Cronica mondenă în presa dobrogeană la începutul secolului XX

Cuprins licență Cum descarc?

ARGUMENT pag.1
CAPITOLUL I - PROLEGOMENE
1.1. Definirea termenului ,,monden" pag.4
1.2. Tranulis omul momentului pag.5
1.3. Liga culturala si teatrul ,,Tranulis" pag.6
CAPITOLUL II - CADRUL ISTORIC
2.1. Chiustangeles, la granita dintre cele doua razboaie mondiale pag.8
2.2. Publicatii la Malul Marii pag.12
2.3. Primele periodice pag.13
2.4. Oaspetii Constantei - ministri, artisti si printi pag.15
2.5. Cronici artistice in publicatii dobrogene pag.16
2.6. Dobrogea, cale solara a picturii romanesti pag.21
2.7. Mamaia, tabloul secolului trecut pag.24
2.8. Veri la Mangalia cu personalitati pag.28
CAPITOLUL III - VACANTA PE LITORAL
3.1. Distractii de noapte  pag.31
3.2. Reguli stricte si pericole pe litoral pag.32
3.3. Costumul de plaja pag.34
3.4. Despre ,,salvamar" sau ,,barcagiu" asa cum era el numit in epoca  pag.35
3.5. Litoralul in ochii celebritatilor straine pag.36
CAPITOLUL IV - PUBLICATII CULTURALE DOBROGENE DE TIP MAGAZIN
4.1. Dobrogea Ilustrata pag. 41
4.2. Expres Informator pag. 47
4.3. Revista teatrala a Berariei Regal pag. 52
4.4 Sirena  pag. 57
4.5 Constanta Teatrala si Cinematografica pag. 63
4.6. Revista Bailor pag. 68
4.7. Plaja Cavarna pag. 72
CAPITOLUL V - TEHNICI DE DESCRIERE A EVENIMENTULUI
5.1. Stirea - modul cel mai utilizat de redare a informatiilor pag. 77
5.2. Cronica evenimentului monden pag. 81
5.3. Reportaj pe litoral pag. 82
CAPITOLUL VI - FUNCTIILE DISCURSULUI JURNALISTIC
6.1. Functia de informare pag. 85
6.2. Functia de interpretare pag. 89
6.3. Functia de divertisment pag. 92
6.4. Functia de culturalizare pag. 94
Faptul divers in presa locala pag. 96
Particularitati ale presei mondene pag. 99
CONCLUZII pag. 100


Extras din licență Cum descarc?

Lucrarea de fata este o cercetare istorica prin care mi-am propus sa valorific patrimoniul de presa locala, refacand atmosfera din trecut a Constantei, care in primii ani de dupa 1900 devenise capitala distractiei pentru ,,vilegiaturisti".
O mare parte din publicatiile mondene care apareau la Constanta acum mai bine de un secol nu mai exista iar cele pastrate in patrimoniul bibliotecii constantene majoritatea sunt pe microfilm, fapt ce a facut destul de dificila cercetarea. Cu toate acestea, am reusit sa refac, prin intermediul surselor secundare acea epoca mondena, care a reprezentat una dintre cele mai frumoase initiative ale organizatorilor turismului de pe litoral.
Totul a inceput de la o ,,vedere de pe litoral" pe care am gasit-o, printre multitudinea de fotografii personale. O vedere destinata bunicilor mei in care era ilustrata acea atmosfera boema de pe litoral. Am fost curioasa sa ma documentez in priviinta acelei perioade in care pe plaja femeile veneau imbracate cu rochii lungi si palarii, accesorizate cu nelipsitele umbrelute brodate, iar barbatii erau imbracati in costume cu papion si palarii. Astfel imbracati, cei mai multi se plimbau de-a lungul tarmului, stateau la mese si discutau sau admirau valurile din sezlonguri de paie, asa cum se vede in ilustratele de epoca. Mi-am propus, asadar, sa demonstrez, ca ,,mondenul" are vechi traditii in presa care a existat in secolul trecut pe litoralul romanesc, trecand in revista cateva publicatii aparute in Dobrogea. Alegerea corpusului am facut-o in functie de tema lucrarii si in functie de perioada si contextul istoric.
Corpusul reprezinta materia prima, care va constitui baza pe care voi face analiza mea si pe care voi testa ipotezele. In cadrul lucrarii ,,Cronica mondena in presa dobrogeana la inceputul secolului XX " am avut ca si studiu de caz sapte publicatii estivale care apareau in Dobrogea in perioada 1912- 1940. Pe parcursul celor aproximativ 30 de ani, am studiat urmatoarele publicatii: Dobrogea Ilustrata ( aprilie 1912), Expres Informator (29 iunie 1912-22 iulie 1914), Revista teatrala a berariei Regal (1 iunie 1913- mai 1915), Sirena (3 aprilie -3 august 1916), Constanta teatrala si cinematografica (1925- 20 august 1926), Revista Bailor (1 iulie 1925 - 15 august 1932), si Plaja Cavarna ( august 1937- februarie 1940). 
Anii alesi de mine, 1918- 1940, nu au fost la intamplare, ci cu un anumit scop, acela de a observa cum arata ,,capitala distractiei"- Dobrogea, in sezonul estival, care erai ,,elitele" acelei perioade si cum se numeau locurile care erau frecventate de turisti intr-o perioada in care Romania traversa o perioada delicata, aflandu-se intr-o perioada caracterizata prin resimtirea distrugerilor provocate de Primul Razboi Mondial, traversand o perioada de criza economica resimtita prin inflatie si somaj. Incepand din anul 1934, Romania incepe perioada relansarii economice datorita politicii si a interventiei statului in economie dupa care in anul 1938, a atins punctul maxim al evolutiei sale. 
Tema pe care mi-am ales-o sa o studiez este menita de a pune in valoare publicatii documentare mai putin cercetate si utilizate astfel, am realizat o prezentare monografica a fiecarei publicatii in parte analizand in total aproximativ 1600 de file, unele afandu-se intr-un grad ridicat de deteriorare, fapt ce a ingreunat si a facut cercetarea sa necesite timp pana sa fie incheiata.
Am utilizat atat metoda de cercetare cantitativa, fiind o analiza de continut a unui numar de pagini semnificativ, cat si metoda calitativa, urmarind in continutul publicatiilor care au fost subiectele care ocupau paginile de monden si ce personalitati artistice veneau sa isi petreaca vacanta pe litoral.
Tipul de demers pe care l-am ales in cercetarea mea, fiind una istorica, este cel inductiv. In cazul demersului inductiv am pornit cercetarea incepand cu studierea corpusului urmand sa trag concluzii ce se aplica numai corpusului studiat. Studiul publicatiilor mondene editate cu mai multe decenii in urma introduce pe cel interesat in epoca, da culoare locala si recreeaza atmosfera boema de la malul Marii Negre. ,,Mondenul" are vechi traditii in presa care a existat in secolul trecut pe litoralul romanesc. Inca de la 1880 oficiosul Prefecturii, ,,Farul Constantei", publica stiri estivale, dar mai ales liste cu vizitatorii litoralului, o rubrica mondena pe care o vom regasi si mai tarziu in publicatiile estivale de dupa 1900. In aceste rubrici erau insirate nume ale persoanelor din ,,lumea buna", numele ,,vilegiaturistilor", cum apar denumiti turistii in presa interbelica.
Despre Constanta, Bruno Amante, un prieten al tarii noastre, scria la Roma in 1888: "Are strade lungi si largi, devine locul de petrecere al societatii romanesti. Ea este <<Livornul>> Romaniei. Numelor barbare si vechi ale stradelor se substituira nume care amintesc in istoria locala ce inflori si succeda. Ulitele principale se numesc: Strada Elena si strada Traiana; mai este una numita Marcu Aureliu, alta Piata Italiei, o strada Remus Opreanu ( ). O companie engleza a construit pe tarmul marei, pe punctul cel mai incantator, un hotel frumos, care a costat un milion si jumatate si care poate sa rivalizeze cu cele mai bune stabilimente din cele mai mari orase din Europa". 
Au existat la malul marii in trecut chiar si o revista estivala in genul Litoral-ului insa cu o durata mai scurta de aparitie. Este vorba despre publicatia Expres Informator, publicatie care isi propunea sa aduca la cunostinta publicului noutatile de sezon. Lasand la o parte greselile de ortografie, ziarul si-a facut utila aparitia, publicand numeroase stiri de pe litoral, inclusiv cronica mondena: ,,Viata mondena si eleganta nu va fi neglijata si vom da atentiune si partii literare publicand schite literare, cronici, impresii si altele. Astfel incat ziarul nostru sa fie cat mai interesant pentru publicul cititor". 
Lucrarea de fata, se desfasoara pe elemente de spatiu si timp refeindu-se la cateva dintre publicatiile mondene de tip magazin care apareau in Dobrogea la inceputul secolului tercut. Aria de cercetare, in lucrarea de fata, o reprezinta trecutul. Am studiat mai intai contextul istoric, pentru a intelege perioada pe care o traversa tara noastra in acea perioada a secolului trecut.
Rezultatele analizei si ilustrarii acelei perioade de epoca nu pot fi generalizate, ele fiind valabile numai acelei perioade de epoca. 
Din paginile care urmeaza, voi incerca sa urmaresc, printr-o atenta cercetare istorica, daca presa dobrogeana a fost o arhiva a societatii care oglindit activitatile estivale, inclusiv care a fost evolutia ziarelor si revistelor care publicau rubrici mondene si, bineinteles, evolutia discursului jurnalistic al acestor gazete.


Fisiere în arhivă (2):

  • LICENTA final 2.doc
  • MINISTERUL EDUCA.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!