Criza Bancara

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul 1-Aspecte generale ale crizei bancare 4
1.1. Factori declansatori si cauze 4
1.2.Posibilitati de gestionare 7
1.3.Rolul bancilor centrale in prevenirea crizelor bancare 17
1.4.Crizele bancare in contextul globalizarii financiare 22
Capitolul 2-Abordari privind falimentul bancar 24
2.1.Concept si cauze 24
2.2.Masuri de prevenire 30
2.3.Modalitati de solutionare 35
Capitolul 3-Studiu de caz la Societatea bancara Raiffeisen 41
3.1.Prezentarea societatii bancare: istoric, evolutie si organizare 41
3.2.Viziune si misiune 50
3.3.Criza bancara in cadrul societatii bancare Raiffeisen 55
Concluzii 59
Bibliografie 63


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Teoria banilor, a creditului bancar si a pietelor financiare constituie sfidarea teoretica cea mai importanta pentru stiinta economica, la acest inceput de secol 21. Relatiile sociale in care sunt implicati banii sunt, de departe, cele mai abstracte si mai complexe de inteles, drept pentru care cunoasterea sociala generata de relatiile in cauza, este cea mai vasta, dificila si greu de explicat Acest lucru a permis ca presiunile si coactiunea sistematica exercitate de guverne si de bancile centrale, in domeniul mentionat, sa fie cu mult mai daunatoare si mai profunde. Si, in orice caz, intarzierea intelectuala a teoriei monetare si bancare nu a incetat sa aiba efecte grave asupra evolutiei economiei mondiale, asa cum o demonstreaza faptul ca, in plin secol 21, economiile de piata continua sa se vada afectate de grave cicluri recurente de crestere si recesiune 
De-a lungul istoriei, bancherii au fost tentati sa incalce normele traditionale de comportament, folosind in beneficiul lor banii provenind de la deponenti. Acest lucru s-a intamplat initial pe ascuns, caci bancherii inca mai aveau constiinta unei proceduri incorecte, insa mai tarziu, bancherii au obtinut dreptul de incalcarea principiului traditional al dreptului sa se efectueze in mod legal si deschis, atunci cand au primit de la guvern privilegiul de a utiliza banii deponentilor lor, aproape intotdeauna sub forma de credite adesea acordate, intr-un prim moment, insusi guvernului. 
Astfel, se initiaza relatia de complicitate si coalitia de interese, deja traditionala, intre guverne si banci si care explica relatiile de intelegere si cooperare existente intre ambele tipuri de institutii si apreciabile, astazi, cu mici diferente de nuanta, in toate tarile occidentale si in aproape toate circumstantele. Bancherii si-au dat seama ca incalcarea principiului traditional al dreptului mentionat genera o activitate financiara extem de lucrativa pentru ei, dar impunea, in orice caz, existenta unui creditor de ultima instanta-banca-centrala care sa acorde necesarele lichiditati in momentele de dificultate, iar practica a demonstrate ca astfel de momente, mai devreme sau mai tarziu, se manifestau recurent.
Insa, atata vreme cat principiile teoretice si juridice esentiale referitoare la bani, la credit si la ciclurile economice, nu sunt pe deplin intelese de specialistii in materie si, in genere, de cetateni, exista riscul ca lumea va continua sa sufere, in mod recurent daunatoare recesiuni economice.
Cea mai pertinenta dovada o reprezinta criza financiara ce are repercursiuni majore asupra tot mai multor banci, care trebuie sa reduca cheltuielile cat mai mult posibil. In conditiile crizei financiare mondiale, bancile din Romania, detinute in majoritate de grupuri financiare europene, isi schimba rapid strategiile de afaceri, creditele fiind primele vizate. 
De asemenea, criza financiara si amanarea corectiei dezechilibrelor din sectorul financiar vor avea repercursiuni pe termen lung atat asupra bancilor, cat si asupra economiei in sine si vor intarzia procesul de aliniere a standardului de viata romanesc la cel european. Practica demonstreaza ca efectele crizei financiare se vor rasfrange asupra falimentelor in sectorul bancar, intrepinderi lichidate si explozia ratelor somajului in intreaga lume.
Criza financiara internationala , care a generat probleme deosebit de grave unora dintre cele mai puternice institutii financiare din lume, are efecte indirecte si asupra Romaniei, prin limitarea fluxurilor de capital si prin reducerea apetitului pentru risc al investitorilor.
Pe termen mai lung insa, efectele crizei internationale asupra sectorului bancar romanesc si asupra economiei in ansamblu ar putea fi generate de expunerile detinute pe piata americana de bancile mama ale institutiilor de credit din Romania si de relatiile de afaceri ale acestora cu companiile aflate in dificultate.
Totodata, cerintele Uniunii Europene referitoare la managementul crizelor financiare au impus existenta unui acord de cooperare intre toate autoritatile nationale de supraveghere a sistemului financiar, banca centrala si ministerul de finante, avand ca scop principal schimbul de informatii, precum si prevenirea, evaluarea si gestionarea potentialelor probleme cu impact sistemic. 
Drept dovada, Banca Nationala a Romaniei participa, alaturi de celelalte state membre, la consolidarea arhitecturii create de Uniunea Europeana in domeniul gestionarii crizelor financiare bazandu-se pe principii si etape concrete, cum ar fi: principiile comune pentru gestionarea unei crize financiare transfrontaliere, un ghid practic pentru gestionarea crizelor, care sa reliefeze o intelegere comuna a etapelor si procedurilor de parcurs intr-o situatie de criza transfrontaliera, si, nu in ultimul rand creearea unui un cadru analitic comun de evaluare a implicatiilor sistemice ale unor potentiale crize.
Capitolul 1
Aspecte generale ale crizei bancare
1.1 Factori declansatori si cauze
Desi asistam la un continuu proces de sofisticare si dezvoltare al instrumentelor de supraveghere, un aspect concludent se evidentiaza faptul ca in ultimii 20-25 de ani, practic toate tarile au cunoscut intr-o masura mai mult sau mai putin pregnanta crize bancare. 
Crizele bancare, fiind cunoscute drept forme speciale ale crizelor financiare, se manifesta in contextul economic, financiar si bancar de o perioada indelungata, indiferent de gradul de dezvoltare a sistemului financiar. Astfel incepand cu cea mai mare piata bancara - Statele Unite ale Americii, unde in perioada 1980-1996 au fost inchise peste 2000 de banci si case de economii, cu un cost total de aproximativ 932 de miliarde de dolari, continuand cu Japonia, apoi cu celelalte tari ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, si finalizand cu tarile in tranzitie din Europa Centrala si de Est. Crizele bancare, ca forme speciale de manifestare a crizelor financiare, sunt cunoscute de o perioada indelungata. Crizele bancare sunt generate de o serie de factori micro si macroeconomici, iar formele pe care le imbraca variaza de la declararea falimentului, fuziunii sau preluarii de catre sectorul public prin nationalizarea unei banci, a unui grup de banci sau in unele cazuri, a intregului sistem bancar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza Bancara.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!