Creditul Bancar - Alternativa de Finantare a Economiei Moderne

Cuprins licenta Cum descarc?

I Sistemul bancar din Romania
1. Cadrul juridic al organizarii societatii bancare
2. Sistemul bancar din Romania
3. Bancile si operatiunile bancare
II Principii, trasaturi si concepte privind notiunea de credit
1. Conceptul si trasaturile creditului bancar
2. Principii de creditare
3. Locul si rolul creditului in activitatea bancara
4. Elementele esentiale in analiza procesului de creditare
5. Conditiile dezvoltarii si functionarii creditului
6. Resursele de creditare
7. Categorie de credite acordate pe piata bancara romana
III Tehnici privind acordarea ,gestionarea si controlul creditelor
1. Evaluarea clientilor
2. Riscul in activitatea bancara
3. Forme de garantare a creditelor
4. Gestionarea creditelor
5. Controlul creditelor
IV Politica de creditare la ROMEXTERRA BANK SA sucursala Pitesti
1. Proceduri privind fundamentarea deciziei de creditare la ROMEXTERRA BANK SA sucursala Pitesti
2. Categorii de clienti ce pot beneficia de credite
3. Tipuri de credite acordate de ROMEXTERRA BANK SA
4. Analiza bonitatii clientilor
5. Scadentarea, rescadentarea, reesalonarea si rambursarea
V Studiu de caz : "Creditarea SC Alpha SRL" 
VI Concluzii


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
SISTEMUL BANCAR DIN ROMANIA IN PERIOADA DE TRANZITIE LA ECONOMIA DE PIATA
I.1. CADRUL JURIDIC AL ORGANIZARII
SOCIETATII BANCARE
In economia de piata sectorul bancar are un rol major, el actionand ca "varf de lance" in promovarea reformei si manifestarea concreta a mecanismului autoreglarii economice. In manifestarea lui permanenta, sectorul bancar este o parte componenta de baza a sistemului economico-financiar. 
O banca este o institutie careia i se acorda permisiunea de a efectua tranzactii cu bani. O companie este banca, daca este recunoscuta oficial, ca banca. 
Banca reprezinta unitatea economica functional - institutionala, a carei functie principala este de a colecta, de a transfera si de a repartiza disponibilitatile financiare. Rolul bancii este deci acela de a pune in legatura, pe baze comerciale, unitatile economice care se afla in cautare de fonduri cu cei care cauta plasamente.
Potrivit reglementarilor care guverneaza activitatea bancara din tara noastra "Societatile bancare sunt persoane juridice al caror obiect principal de activitate il constituie atragerea de fonduri de la persoane juridice si fizice, sub forma de depozite sau instrumente negociabile, platibile la vedere sau la termen, precum si acordarea de credite." 1(Legea numarul 33 / 1991).
Bancile din Romania sunt preocupate de atingerea standardelor bancare internationale in scopul recunoasterii lor de catre comunitatea bancara internationala si de catre clienti, ca banci cu un bun renume. 
Activitatea bancilor romanesti este reglementata de legislatia specifica domeniului, respectiv Legea privind activitatea societatilor comerciale, numarul 31 / 1990 si Legea privind activitatea bancara, numarul 33 / 1991. In acelasi timp, activitatea bancilor comerciale este sub autorizarea si supravegherea bancii centrale. 
Bancile comerciale se pot constitui in Romania numai cu respectarea prevederilor Legii numarul 31/ 1990 privind societatile comerciale si pe baza autorizatiei Bancii Nationale Bancile comerciale au , in general, un rol operativ Ele nu au dreptul sa incheie contracte intelegeri, conventii, care sa le asigure o pozitie dominanta pe piata monetara sau in politica financiar - bancara 
Societatile bancare conform Legi 33/1991 li se interzice sa incheie contracte sau intelegeri , sa adopte practici de orice fel care le-ar asigura pozitii dominante pe piata monetara, financiara sau valutara ori sa se angajeze in operatiuni pentru a obtine neloial avantaje pentru ele sau pentru terte persoane
In activitatea lor, societatile bancare se vor opune reglementarilor emise de Banca Nationala a Romaniei pentru aplicarea politicii monetare, de credit, valutare, de plati, de asigurare a prudentei bancare si de supraveghere a societatilor bancare
In intreaga activitate de creditare, banca va respecta intocmai prevederile Legii numarul 58/1998 privind activitatea bancara, a legii numarul 101/1998 privind statutul Bancii Nationale a Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare, a normelor, instructiunilor si regulamentelor emise de Banca Nationala a Romaniei in calitatea sa de banca centrala cu atributii de reglementare in domeniile monetar, de credit, valutar si de plati, precum si propriile norme si instructiuni de lucru.
I.2. STRUCTURA SISTEMULUI BANCAR DIN ROMANIA
Avand in vedere rolul si importanta pe care le au bancile la buna functionare a unitatilor economice si a economiei de ansamblu , s-a impus ca, in perioada de tranzitie la economia de piata , sa se creeze un sistem modern, capabil sa ofere o gama larga de produse si servicii bancare de un nivel calitativ superior, care sa satisfaca exigentele tuturor categoriilor de agenti economici din economia de piata 
Datorita evolutiei istorice si particularitatilor tranzitiei catre o economie de piata, sistemul bancar romanesc prezinta unele probleme si aspecte comune cu situatia sistemelor bancare din alte tari est si central europene. Luand in considerare modelul structurii unui sistem bancar pe doua nivele :
A ) BANCA NATIONALA A ROMANIEI care a fost reorganizata si a intrat, astfel, in sarcinile sale firesti de Banca Centrala, cu urmatoarele functii:
- Functia de emisiune monetara. Banca Centrala este unicul organism emitent de moneda efectiva sub forma bancnotelor si a monedei metalice. Din punct de vedere contabil, emisiunea monetara a bancii centrale este inregistrata in pasivul bilantului acesteia ca o obligatie a ei de a asigura un echilibru intre masa monetara in circulatie si bunurile si serviciile existente pe piata. Acoperirea emisiunii centrale s-a realizat initial prin intermediul metalelor pretioase ulterior au fost adaugate devizele, iar in prezent acoperirea emisiunii monetare se realizeaza prin intermediul creditelor pe care le acorda Banca Centrala bancilor comerciale si statului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Creditul Bancar - Alternativa de Finantare a Economiei Moderne.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!