impune realizarea unei distinctii intre finante, bani si credit. Astfel, trebuie subliniat ca, numai in cadrul rotatiei de ansamblu a capitalului, a mijloacelor materiale si monetare , creditul se poate transforma fie in bani, fie in finante; in timp ce finantele presupun capitaluri deja formate care se acumuleaza, creditul reprezinta un efect al proceselor economice in urma carora apar capitaluri temporar disponibile. In acest sens, creditul poate fi considerat o forma speciala de miscare a valorilor: vanzare de marfuri cu plata amanata sau cu transferarea temporara de moneda cu titlu de imprumut . Intr-o forma extinsa creditul mai poate fi identificat cu circulatia capitalului de imprumut. Numeroasele interpretari reductioniste au furnizat o serie de acceptiuni de genul : creditul = bani si finante;
creditul = imprumut ; creditul = parghie; creditul = capital: etc. Una din definitiile demne de retinut indica operatiunea de creditare ca cedarea unei sume de bani efectuata la un moment dat din partea unui subiect economic, in folosinta altui subiect economic, cu obligatia pentru acesta din urma de a restitui mai tarziu , la un termen fixat, suma primita plus o suma de bani care se cheama interes sau dobanda (Victor Slanescu) .
Elementele comune care se gasesc insa in toate definitiile date creditului sunt urmatoarele:
- existenta unor disponibilitati la unii agenti economici si acceptarea de a fi cedate (imprumutate) altor agenti (debitori);
- pierderea temporara a unor drepturi de catre cel care acorda imprumutul (imprumutant) si instituirea altor drepturi pentru cel imprumutat;
- obligativitatea imprumutatului de a restitui imprumutul la un termen numit scadenta, insotit in mod obligatoriu de dobanda.
Creditul bancar cuprinde o sfera larga de raporturi angajand modalitati diferite pe termen scurt si pe termen lung si mijlociu privind operatiile bazate pe inscrisuri sau fara , garantate sau negarantate in fiecare caz in parte sau in cadrul unui acord general.
Raporturile de credit ale intreprinderilor cu bancile sunt de regula reciproce. Pe de o parte intreprinderile avand conturi deschise la banci, formeaza depozite care pot fi folosite de catre acestea, ca resurse. Pe de alta parte bancile acorda credite intreprinderilor pentru nevoile lor de productie curente sau de recuperare ulterioara, pentru investitii.
Intreprinderile aflate intr - o economie de piata se confrunta la un moment dat cu diverse probleme financiare, dar si cu oportunitati, care, de cele mai multe ori se soldeaza cu cheltuieli banesti. Indiferent de forma de proprietate si de profitul pe care l-a obtinut intr-un anumit exercitiu, fiecare organizatie intampina probleme de natura financiara atunci cand achizitioneaza, detine sau cedeaza moneda si titluri. Pentru a se mentine pe piata, intreprinderea este nevoita sa finanteze modernizarea echipamentelor si tehnologiilor sale, precum si a altor inovatii si inventii pe care le impune strategia sa de dezvoltare.
Nevoia de finantare care rezulta din activitatea normala a intreprinderii se identifica cu activele circulante, cu creantele asupra clientilor, precum si cu incasarea minimala, care corespund exploatatiei curente. In cursul unei perioade de timp nevoile de finantare sunt realocate, fondul de rulment net poate acoperi o parte a nevoilor suplimentare aparute din aceste fluctuatii, dar nu poate acoperi totalitatea nevoilor in perioadele de varf deoarece imobilizarea capitalurilor ar fi prea costisitoare. In majoritatea cazurilor, intreprinderea apeleaza la credite bancare pe termen scurt pentru a face fata fluctuatiilor activitatilor lor, si credite bancare pe termen mediu si lung pentu reinnoirea si modernizarea echipamentelor,
cladiri etc, dar se recomanda ca intreprinzatorul sa apeleze la credite cat mai rar posibil, deoarece limiteaza marja de libertate a intreprinzatorului prin clauzele contractului de creditare, a marimii dobanzilor, participarea creditorilor la conducerea firmei, creditele bancare devin o necesitate pentru intreprinderi in momentul in care acestea nu detine capacitate pentru atragerea altor surse de finantare.
In contextul actual, creditul bancar ramane extrem de redus, in ciuda reducerilor masive ale dobanzilor la imprumuturi, din cauza pierderilor datorate practicilor contabile de tip mark-to-market, conform carora bancile reduc pretul valorilor mobiliare inscrise in bilantul lor contabil, deoarece nu se prevede in viitorul apropiat o piata pentru aceste valori. Romania a intrat in actuala criza inca din ultimul trimestru al anului 2008, fara o pregatire adecvata care sa-i permita cel putin atenuarea efectelor crizei atat in plan economic si, indeosebi, in plan social, iar firmele romanesti se confrunta cu un blocaj financiar creat pe de o parte de stat, prin datoriile pe care trebuie sa le plateasca sectorului privat, si pe de alta parte de companii, care din cauza dificultatilor financiare nu isi achita datoriile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Creditul Bancar.pdf

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!