Creditul - Principalul Produs al Bancilor Comerciale

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE pag. 2
CAPITOLUL 1 Creditul - element cheie al sectorului bancar in economia de piata pag. 3
1.1 Definitia si continutul creditului pag. 3
1.2 Forme ale creditului pag. 6
1.3 Trasaturile si functiile creditului pag.11
1.4 Locul si evolutia creditului in cadrul activitatii economico-financiare din Romania pag. 14
CAPITOLUL 2 Coordonatele activitatii de creditare desfasurate de bancile comerciale din Romania pag. 21
2.1 Principii si reglementari ale activitatii de creditare desfasurate de bancile comerciale pag. 21
2.2 Managementul riscului in activitatea de creditare bancara pag. 26
2.3 Costul creditului: dobanzi, taxe si comisioane aferente activitatii de 
creditare pag. 29
2.4 Adaptarea activitatii de creditare la cerintele economiei de piata functionale si ale procesului de integrare europeana pag. 32
CAPITOLUL 3 Analiza portofoliului de credite pe exemplul Bancii Comerciale ,,Ion Tiriac" pag. 41
3.1 Delimitari privind locul Bancii Comerciale ,,Ion Tiriac" pe piata bancara si pe piata creditului din Romania pag. 41
3.2 Analiza in structura si dinamica a portofoliului de credite al Bancii Comerciale ,,Ion Tiriac" pag. 46
3.3 Analiza perspectivelor activitatii de creditare ale Bancii ,,Ion Tiriac" pag. 57
CONCLUZII SI PROPUNERI pag. 61
BIBLIOGRAFIE pag. 69
ANEXE


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Stabilirea coordonatelor de reforma economica in procesul de tranzitie la economia de piata implica, in mod firesc, importante mutatii in sistemul bancar romanesc, caruia ii revine un rol major in promovarea reformei, in stransa legatura cu aceasta calitate a bancilor de intermediar principal in relatia economii - investitii, relatie hotaratoare in cresterea economica.
In aceasta etapa de relansare economica, sectorul bancar romanesc a fost insotit de schimbari profunde, in principalele sale domenii: capitalizare, privatizare, informatizare, pregatirea personalului, cooperarea cu bancile din strainatate, la care se adauga dezvoltarea fara precedent a produselor si serviciilor oferite. Dintre acestea se detaseaza creditul, ce ramane in continuare produsul principal al bancilor comerciale, produs cu potential deosebit in procesul de adaptare rapida la noile cerinte ale pietei. 
Decizia de a aborda un domeniu atat de vast si intens analizat a izvorat din dorinta de a surprinde intr-un mod cat mai relevant valentele actuale ale activitatii de creditare, in concordanta cu inovatiile aparute in domeniu si cu realitatile mediului economic, ale carui caracteristici influenteaza semnificativ elementele procedurale legate de creditare.
Cercetarea desfasurata in vederea realizarii studiului de fata mi-a atras atentia asupra unor elemente cheie legate de credit, pe care o banca trebuie sa le analizeze atent in procesul decizional privind organizarea si managementul activitatii de creditare. Pot fi astfel generate atat credite performante, cat si, datorita gestiunii gresite a riscului, credite problema sau neperformante. Diminuarea nivelului creditelor neperformante si a impactului acestora asupra profitabilitatii se poate realiza printr-o politica prudenta si eficienta din partea bancii, care sa conduca atat la prevenirea aparitiei acestor credite, cat si la sporirea sanselor de recuperare a lor.
A patrunde in esenta fenomenului creditarii, asa cum se manifesta el in economia actuala, reprezinta o adevarata provocare dar si mare responsabilitate, avand in vedere abordarea sa intensa si uneori controversata, esuand astfel incercarea de a incadra acest fenomen in anumite tipare. 
Lucrarea de fata isi propune sa realizeze o abordare cat mai realista a sistemului bancar romanesc actual, prin prisma analizei creditului, care ramane astazi cel mai important produs bancar, cu o pondere mare in activul bilantier, de calitatea portofoliului de credite depinzand, in ultima instanta, stabilitatea bancilor si eficienta activitatii acestora. 
CAPITOLUL 1
CREDITUL - ELEMENT CHEIE AL SECTORULUI BANCAR 
IN ECONOMIA DE PIATA
1.1 Definitia si continutul creditului
Implicarea creditului, in proportie ridicata la finantarea economiei si impactul sau asupra cresterii economice si asigurarii echilibrului monetar, dublate de evolutia continua a acestuia in decursul timpului de la forme simple la categorii complexe, au determinat intense abordari ale fenomenului creditarii si uneori controverse in privinta delimitarii continutului creditului si definirii acestuia.
Creditul reprezinta ,,orice angajament de punere la dispozitie sau acordarea unei sume de bani ori prelungirea scadentei unei datorii, in schimbul obligatiei debitorului la rambursarea sumei respective, precum si la plata unei dobanzi sau a altor cheltuieli legate de aceasta suma sau orice angajament de achizitionare a unui titlu care incorporeaza o creanta ori a altui drept la incasarea unei sume de bani" 
Creditul permite disponibilizarea de fonduri lichide pentru investitii sau activitati curente. Fondurile disponibile, constand in economii pentru diferite perioade de timp, precum si fondurile rezultate din vanzarea de actiuni si obligatiuni, pot fi folosite pentru acordarea de imprumuturi in economia unei tari. Creditul reprezinta, astfel unul din motoarele principale ale intregului mecanism economico - social si se concretizeaza in schimbul unei valori monetare prezente contra unei valori monetare viitoare. Utilizarea rationala a creditului sporeste puterea productiva si asigura un volum mare al productiei. El a aparut pe baza dezvoltarii productiei de marfuri, corelata cu intensificarea schimburilor (vanzarea pe credit), din necesitatea stingerii obligatiilor dintre diferiti agenti economici, proces caruia moneda lichida nu-i putea face fata.
In acest context, un rol deosebit il au bancile, persoane juridice autorizate sa desfasoare in principal activitati de atragere de depozite si de acordare de credite in sume si in cont propriu. In aceasta calitate de intermediari in relatia economii - investitii, bancile mobilizeaza economiile monetare disponibile si distribuie credite pe termen mediu si lung beneficiarilor (pentru investitii, ipoteca, comert exterior, consum, etc.). 
Creditul bancar cuprinde o sfera larga de raporturi, angajand modalitati diferite, pe termen scurt, pe termen mediu si lung, privind operatiunile bazate pe inscrisuri sau fara, garantate sau negarantate, in fiecare caz in parte sau in cadrul unui acord general.


Fisiere in arhiva (1):

  • Creditul - Principalul Produs al Bancilor Comerciale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!