Cromozomii în Cancer

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 78 în total
Cuvinte : 18972
Mărime: 5.24MB (arhivat)
Publicat de: Vladimir Axinte Ene
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Iuliana Bara

Extras din licență

INTRODUCERE

Nu există o definiție simplă și exactă a cancerului. Etimologia cuvântului provine din limba greacă „karkinos“, ceea ce înseamnă crustaceu. În general termenul de cancer se referă la un grup de afecțiuni caracterizate prin creșterea anormală și necontrolată a unei sau unui grup de celule, care invadează țesuturile înconjuratoare și care se pot împraștia (metastaza) la distanță de țesutul sau organul în care s-au format.

Cancerul este cu siguranță boala cea mai temută a momentului și, din păcate, una dintre cele mai des înâlnite.

Ca și timpul, cancerul merge intr-o singură direcție: se agravează și dacă nu este depistat la timp și tratat, duce la moarte, sau cel puțin așa se întâmplă de cele mai multe ori.

Pentru medic cuvântul cancer înseamna evoluția unei tumori care distruge local și la distanță organele sănătoase ale individului atins de această boală.

Cancerul este rezultatul multiplicării dezordonate a celulelor. Putem întelege acest lucru, cercetând procesele care au loc în celulele sănătoase. Corpul uman este alcătuit din diferite țesuturi fiecare din ele fiind formate din milioane de celule. Acestea sunt dispuse într-o manieră ordonată, fiecare țesut în parte având propria sa structură și arhitectură celulară. Ele se supun unor reguli generale care permit funcționarea normală a întregului, adică a organismului.

Datorită medicinii moderne, oamenii au o viață mai lungă și, într-o anumită măsură, aceasta justifică creșterea numărului de bolnavi de cancer.

Unele forme de cancer sunt strâns legate de modul de viață. Cancerul datorat fumatului este mai rar în țările din lumea a III-a, însă este din ce în ce mai răspândit în țările în care industria este dezvoltată, unde din ce în ce mai mulți oameni fumează.

Cele mai frecvente forme de cancer la adulți atacă plămânii, tubul digestiv și organele genitale. În ciuda medicinii moderne, cancerul este a doua cauză de deces în majoritatea țărilor, inclusiv în România.

Cancerul poate fi întâlnit și la copii sau adolescenți. Cele mai frecvent forme de cancer întâlnite la acestea sunt: leucemiile, limfoamele, tumorile renale și cerebrale. Din fericire acestea sunt rare, iar tratamentul destinat lor a fost îmbunătățit foarte mult în ultimii ani, crescând ratele de supraviețuire și chiar de vindecare.

Uneori, în unele familii se manifestă aceleași tipuri de cancer. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de factori de risc sau cancerul este provocat de prezența unei gene anormale care este transmisă din generație în generație.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că există corelații între grupele sangvine și riscul de apariție a unor forme de cancer. De exemplu indivizii având grupa 0(I) au un risc crescut la cancerul de col uterin, de rect iar cel de piele este extrem de crescut la femei, grupa A(II) este vulnerabilă la cancerul digestiv și cel pulmonar, grupa B(III) are un risc crescut la cancerul osos și cel conjunctiv reticulat iar cei din grupa AB(IV) au o incidență crescută a cancerelor tiroidiene.

Analiza citologică a tumorilor maligne este un domeniu care cunoaște cele mai rapide progrese, iar laboratorul de cercetare a cancerului se confruntă cu informații și tehnici care cunosc o dinamică puternică datorită noilor descoperiri în domeniu.

Cancerul este una din fațetele geneticii. El poate fi decriptat numai cu ajutorul geneticii. Termenul de „genetică“ a fost introdus pentru prima dată în 1906 de către William Batson și se ocupă cu studiul eredității, variabilității și determinismul caracterelor.

Genetica bolii canceroase permite obținerea unor cunoștințe fundamentale în cercetarea biologiei tumorilor. Modificările cromozomiale rearanjări, delații, amplificări constituie obiectul de studiu prin intermediul cărora se dobândesc informații asupra genelor implicate în cancer și implicarea lor în oncogeneză.

S-a constatat faptul că analiza citogenetică este necesară pentru: precizarea cu mare acuratețe a diagnosticului, stabilirea prognosticului bolii, hotărârea schemei terapeutice, reactualizarea criteriilor de clasificare actuale, aprecierea gradului remisiunii, anticiparea recăderii și precizarea modificărilor cromozomiale.

CAPITOLUL I

Cromozomul - structură și funcții

1.1. Structura cromozomului

Cromozomii au fost observați pentru prima oară de R.Brown la microscop în 1831.

Cromozomii sunt unități genomice vizibile în fazele ciclului mitotic sau meiotic, de obicei cu aspect filamentos, de natură nucleoproteică, pe care sunt plasate gene în ordine determinată și determinantă.(Isvoranu, 1993).

Au rol în păstrarea și transmiterea corectă a informației ereditere la celulele fiice în cursul diviziunilor celulare mitotice sau meiotice.

Dacă la procariote structura cromozomului este foarte simplă, la eucariote structura cromozomului este complexă, datorită componentelor macromoleculare (biochimice), arhitecturii și repartiției tipurilor de ADN cromozomial.

În cromozomii celulelor eucariote găsim ADN (30%), ARN(5%), histone (30-40%), proteine nonhistonice (10-25%), fosfolipide, ioni de calciu și magneziu etc.

• ADN-ul din structura cromozomilor este divizat în trei clase:

a)ADN-ul nerepetitiv. Cunoscut ca ADN cu secvențe unice, reprezintă aproximativ 70% din totalul AND-ului din celula umană. Din totalul ADN-ului nerepetitiv, activ este numai 5-10%, reprezentând genele de structură din zonele eucromatice ale cromozomului. Diferența de 90-95% ar fi ADN inactiv.

Preview document

Cromozomii în Cancer - Pagina 1
Cromozomii în Cancer - Pagina 2
Cromozomii în Cancer - Pagina 3
Cromozomii în Cancer - Pagina 4
Cromozomii în Cancer - Pagina 5
Cromozomii în Cancer - Pagina 6
Cromozomii în Cancer - Pagina 7
Cromozomii în Cancer - Pagina 8
Cromozomii în Cancer - Pagina 9
Cromozomii în Cancer - Pagina 10
Cromozomii în Cancer - Pagina 11
Cromozomii în Cancer - Pagina 12
Cromozomii în Cancer - Pagina 13
Cromozomii în Cancer - Pagina 14
Cromozomii în Cancer - Pagina 15
Cromozomii în Cancer - Pagina 16
Cromozomii în Cancer - Pagina 17
Cromozomii în Cancer - Pagina 18
Cromozomii în Cancer - Pagina 19
Cromozomii în Cancer - Pagina 20
Cromozomii în Cancer - Pagina 21
Cromozomii în Cancer - Pagina 22
Cromozomii în Cancer - Pagina 23
Cromozomii în Cancer - Pagina 24
Cromozomii în Cancer - Pagina 25
Cromozomii în Cancer - Pagina 26
Cromozomii în Cancer - Pagina 27
Cromozomii în Cancer - Pagina 28
Cromozomii în Cancer - Pagina 29
Cromozomii în Cancer - Pagina 30
Cromozomii în Cancer - Pagina 31
Cromozomii în Cancer - Pagina 32
Cromozomii în Cancer - Pagina 33
Cromozomii în Cancer - Pagina 34
Cromozomii în Cancer - Pagina 35
Cromozomii în Cancer - Pagina 36
Cromozomii în Cancer - Pagina 37
Cromozomii în Cancer - Pagina 38
Cromozomii în Cancer - Pagina 39
Cromozomii în Cancer - Pagina 40
Cromozomii în Cancer - Pagina 41
Cromozomii în Cancer - Pagina 42
Cromozomii în Cancer - Pagina 43
Cromozomii în Cancer - Pagina 44
Cromozomii în Cancer - Pagina 45
Cromozomii în Cancer - Pagina 46
Cromozomii în Cancer - Pagina 47
Cromozomii în Cancer - Pagina 48
Cromozomii în Cancer - Pagina 49
Cromozomii în Cancer - Pagina 50
Cromozomii în Cancer - Pagina 51
Cromozomii în Cancer - Pagina 52
Cromozomii în Cancer - Pagina 53
Cromozomii în Cancer - Pagina 54
Cromozomii în Cancer - Pagina 55
Cromozomii în Cancer - Pagina 56
Cromozomii în Cancer - Pagina 57
Cromozomii în Cancer - Pagina 58
Cromozomii în Cancer - Pagina 59
Cromozomii în Cancer - Pagina 60
Cromozomii în Cancer - Pagina 61
Cromozomii în Cancer - Pagina 62
Cromozomii în Cancer - Pagina 63
Cromozomii în Cancer - Pagina 64
Cromozomii în Cancer - Pagina 65
Cromozomii în Cancer - Pagina 66
Cromozomii în Cancer - Pagina 67
Cromozomii în Cancer - Pagina 68
Cromozomii în Cancer - Pagina 69
Cromozomii în Cancer - Pagina 70
Cromozomii în Cancer - Pagina 71
Cromozomii în Cancer - Pagina 72
Cromozomii în Cancer - Pagina 73
Cromozomii în Cancer - Pagina 74
Cromozomii în Cancer - Pagina 75
Cromozomii în Cancer - Pagina 76
Cromozomii în Cancer - Pagina 77
Cromozomii în Cancer - Pagina 78
Cromozomii în Cancer - Pagina 79

Conținut arhivă zip

  • Cromozomii in Cancer.docx

Alții au mai descărcat și

Cafeaua

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole,...

Sfecla de zahăr

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara...

Broaștele țestoase

Broastele testoase reprezinta un grup de reptile pe cale de disparitie, numite chelonieni, si care se caracterizeaza prin carcasa lor osoasa sau,...

Creșterea animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Te-ar putea interesa și

Modelarea Proceselor de Reglare de la Nivelul Genelor Implicate în Cancer

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE Biologia este una dintre stiintele puternic interdisciplinare, care studiazã manifestãrile si aspectele organismelor...

Anatomia Chirurgicala a Colonului și Rectului

1.1 Introducere Intestinul gros reprezintă porţiunea finală a tubului digestiv şi este format din cec, colon şi rect. Prima sa parte începe din...

Genetica și bolile somatice

I.Genetica cancerului La specia umana sunt cunoscute in prezent peste 100 de tipuri de cancere care afecteaza cele mai diverse tesuturi si organ....

Cancerul Colorectal

CAPITOLUL I: CANCERUL 1.1. DEFINIŢIE. Cancerul este un cuvânt de origine greacă care înseamnă “crab”. Galien, reputat medic din Grecia Antică, îl...

Cancerul mamar

Introducere 3 Biologia cancerului 4 Genele cancerului 7 Cancerul mamar 9 Clasificarea leziunilor maligne ale sânului 11 Factorii de risc 14...

Întrebări genetică examen Titu Maiorescu

1. Ce este PCR si care sunt etapele sale? Raspuns: Polymerize chain reaction = Reactia de polimerizare in lant. Este o metoda de amplificare...

Genetica Umană

A. CONŢINUTUL GENETICII UMANE. 1. GENETICA ŞTIINŢA EREDITĂŢII ŞI VARIABILITĂŢII 1.1. EREDITATEA Ereditatea este proprietatea unui individ de a...

Subiecte Examen Oncologie Anul 5 Semestrul 1

SUBIECTE ONCOLOGIE 1. ECOPATOLOGIA CANCEROASA : biotopuri oncogene , juxtapunerea teritoriala om- animal . Un rol deosebit de important revine...

Ai nevoie de altceva?