Cultul personalității lui Nicolae Ceaușescu și noile aniversări ale regimului

Cuprins licență Cum descarc?

Lista de abrevieri ..p. 4
Introducere p. 5
Capitolul I: Nicolae Ceausescu si cultul personalitatii
I.1 Context politic
I.1.1. Momentul alegerii din 1965 .. p. 8
I.1.2.Importanta anului 1968 -  inceputul cultului personalitatii lui Nicolae Ceausescu ..p. 16
I.2. Cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu . ...p. 19
Capitolul II: Aniversarea zilei de 26 ianuarie
II.1. Scurta introducere in propaganda . .p. 23
II.2. Reflectarea in presa a zilei de nastere a lui Nicolae Ceausescu ... p. 26
Capitolul III: Aniversarea zilei de 1 mai
III.1. Ziua internationala a muncitorului .. .p. 34
III.2. Reflectarea in presa a zilei de 1 mai in perioada lui Nicolae Ceausescu p. 38
Capitolul IV: Aniversarea zilei de 23 august
IV.1. Despre istorie si istoriografie - actul de la 23 august 1944 . .p. 44
IV.2. Ziua de 23 august si interpretarile acesteia .. p. 49
IV.3. Reflectarea in presa a zilei de 23 August in perioada lui Nicolae Ceausescu ... .p. 54
Concluzii ..p. 61
Bibliografie .. p. 63


Extras din licență Cum descarc?

Introducere
In lucrarea de fata ne-am propus realizarea unei analize a cultului personalitatii lui Nicolae Ceausescu manifestat prin diverse aniversari de partid si reflectat in presa de partid. De asemenea, vom insista asupra a trei evenimente importante din conducerea acestui lider: ziua de nastere a acestuia, ziua muncii si ziua nationala a statului roman. 
Motivul care a stat la baza alegerii acestei teme este unul personal care tine de interesul meu pentru istoria recenta. Documentarea asupra acestor sarbatori, modul in care se desfasurau, semnificatia acestora si rolul lor in societate mi s-au parut interesante si astfel ca am incercat sa imi satisfac curiozitatea asupra acestui subiect, analizand presa romaneasca din aceasta perioada. La initierea acestei lucrari ne-am propus sa oferim o perspectiva asupra acestor zile importante pentru comunisti, dar o perspectiva reflectata din presa perioadei. Astfel ca lucrarea se bazeaza in principal pe analiza presei, iar ziarele pe care le-am analizat sunt ,,Scinteia" si ,,Flacara Iasului". Am insistat pe acestea, deoarece primul este ziarul partidului si am considerat ca este cel mai important pentru a observa cum era vazuta societatea prin ochii comunistilor, iar cel din urma ne-a atras atentia, deoacere este ziarul de partid al judetului Iasi. 
Pentru realizarea acestei lucrari am consultat diverse lucrari, care au contribuit la o mai buna intelegere a subiectului, printre care si lucrari publicate in perioada comunista, astfel reusind sa comparam ideile de dinainte de anul 1989 si dupa acest an. Lucrarea de fata este structurata in patru capitole, fiecare evidentiind un aspect independent, dar care are legatura cu celelalte parti, elementul de legatura fiind cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu. 
In ceea ce priveste sursele pentru realizarea acestei cercetari, asa cum am mentionat anterior, am folosit atat lucrari publicate dupa anul 1989, cat si lucrari publicate pana in acest an. Nu am gasit o lista extinsa de lucrari folositoare. Actul de la 23 august 1944 se bucura intr-adevar de o larga arie de interpretari, dar pe tema sarbatorii ,,nationale" a comunistilor nu se gasesc multe lucrari. Lucrarea istoricului Manuela Marin numita ,,Nicolae Ceausescu: Omul si cultul", o lucrare bine structurata, a fost precum un ghid in aceasta scurta calatorie. De asemenea, lucrarea ,,Cultul lui Ceausescu", de Gabany Anneli Ute ne-a fost de mare folos pentru a duce la sfarsit aceasta lucrare. Mentionam ca aceste doua lucrari au contribuit in mod special in intelegerea acestui subiect, dar bineinteles nu am fi putut reusi fara lucrarile din bibliografie. In general, nu se gasesc lucrari care sa cerceteze aceste sarbatori comuniste, astfel ca datorita concentrarii noastre pe analizarea presei romanesti, putem afirma ca lucrarea de fata aduce ca noutate o analiza asupra acestor aniversari.
Primul capitol prezinta contextul prin care Nicolae Ceausescu a ajuns la conducere si, totodata, aceasta prima parte, initiaza discutia despre cultul acestui lider politic. Am expus diverse teorii cu privire la alegerea lui Nicolae Ceausescu drept prim-secretar al partidului. Suucesiunea a fost initiata de insusi Gheorghe Gheorghiu-Dej, cand acesta i-a propus lui Gheorghe Maurer sa preia conducerea. Din marturia lui Gheorghe Maurer aflam ca acesta a refuzat aceasta propunere, sub pretextul faptului ca acesta nu este roman, iar acest detaliu ar putea starni controverse. Cu ajutorul lucrarilor autorilor Ion Petcu, Pierre du Bois si Manuela Marin, reusim sa sublieniem cateva aspecte ale acestui eveniment. In consecinta, vom stabili contextul politic, intern si intenational, in care cultul personalitatii a aparut, identificand, in principal, momentul din august 1968, moment important in desfasurarea cultului lui Nicolae Ceausescu.
In al doilea capitol am urmarit sa introducem cititorul in definitia propagandei si tehnicile acesteia, dupa care ne-am apropiat de obiectivul nostru, acela de a aduce cititorului la cunostinta propaganda din perioada comunista. Astfel ca, din cercetarea istoricului Oana Ilie, am vazut ca aceasta are la baza, cel putin pana in vara anului 1947, antiteza dintre binele facut de comunisti si raul ce era reprezentat de partidele istorice. In cea de a doua parte a acestui capitol am vorbit despre ziua de nastere a lui Nicolae Ceausescu, insistand pe o analiza a presei din perioada. Am expus cateva dintre parerile unor istorici in ceea ce priveste anul in care s-a evidentiat cultul personalitatii, apoi in urma cercetarilor facute in presa, am ajuns la propria concluzie. Astfel, am contrazis parerea istoricului Thomas Kunze cu argumente solide, avand in vedere ca am rasfoit paginile ziarelor din anii cu pricina. Parerea pe care ne-am format-o se aseamana cu cea a istoricului Manuela Marin si astfel am notat ca afirmatia acestui istoric este corecta din punctul de vedere al analizei pe care am facut-o printre paginile ziarelor.
Cel de-al treilea capitol analizeaza ziua de 1 mai, incepand cu originile zilei muncitorului si modalitatea prin care comunistii s-au folosit de aceasta zi, dupa care am expus cum era vazuta aceasta zi de primavara in presa romaneasca a vremii respective. Astfel am vazut ca aceasta sarbatoare isi incepe istoricul in Anglia, dupa care in Chicago are loc o importanta demonstratie de strada in anul 1884. Abia in anul 1889 s-a propus celebrarea zilei de 1 mai drept sarbatoare a muncii, iar in Romania, in conformitate cu Paul Horia Suciu, anul 1925 este anul in care se oficializeaza ziua de 1 mai drept sarbatoare legala a muncii. Din examinarea presei am constat ca ,,munca este asezata in Romania socialista pe piedestalul celui mai inalt titlu de mandrie, de noblete" , aceasta zi fiind un bun prilej de a evidentia importanta muncii pentru o mai buna functionalitate a unui stat. 
In ultimul capitol ne-am concentrat asupra unui important aspect din istorie, si anume, actul de la 23 august 1944. Am incercat sa oferim cititorului o imagine clara asupra evenimentul din august 1944 pentru o mai buna intelegere a textului ce urmeaza. Un al doilea pas urmarit aici a fost acela de a face o scurta introducere in extinsa arie de interpretari cu privire la aceasta zi din vara anului 1944. Am expus de asemenea cum adevarul a fost denaturat in lucrarile publicate in perioada comunista, atribuindu-i-se Partidului Comunist un rol pe care acesta nu l-a avut in istorie. Am prezentat efectul pe care l-au avut asupra comunistilor intamplarile de la 23 august 1944. In ultima parte a acestui capitol ne-am indreptat atentia asupra imaginii acestei sarbatori din prisma presei romanesti. Aici am urmarit atat semnificatia si desfasurarea acestei importante sarbatori nationale cat si evolutia acesteia pe parcursul conducerii lui Nicolae Ceausescu.


Fisiere în arhivă (1):

  • Cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu si noile aniversari ale regimului.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

I. Izvoare
1. Periodice
,,Scinteia", organ oficial al P.C.R. (1965-1989).
,,Flacara Iasului" (1965-1989).
2. Scrieri de epoca
Buzatu, Gheorghe (coord.), Actul de la 23 august 1944 in context international, studii si documente, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1984.
Constantiniu, Florin; Mihail, E. Ionescu, August 1944, Repere istorice, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1984.
Matichescu, Olimpiu; Georgescu, Elena, 1 Mai in Romania (1890-1970), Institutul de studii istorice si social-politice de pe langa C.C. al P.C.R., Bucuresti, 1970.
Zaharia, Gh; I., Cupsa; Al., Vianu, Al Doilea Razboi Mondial, schita istorica, Editura Politica, Bucuresti, 1975.
II. Lucrari generale
Boia, Lucian, Istorie si mit in constiinta romaneasca, Editura Humanitas, Bucuresti, 1997.
Burakowski, Adam, Dictatura lui Nicolae Ceausescu 1965-1989 Geniul Carpatilor, traducere de Vasile Moga, prefata de Stejarel Olaru, Editura Polirom, 2011.
Campeanu, Pavel, Ceausescu, anii numaratorii inverse, Editura Polirom, Iasi, 2002.
Constantiniu, Florin, O istorie a poporului roman, Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1997.
Deletant, Dennis, Teroarea comunista in Romania, Gheorghiu-Dej si statul politienesc 1948-1965, traducerea de Lucian Leustean, Editura Polirom, Iasi, 2001.
Du Bois, Pierre, Ceausescu la putere, Ancheta asupra unei ascensiuni politice, traducere din lb. engleza de Ioana Ilie, Editura Humanitas, Bucuresti, 2008.
Durandin, Catherine, Nicolae Ceausescu Adevaruri si minciuni despre un rege comunist, traducerea de Simona Modreanu, editura Nemo, Paris, 1990.
Georgescu, Vlad, Istoria romanilor de la origini pana in zilele noastre, editia III, Editura Humanitas, Bucuresti, 1992.
Ilie, Oana, Propaganda politica: tipologii si arii de manifestare (1945-1958), Editura Cetatea de scaun, Targoviste, 2014.
Kunze, Thomas, Nicolae Ceausescu o biografie, traducere de Alexandru Teodorescu, Editura Vremea, Bucuresti, 2002.
Niculescu-Mizil, Paul, De la Comintern la comunismul national. Despre Consfatuirea partidelor comuniste si muncitoresti, Moscova, 1969, Editura Evenimentul Romanesc, Bucuresti, 2001.
Nistor, Paul, Propaganda si politica externa romaneasca in secolul XX, Editura Institutul European, Iasi, 2013.
Petcu, Ion, Ceausescu un fanatic al puterii. Biografie neretusata, Editura Romanul, Bucuresti, 1994.
Preutu, Cristina, Propaganda comunista in Romania 1965-1974 practici institutionale si tehnici de comunicare, teza de doctorat, coordonator Gh. Iacob, Universitatea Al. I. Cuza, Facultatea de Istorie, Iasi, 2013.
Romalo, Mihnea, Romania in al Doilea Razboi Mondial (1941-1945), Editura Vestala, Bucuresti, 2001.
Stoenescu, Alex Mihai, Istoria loviturilor de stat in Romania 1821-1999, volumul 3 Cele trei dictaturi, Editura RAO, Bucuresti, 2002.
Tismaneanu, Vladimir, Stalinism pentru eternitate: o politica a comunismului romanesc, traducere din lb. engleza de Cristina Petrescu si Dragos Petrescu, Editura Humanitas, Bucuresti, 2014.
Idem (coord.), Raport final, Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, Bucuresti, 2006.
Troncota, Tiberiu, Romania Comunista. Propaganda si cenzura, prefata de Brandusa Armanca, Editura Tritonic, Bucuresti, 2006.
Vataman, Dan, Politica externa a Romaniei de la armistitiu si pana la semnarea tratatului de pace de la Paris (1944-1947), Editura Pro Universitaria, Bucuresti, 2009.
III. Lucrari speciale
Dediu, Daniel, Aniversarea a 66 de ani de la insurectia armata antifascista de la 23 august 1944, Publicatia Romania Muncitoare, August, 2010.
Gabany, Anneli Ute, Cultul lui Ceausescu, traducere de Iulian Vamanu, cuvant inainte de Dan Berindei, prefata de J.F. Brown, Editura Polirom, Iasi, 2003.
Marin, Manuela, Nicolae Ceausescu: omul si cultul, Editura Cetatea de Scaun, Targoviste, 2016.
Suciu, Paul Horia, Istoricul sarbatorii muncii in ziua de 1 Mai, Editura revistei ,,Analele Industriei si Comertului", 1938.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!