Cultivarea Boabelor Leguminoase si a Nautului in Republica Moldova

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Nutritia corecta este un factor incontenstabil pentru sanatate. Majoritatea produselor alimentare utilizate in alimentatie servesc drept remedii pentru tratarea si prevenirea diferitor maladii. Incepind cu anii 60, in tarile dezvoltate apar unele maladii provocate de dezichilibrarile de malnutritie. Studiul corelatiei intre alimentatie si sanatate a aratat ca 2 dintre cele mai importante cauze de deces sunt maladiile cardiovasculare si cancerul, acestea fiind legate de caracterul alimentatiei. 
Alimentatia corecta se bazeaza pe 3 ipoteze simple :
- raportul de proteine, glucide si lipide precum vitaminele si mineralele influenteaza modul sanatos de viata a organismului uman; 
- pentru asigurarea echilibrului alimentar, este necesar, in fiecare zi, de consumat produse alimentare din fiecare clasa, in functie de aportul recomandat ;
- nici un produs alimentar nu este prescris intr-un regim alimentar normal, deci reiese ca fiecare are nevoie de o alimentatie care depinde de sexul, sau, de modul de viata, de activitatea sa fizica si de virsta lui. O alimentatie corecta depinde, mai ales de regularitatea consumului de produse alimentare variate. 
Studiul corelatiei intre alimentatie si sanatate a aratat ca cele doua cauze importante de deces sunt maladiile cardiovasculare si cancerul fiind legate de tipul alimentatiei. O nutritie buna se bazeaza citeva notiuni :
- pentru a ramine intr-o forma buna, organismul uman are nevoie de o proportie de glucide, proteine si lipde, dar de asemenea de vitamine si de minerale;
- nici un produs alimentar nu contine toti nutrientii necesari. Diferite grupe de produse alimentare sint mai putin sau mai mult bogate in glucide, lipide si proteine, astfel in vitamine si minerale; 
- pentru un echilibru alimentar trebuie de consumat in fiecare zi produse alimentare din fiecare clasa in functie de aportul recomandat, o alimentatie buna rezulta, mai ales de regularitatea consumului a produselor alimentare variate.
Boabele leguminoase se gasesc in mediul piramidei si sunt prezente in alimentatia omului inlocuind chiar si carnea cu continutul lor bogat in proteine, de aceea sunt considerate reginele proteinelor. Valoarea lor biologica este scazuta de un numar de acizi aminici, dar acest factor limitant este echilibrat asociiind legumele seci cu cerialele.
Una din leguminoasele de perspectiva din R.M este nautul, aceasta cultura se cultiva in zonele agricole de risc. Din punct de vedere al importantei mondiale nautul este a treia leguminoasa pentru boabe dupa fasole si mazare. Consumul slab de naut este unul din exemplele unei exploatari insuficiente a resurselor alimentare vegetale. Nautul este considerat regele legumelor seci, leguminoasa foarte importante in alimentatia numeroaselor tari, el se prepara in toate tipurile de preparate : supe, piure, prajite sau simplu gatit in apa. 
Nautul are cel mai bun indece glicemic si reduce in mare masura colesterolul, deasemenea joaca un rol in prevenirea diabetului si bolilor cardiovasculare, in acelasi timp cunoasterea scopurilor nutritionale este insuficient, si aceasta exploarare poate favoriza reabilitarea acestui aliment.
Este necesar de a identifica natura acestor factori care stopeaza consumarea lor. In efect, este mai ales deficitul culturii in materia tehnologica culinara, care stopeaza mai ales utilizarea lor. Pentru a mari utilizarea lor, pentru ca acesta sa atinga necesitatile energetice rezonabile, trebuie de ameliorat usurinta de utilizare pentru a gasi varietati si tratamente termice simple. 
Cele mai mari nejunsuri ale nautului sint prepararea lui, dereglarile gastro-intestinale care survin la unele persoane in urma consumarii lui, precum si lipsa multor retete de preparare a nautului.
Obiectivul general a acestei lucrari este de a studia impactul conditiilor de inmuiere despre cinetica de hidratare a boabelor de naut inainte de a identifica factorii determinanti si de a formula citeva recomandari practice pentru a accelera hidratarea boabelor si a reduce durata lor de preparare.
Pentru a atinge obiectivul general, au fost formulate urmatoarele obiectivele specifice (operationale):
- analiza critica a datelor bibliografice despre: compozitia chimica, valoarea nutritionala si proprietatile tehnologice boabelor leguminoase si in particular a nautului; 
- hidratarea boabelor leguminoase, proteinelor si amidonului - componente de baza a boabelor leguminoase;
- stabilirea indicilor de calitate a boabelor de naut soiul xxxxx;
- evaluarea efectului a unor factori tehnologici despre cinetica de hidratare a boabelor de naut in timpul inmuierii;
- stabilirea conditiilor optime de inmuiere;
- evaluarea modificarilor fizico-chimice si biochimice a nautului in urma hidratarii;
- elaborarea unui preparat pe baza de naut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultivarea Boabelor Leguminoase si a Nautului in Republica Moldova.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Feillet, P., Le grain de ble, Composition et utilisation, INRA, Paris, 2000
???? 8758-76 ???. ?????????? ??? ?????????? ? ?????????
http://www.scribd.com/doc/1046182/I-Capitolul-1-Analiza-organoleptica-a-marfurilor-alimentare 
Haros, M., P.E. Viollaz, C. Suarez, Effect of temperature and S02 on the rates of water absorption of three maize hybrids, J. Food Eng. 25, 1995, p. 473-482
Kashaninejad, M., Maghsoudlou, Y., Study of hydration kinetics and density changes of rice during hydrothermal processing, 2007
Kuakpetoon, D., Wang, Y.J, Internal structure and physiochemical properties of corn starches as revealed by chemical surface gelatinization. Carbohydrate Research nr. 342, 2007, p. 2253-2263
Karathanos, V.T., Vagenas, G.K., and Saravacos, G.D., Water diffusivity in starches at high temperatures and pressures, Biotechnol. Progr., 7, 1991, p. 178-184
Lewicki, P.P., Some remarks on rehydration of dried foods, J. Food Eng., nr. 36, 1998, p. 1-87
Mincu, I., Impactul om-alimentatie, Ed. Medicala, 117, 1993
Marie, C., Flatulences - gaz intestinaux, Magazine Sante, 2008
Maroulis, Z.B., Saravacos, G.D., Panagiotou, N.M., and Krokida, M.K., Moisture diffusivity data compilation for foodstuffs, Effect of material moisture content and temperature, Int. J. Food Prop., 4, 2001, p. 225-237
Nara, S.1981.On the water sorption in starch granules, Journal of japanese society of starchvscience 28 (1), 1999, p. 24-32
Peleg, M. 1988. An empirical model for the description of moisture sorption curves, Journal of Food Science 53: 1216- 1219
Ruiz-Larrea M. B, Mohan AR, Paganga G, Miller NJ, Bolwell GP, Rice-Evans CA.: Antioxidant activity of phytoestrogenic isoflavones. Free Radic Res.,1997, nr. 26(1), p. 63-70
Rahman, M.S., Dried food properties, Challenges ahead, Dry. Technol., 2005 nr. 23, p.695-715
Stomate, C., Merceologia marfurilor alimentare, leguminoase, cereale, boabe, Iasi, 2000 
Samuil, C.,Tehnologii de agricultura ecologica, Iasi, 2007 
Stanu, E., Gazeta de agricultura, plante tehnice, nautul, 2000


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!