Crize Economice si Politici Anticrize

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 3
1 Criza economica - concept si factorii care influenteaza asupra ei 5 
1 1 Criza economica - o problema actuta a mai multe tari 5
1 2 Consecintele socurilor asupra cererii si ofertei 16
1 3 Ciclul economic si caracteristicile fluctuatiilor ciclice 29
2 Caile de depasire a crizei economice 41
2 1 Strategii ale restructurarii economiei 41
2 2 Strategii ale perfectionarii comportamentului sistemului economic 50
2 3 Strategii ,,curative" si strategii ,,de dezvoltare": esenta si rezultatul implementarii 56
3 Politici anticrize in republica Moldova 60
3 1 Efectele politicii de macrostabilitate 62
3 2 Rezultatele politicii de restructurare 66
3 3 Analiza politicii de crestere economica 71
Concluzii si propuneri 76
Bibliografie 79


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Orice cunoastere dupa natura sa este istorica, iar activitatea oamenilor se bazeaza pe experienta generatiilor precedente. Principiul istorizmului e deosebit de necesar atunci cind este vorba de viata sociala sau legileei, inclusiv activitatea in domeniul economiei.
In orice fenomen sau proces economic aflam nu numai calitati noi, dar si elemente ,,genetice", ,,mostenite" din trecut. Acestei legitati i se supune si procesul istoric al aparitiei, dezvoltarii si schimbarii conceptiilor economice.
Abaterea problematicii crizei economice cu care ese confruntata in prezent economia republicii presupune o analiza concreta si solutiilor penru redresarea si dezvoltarea economiei.
Criza economica poate fi definita ca o manifestare a unor perturbari si dereglari de amplasare in desfasurarea activitatii economice si inversarea de la faza ascedenta la cea descedenta a ciclului, exprimata prin cresterea stocurilor de produse nevindute si reducerea productiei, prin scaderea preturilor (pina la cel de-al doilea razboi mondial), prin somaj si caderea cotatiilor bursiere.
Criza economica din Republica Moldova constituie preocuparea majoritatii populatiei si in special a specialistilor de cercetare, din sectorul economic, a oamenilor politici. Asa dar cuprizind aspecte ce tin de disproportionalitatea ramurilor economiei nationale, de proasta gestionare a resurselor, de uzura fizica si morala a tehnologiilor, criza este amplificata si de problema schimbarii de sistem de la o economie centralizat planificata la o economie de piata.
Economia de piata este o asa forma de organizare in care consumatorii si producatorii individuali interactioneaza prin intermediul pietii cu scopul rezolvarii problemelor economice.
Criza prin care trece la momentul dat economia republicii se deosebeste in mod fundamental de crizele economice clasice si nu este urmarea unei evolutii firestia a activitatii economice, o freza de depresiune a ciclului economic.
Aceasta criza este de un tip aparte, caracterizindu-se prin trasaturile sale proprii, care se accentueaza continuu, aducind economiei prejudicii greu de depasit fiind aprofundata de criza social-politica si morala, care se manifesta astazi in societatea noastra.
Structura tezei de licenta include introducerea, trei capitole, incheierea,bibliografia.
Capitolul I- ,,Criza economica - concept si factorii care influenteaza asupra ei - fenomenul cresterii si dezvoltarii economice trebuie privit prin prisma influentelor pe care volumul si calitaea factorilor dezvoltarii economice le au asupra dinamicii economice cit si a rolului efectelor acestor procese. mcroeconomice asupra regenerarii cantitative si calitative a factorilor de productie.
Cpitolul II - ,,Caile de depasire a crizelor economice" - economia nationala este un complex, dinamic si cu autoreglare, adica este un sistem cibernetic. Orice sistem se caracterizeaza prin trei atribute fundamentale: structura, functionalitate, comportament. Reforma unui asemenea sistem care a devenit invechit presupune, in mod firesc, masuri drastice pe linia perfectionarii structurii sale (restructurarii economice) si pe linia perfectionarii functionalitatii sale (eficientizarii tuturor sectoarelor de activitate) si pe linia perfectionarii comportamentului sau (perfectionarii mecanismelor sale de functionare).
Capitolul III - ,,Politici anticrize din Republica Moldova"- politicile anticriza bazate pe oferta considera ameliorarea stimulentilor pentru producatorii in scopul sporirii ofertei acestora drept cheia de bolta a cresterii economice. In acest sens, adeptii lor preconizeaza doua mari grupe de masuri: a) reforme structurale care sa permita afirmarea concurentei si preturilor libere, prin eliminarea centrelor de putere economica (oligopoluri, centrale sindicale), care pot obtine venituri independent de evolutia ofertei; b) manevrarea pirghiilor economice trbuie astfel sa se ofere perspective bune de profit pentru producatori, care, astfel stimulati, vor spori oferta.
1. Criza economica - concept si factorii care influenteaza asupra ei
1. Criza economica - o problema actuta a mai multe tari
Criza economica din Republica Moldova din 1999 constituie preocuparea majoritatii populatiei si mai ales a specialistilor din cercetare, din sectorul economic, a oamenilor politici. Cuprinzind aspecte ce tin de disproportionalitatea ramurilor economiei nationale, de proasta gestionare a resurselor, de uzura fizica si morala a tehnologiilor, criza este amplificata si de schimbarii de sistem de la o economie centralizat planificata la o economie de piata. 
Criza prin care trece la momentul dat economia republicii se deosebeste in mod fundamental de crizele economice clasice si nu este urmarea unei evolutii firesti activitatii economice, o faza de depresiune a ciclului economic. Aceasta criza este de un tip aparte, caracterizindu-se prin trasaturile sale proprii, care se accentueaza continuu, aducind economiei prejudicii greu de depasit fiind aprofundata de criza social-politica si morala, care se manifesta astazi in societatea noastra. Unele carecteristici specifice crizei economiei se manifeesta prin:


Fisiere in arhiva (1):

  • Crize Economice si Politici Anticrize.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!