Creditul Bancar - Sursa de Finantare a Unei Societati Comerciale

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul. 1 Politica de finantare a firmei si creditarea bancara 2
1.1. Piata creditului si compartimentele acesteia 3
1.2. Categorii de credite in sistemul financiar-bancar 6
1.3. Politica de finantare a firmei 9
1.3.1. Politica de finantare la termen 9
1.3.2. Politica de finantare pe termen scurt 12
1.4. Structura financiara, capacitatea si efectul de indatorare 15
1.5. Consideratii privind creditul bancar 19
Capitolul 2. Particularitati, tehnici si practici de creditare 23
2.1. Particularitatile activitatii de creditare 23
2.2. Tehnica constituirii resurselor de creditare 24
2.3. Tehnica formarii dobanzii pe piata creditului 25
Capitolul 3. Creditarea agentilor economici 29
3.1. Acordarea, documentarea si evaluarea creditelor 29
3.2. Evaluarea riscului de creditare, garantia si rambursarea creditelor 35
3.3. Gestiunea si controlul creditelor 38
Capitolul 4. Studiu de caz - S.C. Damfis S.A Timisoara 41
4.1. Determinarea necesarului de credite 41
4.2. Intocmirea dosarului de creditare 48
4.3. Contractarea creditului 53
Concluzii 61
Bibliografie 63


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1
POLITICA DE FINANTARE A FIRMEI SI CREDITAREA BANCARA
In orice economie moderna exista agenti economici care au un excedent de resurse financiare si agenti economici care au un necesar de finantare mai mare decat resursele de care dispun. Piata financiara asigura intalnirea excedentelor cu deficitele de finantare si permite agentilor economici cu excendent sa-l investeasca in mod profitabil, iar celor cu deficit sa-si finanteze necesarul de finantare.
In literatura economica1) se folosesc diferite notiuni pentru a descrie structura pietei fi-nanciare, si anume: in unele lucrari americane, piata de capital, componenta a pietei fi!nanciare, desemneaza atat tranzactiile cu titluri pe termen lung, cat si cele cu instrumente mo!netare; in literatura franceza este preferata notiunea de piata a capitalurilor, aceasta cu!prin!zand piata creditului, piata valorilor mobiliare (numita piata financiara) si piata monetara. Piata valorilor mobiliare are la randul ei doua componente: a) piata financiara primara, este piata pe care se emit si se vand titluri financiare noi; b) piata financiara secundara, pe care se fac tranzactii cu titluri de valori emise anterior. La randul ei, piata financiara secundara cu!noaste doua forme: bursa de valori si piata "la ghiseu". 
Structura pietei financiare se prezinta in tabelul 1.1.
Tabelul 1.1
Structura pietei financiare
Piata financiara
Piata creditului (bancara) Piata titlurilor financiare
(piata de capital)
La termen Pe termen 
scurt Actiuni Obligatiuni
Piata financiara reprezinta mecanismul prin care activele financiare sunt emise si introduse in circuitul economic, fiind structurata pe doua componente: sectorul bancar si sectorul titlurilor financiare. Din cele mentionate reiese ca miscarea fondurilor in economie se poate realiza in doua modalitati: 
a) mobilizarea fondurilor banesti la banci si utilizarea de catre acestea a resurselor astfel atrase pentru creditarea utilizatorilor de fonduri (finantare indirecta); 
b) emisiunea de titluri financiare de catre utilizatorii de fonduri pe piata financiara (finantare directa).
Con!ti!nu!tul pietei financiare este dat de oferta si cererea de capital.
Oferta de capital cuprinde totalitatea mijloacelor banesti disponibile pentru plasament la un moment dat, sau intr-o anumita perioada de timp si la un anumit pret, numit dobanda. Ea include: economiile care se formeaza intr-o perioada data, capitalul eliberat dintr-un impru!mut anterior, transformarea imobilizarilor in lichiditati active etc.
Cererea de capital defineste ansamblul nevoilor de capital ale agentilor economici la un moment dat, sau intr-o anumita perioada, avand in vedere si nivelul dobanzii pe care sunt dispusi sa o suporte. Ea include: capitalul solicitat pentru investitii, resurse pentru capital permanent, mijloace necesare pentru formarea de rezerve, etc.
Intalnirea cererii cu oferta de capital pe piata capitalului are loc in baza unor regle-mentari specifice menite sa apere interesele tuturor participantilor la procesul de mobilizare si utilizare a resurselor respective, in conditiile concurentei loiale.
Mijloacele de concurenta utilizate pe aceasta piata sunt rata dobanzii (pentru depuneri si credite), dividendul incasat (pentru actiuni) si cuponul (dobanda) pentru obligatiuni.
Piata capitalului indeplineste mai multe functii, raspunzand astfel unor cerinte obiective ale functionarii vietii economice. Dintre aceste functii mentionam: 
a) asigura fi!nantarea suplimentara a activitatii economice, motiv pentru care, si din acest considerent piata capitalurilor mai este denumita si piata financiara2; 
b) asigura compensarea excedentului cu deficitul de lichiditati bancare, permitand mobilizarea capitalului, respectiv deplasarea aces!tuia de la un posesor la altul.
Privita sub aspectul factorului timp, piata capitalului este structurata in: 
a) piata capitaluri pe termen scurt, fiind definita de relatiile ce se formeaza in procesul atragerii si plasarii fondurilor banesti pe termen scurt3; 
b) piata capitalului pe termen mediu si lung, reprezentand relatiile ce apar in legatura cu plasarea de fonduri de pana la 5 ani si peste 5 ani4.
1.1. Piata creditului si compartimentele acesteia
Piata creditelor, componenta a pietei financiare, desemneaza patru piete, relativ distincte, si anume: piata monetara, piata creditului pe termen scurt, piata creditelor pe termen mediu si lung mobilizabile si piata creditelor pe termen mediu si lung nemobilizabile
Piata monetara este piata pe care bancile se imprumuta intre ele pe termen scurt si foarte scurt, in scopul asigurarii echilibrului zilnic intre incasarile si platile lor. Aici bancile isi plaseaza fondurile excedentare si isi acopera deficitele temporare, prin imprumuturi cu scadenta foarte scurta. Prin piata monetara, fondurile sunt redistribuite potrivit necesitatilor lor, iar banca centrala poate interveni pe piata monetara pentru a acoperi un deficit net de lichiditati al economiei.
Participantii la piata monetara sunt un numar de institutii, limitativ, dintre care mentionam: bancile comerciale, asezamintele publice si semipublice, agentii de schimb, societati de investitii in valori mobiliare si societati de asigurare. Unele dintre acestea sunt in principal creditori, deoarece prin activitatea specifica mobilizeaza fonduri importante pentru care incearca sa gaseasca plasamente temporare, altele au un caracter in general debitor.
Bancile de toate categoriile, casele de credit, asezamintele financiare publice si semipublice sunt ofertanti sau solicitatori de lichiditati. Daca contul acestora la centrala bancii este debitor, atunci ele solicita concursul acesteia prezentandu-se ca solicitanti de "moneda primara".


Fisiere in arhiva (1):

  • Creditul Bancar - Sursa de Finantare a Unei Societati Comerciale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!