Criminologie - criminalitatea informatică

Cuprins licență Cum descarc?

Cuprins .. ..
Introducere .. Pag. 2
Pag. 3
CAPITOLUL I 
CADRUL JURIDIC PRIVIND CRIMINALITATEA INFORMATICA
1.1 Aspecte juridice nationale ... . Pag. 7
Pag. 7
1.2. Aspecte juridice internationale privind criminalitetea informatica . .. Pag. 16
1.3 Delimitari conceptual Pag. 24
CAPITOLUL 2 
ANALIZA CANTITATIVA SI CALITATIVA A CRIMINALITATII INFORMATICE Pag. 31
2.1 Analiza cantitativa a criminalitatii informatice ... Pag. 31
2.2. Analiza calitativa Pag. 36
2.2.1. Portretul psihologic al infractorului informatic .. Pag. 36
CAPITOLUL III .
TEORII CRIMINOLOGICE IN CRIMINALITATEA INFORMATICA
3.1 Consideratii introductive privind teoriile criminologice existente . .. Pag. 48
Pag. 48
3.2 Teoria psihologica . Pag. 50
3.3 Teoria sociologica Pag. 53
CAPITOLUL IV .
STRATEGII DE PREVENIRE A CRIMINALITATII
4.1. Politici de prevenire si aparare sociala contra criminalitatii . Pag. 58
Pag. 58
4.1.1 Conceptul prevenirii criminalitatii informatic Pag. 58
4.1.2 Modelul clasic de prevenire al criminalitatii . Pag. 60
4.1.3 Modelul social de prevenire a criminalitatii .. Pag. 63
4.2. Masuri,metode si mijloace de infaptuire a prevenirii si combaterii infractionalitatii informatice ... 
Pag. 64
4.2.1 Securitate si prevenire .. Pag. 65
4.2.2 Criminalitatea informatica versus securitatea informatica . Pag. 70
CONCLUZII SI PROPUNERI . Pag. 71
B I B L I O G R A F I E . 
Pag. 75


Extras din licență Cum descarc?

"Empires of the future are Empires of the Mind"
WINSTON CHURCHIL
INTRODUCERE
Criminologia este o disciplina fondata in ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, in Italia, de catre un medic. Ulterior, profesori de drept si magistrati, s-au preocupat in mod special de analizele sociologice, psihologico-morfologice ale criminalitatii in consonanta cu descoperirile juridice.
Criminalitatea, ca obiect de studiu al criminologiei, este definita ca fiind fenomenul social de masa care cuprinde totalitatea infractiunilor savarsite in decursul intregii evolutii umane sau numai in raport cu anumite civilizatii, epoci, intervale de timp ori spatii geografice determinate .
Intrucat domeniul tehnologiei informatice s-a dezvoltat intr-un ritm alert in ultima perioada la nivel mondial, acest lucru nu putea sa produca si urmari negative, una dintre acestea fiind deschiderea unei noi porti catre produ cerea unor fapte antisociale, denumite ,,criminale" atat in dreptul international penal, cat si in rapoartele prezentate de specialisti ai informaticii, acesta fiind un terranova al criminalitatii intrucat aceasta categorie de fapte nu ar fi putut fi comise in conditiile tehnologice existente, sa spunem acum ... 15 ani. Totodata intre infractiunile din domeniul informatic si cele clasice exista diferente majore, astfel infractorii informatici au reale avantaje exploatand naivitatea utilizatorilor de tehnologie.
Infractiunile din domeniul informatic sunt diferite de infractiunile clasice, prin mai multe caracteristici esentiale, care se transforma in avantaje reale de care profita faptuitorii, acestea fiind: anonimitate, caracterul transfrontalier, credibilitate, simplicitate, rapiditate, costuri foarte reduse.
Criminalitatea informatica reprezinta un fenomen al zilelor noastre, drept urmare a devenit un fenomen mediatizat la scara larga si in media. Exista studii care au demonstrat ca teama de atacurile informatice depaseste in intensitate pe cea fata de furturile sau fraudele obisnuite. Cercetarile criminologice asupra infractiunilor realizate prin sistemele informatice se afla inca in stadiul tatonarilor. Chiar si cele realizate pana in acest moment tind sa schimbe modul clasic in care sunt privite infractiunile in sistemele actuale de justitie penala dat fiind si faptul ca acest gen de criminalitate afecteaza utilizatorii de computere din intreaga lume, fie ca vorbim despre interceptarea unor comunicatii, intruziune ilegala in computere, furturi sau fraude privind identitatea, exploatare sexuala a copiilor sau atacuri de tip DOS.
Se poate spune ca dimensiunea cibernetica este o dimensiune a razboiului contemporan, fata de cele clasice: pe pamant, in aer, pe apa, in cosmos si acum si in spatiul cibernetic. Putem astfel concluziona ca puterea cibernetica poate deveni variabila care va face diferenta in calculele de putere. 
Intrucat internetul a devenit o parte indispensabila a societatii si economiei, comertul electronic global cumuleaza, in fiecare an circa 8 miliarde de dolari iar in prezent conform datelor Eurostat disponibile la 14 decembrie 2012, retelele de socializare sunt utilizate de 80% dintre tinerii europeni. Aceste date sunt suficiente pentru a ne face sa constientizam dimensiunea atinsa de aceasta noua si indispensabila ramura a omenirii, INFORMATICA.
Ca urmare a acestor aspecte, avand in vedere ca in fiecare zi circula pe internet mai mult de 130.000 de virusi si alte tipuri de coduri malitioase, carora le cad victime milioane de persoane si sunt blocate zilnic pana la 700.000 de conturi de Facebook din cauza unor tentative de piraterie, trebuie sa invatam sa ne protejam de pericolele care ne asteapta la tot pasul in lumea virtuala, acest lucru putand fi facut prin a ne informa.
Pentru a constientiza dimensiunea acestui nou tip de criminalitate este interesanta o declaratie a reprezentantilor Consiliului European referitor la Criminalitatea informatica din care putem deduce importanta concreta a acesteia in contextul economic al secolului XXI,"In conditiile in care consolidarea cresterii economice este fundamentala, lupta impotriva crimei organizate va fi esentiala pentru mentinerea increderii cetatenilor si mediului de afaceri in comertul si comunicarea online".
Pana la momentul actual nu s-a putut da o definitie unanim acceptata a criminalitatii informatice desi au avut loc numeroase dezbateri intre expertii din acest domeniu privind elaborarea unei definitii insa toti cercetatorii au recunoscut ca fenomenul exista. Chiar in pofida acestui fapt exista in prezent mai multe definitii functionale ale acestui flagel, una dintre cele mai complete fiind urmatoarea "infractiunea informatica reprezinta orice infractiune in care un calculator sau o retea de calculatoare este obiectul unei infractiuni, sau in care un calculator sau o retea de calculatoare este instrumentul sau mediul de infaptuire a unei infractiuni."


Fisiere în arhivă (1):

 • Criminologie - criminalitatea informatica.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

ACTE NORMATIVE
1. Legea nr. 161/2003 Privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei - Titlul III - Prevenirea si combaterea criminalitatii informatice;
2. Lege nr. 365 din 7 iunie 2002 Privind comertul electronic;
3. Legea nr. 285/23.06.2004 pentru modificarea si completarea legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturi conexe;
4. H.G. nr. 354 din 15 aprilie 2002 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei de Acreditare de Securitate, Agentiei de Securitate pentru Informatica si Comunicatii si Agentiei pentru Distribuirea Materialului Criptografic;
5. H.G. nr. 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania;
6. Codul penal;
7. Codul de procedura penala ;
8. Cod practic pentru managementul securitatii informatiei "Tehnologia informatiei" - iso 17799;
9. Conventia privind criminalitatea informatica, economico-financiara si cibernetica - 2001;
10. Conventia Consiliului Europei ce vizeaza criminalitatea informatica, economico-financiara si cibernetica - adoptata la 23 aprilie 2004 si intrata in vigoare la 01 iulie 2004.
DOCTRINA SI JURISPRUDENTA
1. Tudor AMZA, Criminalitatea Informatica, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2003;
2. Rodica Mihaela Stanoiu, Criminologie,Ed. Oscar, 1998;
3. Ion STAICU, Criminologie, Ed. Omnia Uni S.A.S.T., Brasov, 2007;
4. Ion Eugen SANDU, Florin SANDU si Gheorghe Iulian IONITA, Criminologie, Ed. Sylvi, Bucuresti, 2001;
5. Mihai Adrian HOTCA, Maxim DOBRINOIU, Infractiuni prevazute in legi speciale. Comentarii si explicatii, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2008;
6. Ioana VASIU, Lucian VASIU, Prevenirea criminalitatii informatice, Ed. Hamangiu, 2006
7. Ioana VASIU , Totul despre hackeri, Ed. Nemira, 2001;
8. Dumitru OPREA, Protectia si securitatea informatiilor, Ed. Polirom, 2003;
9. Jean Pinatel - Criminologie, Paris, 1988;
10. Gheorghe Nistoreanu, Costica Paun - Criminologie, Ed. Europa Nova, Bucuresti, 2000;
11. Valentin Cioclei - Manual de criminologie, editia a II-a, Ed. ALL Beck, Bucuresti, 2003;
12. Lars Klander, Anti hacker, Ed. All Educational, Bucuresti, 1998;
13. Ioana VASIU, Internet - Ghid de navigare, Ed. Albastra,Cluj Napoca, 1996;
14. Ioana VASIU , Criminalitate informatica, Ed Nemira, 2001;
15. Stefan PRUNA, Ioan COSMIN-MIHAI, Criminalitatea informatica, Ed. Sitech, 2008;
16. Jean PINATEL, La societe cruminogene,cap. 2, Editura Colmann, 1971;
17. Daniela Graiman, Dreptul si informatica, Ed. ALL Beck, 2003;
18. Eugen POPA, Securitatea sistemelor informatice, Note de curs, Facultatea de Inginerie Bacau, 2007;
19. Lygia NEGRIER-DORMONT, Criminologie, Ed. Litec, Paris, 1992;
20. Emilian Stancu - Metodologia investigarii criminalistice a infractiunilor informatice, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2011.
ALTE SURSE:
- http://www.politiaromana.ro/statistici.htm
- http://www.efrauda.ro/?
- http://www.criminalitatea-informatica.ro
- http://www.criminalitate.info/?
- http://www.e-crime.ro/?
- http://www.legi-internet.ro/
- http://www.riti-internews.ro/Capitolul%2005%20-%20Reglementarea%20criminalitatii%20informatice.pdf
- http://www.legi-internet.ro/legislatie-itc/criminalitate-informatica/prevederi-legislative-privind-prevenirea-si-combaterea-criminalitatii-informatice.html
- http://www.diicot.ro/
- http://www.just.ro
- htttp://www.gecadnet.ro/securitate
- www.nesa.com
http://eurojust.europa.eu/doclibrary/corporate/eurojust%20Annual%20Reports/Annual%20Report%202011/Annual-Report-2011-RO.pdf
- http://security.ase.md
- http://www.acuz.net/ 
- http://www.consilium.europa.eu
- http://conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/Html/185.htm
- http://www.fbi.gov/about-us/investigate/cyber/cyber
- http://www.infowarrior.org
- http://www.nsa.gov
- http://www.terrorism.com
- http://www.computerworld.com/security
- http://www.crime-reasearch.org


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!