Cultura Organizationala

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Alegerea acestei teme se bazeaza pe faptul ca acest concept de cultura, ca tema, este destul de vasta si foarte interesanta, la indemana oricui ca si bibliografie, insa pentru multi, un mister.
Teoriile organizationale si manageriale au debutat in mare parte o data cu descoperirea importantei oamenilor si a climatului socio-uman pentru functionarea eficienta a unei organizatii. Este insa necesar sa facem distinctie intre cele doua universuri ale organizatiei. Pe de o parte, masinile si tehnologia, fluxurile productive si piata de desfacere, productivitatea si competitivitatea produselor iar pe de alta parte universul reprezentat de oameni individuali si de relatiile dintre ei, de cunoasterea pe care oamenii o stocheaza, o produc si o aplica, de miturile pe care le genereaza si le actioneaza sau de valorile la care adera si pe care le propun ca referinta in relatiile cu lumea din jur.
Asadar, pe langa structura, procese economice si oameni, un element important organizatiei este cultura. Trebuie sa facem distinctie intre, cultura" vazuta ca un concept foarte larg (mentalitatea fiind o componenta a acesteia) si cultura organizationala. Cultura in sensul ei larg, poate fi definita ca ansamblul de valori care conditioneaza comportamentele si atitudinile acceptabile sau nu ale membrilor unei societati. Cultura organizationala poate fi definita ca reprezentand un sistem de valori, traditii, credinte, proceduri, concepte si atitudini care creeaza contextual activitatii in organizatii. De asemenea ea mai poate fi definita ca un ansamblu de convingeri si asteptari comune membrilor unei organizatii, care produc norme de natura sa modeleze comportamentul membrilor sau grupurilor ce fac parte din aceasta.
Dupa o documentatie de durata, am ajuns la concluzia ca aceasta cultura organizationala este un sistem de valori, prezumtii, credinte si norme impartasite de membrii unei organizatii care ii unesc. Cultura organizationala in mod obisnuit reflecta viziunile sau puctele de vedere privind, modalitatea in care lucrurile sunt executate aici. Cultura organizationala este uneori numita si cultura corporatiei deoarece conceptul de cultura este frecvent folosit pentru a descrie mediul intern al corporatiilor principale. Cultura este importanta pentru organizatie deoarece indivizii actioneaza pe baza valorilor impartasite de ei si alte aspecte ale culturii organizationale, comportarile lor putand avea un impact semnificativ asupra eficacitatii organizatiei.
Mai stim ca organizatiile au culturi "tot asa cum oamenii au personalitate". Cultura este miezul intregii retele organizationale. Ea influenteaza si este influentata de strategie, structura, sistem, personal si deprinderi. Este elementul de identificare a unei organizatii.
Am fost atrasa de acest lucru, nou de altfel pentru mine deoarece am citit si ca toate organizatiile au propria lor cultura individualizata. Cultura unei companii cuprinde colectia ei de convingeri si reactii organice aproape instinctive, de eroi si personaje negative, de realizari, de interdictii si porunci. Unele dintre acestea, ca si nevrozele oamenilor, sunt atat de profund inradacinate, incat originea lor se pierde in negura evenimentelor trecute, in timp ce altele au cauze vii, vizibile.
Aspectul important referitor la cultura unei organizatii este acela ca oamenii pot sa se familiarizeze mai bine ci organizatia sau chiar sa-i anticipeze modul de comportare daca reusesc sa inteleaga "chimia" alcatuirii ei. Fiecare organizatie este "impregnata cu valori in spatele regulilor tehnice, care produc o identitate distincta a fiecarei organizatii". 
CAPITOLUL I: CONSIDERATII GENERALE ASUPRA CONCEPTULUI DE CULTURA
1.1 Ce se intelege prin cultura
Termenul de "cultura" (lat. "cultura"), etimologic, desemna cultivarea pamantului. Sensul de cultivare a spiritului a fost conferit de Cicero (106-44 i.Hr.), care facea o distinctie intre "cultura animi" (cultura umana, cultura spiritului) si "cultura agri" (cultura pamantului), ca rezultat al influentei conceptiei grecesti despre educatie. In decursul istoriei acestei discipline, s-au enuntat si propus diverse conceptii despre sensul conceptului de cultura; nu de putine ori contradictorii. Unii o integreaza si o asimileaza civilizatiei, altii ii ofera o acceptie restrictiva integrand-o doar in sfera spiritualului, a constiintei. Conceptul a fost introdus de E.B.Tylor, prin lucrarea "Cultura primitiva", aparuta in 1871. Cultura, remarca Tylor, semnifica un "ansamblu complex al cunostintelor, credintelor religioase, al artei, moralei, obiceiurilor si al tuturor celorlalte capacitati si obisnuinte pe care le dobandeste omul ca membru al societatii". Cultura se refera la acele lucruri nebiologice care sunt transmise de om in procesul comunicarii interumane, prin mijloace negenetice. In continuare vom evoca diverse puncte de vedere cu privire la acest termen: Kroeber si Kluchohn (in "Cultura. O privire critica asupra conceptelor si definitiilor") subliniau interesul crescut al teoreticienilor pentru acest domeniu si formulau definitia care li se parea cea mai sugestiva: "Cultura consta din modele implicite si explicite ale comportarii si pentru comportare, acumulate si transmise prin simboluri, incluzand si realizarea lor in unelte"; Malinowski (in "Teoria stiintifica a culturii si alte eseuri") defineste cultura ca un tot consituit din "instrumente, bunuri de consum, drepturi organice ale diferitelor grupuri sociale, idei si arte, mestesuguri, credinte si obicieiuri".


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Organizationala.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Bibu N.A. , Management comparat, Timisoara, Editura Mirton, 2000
Burdus E., Fundamentele managementului organizational, Ed. Economica, Bucuresti, 1999
Burdus E. , Management comparat international, Bucuresti, Editura Economica, 2001
Caprarescu G. Fundamentele managementului organizational, Ed. Economica, Bucuresti, 1999.
Caprarescu G. ,Mangement, Editura Prounverstara, Bucuresti, 2007
Dumbraveanu L. ,,Catre o societate interculturala", in Revista de Pedagogie, anul LI, nr. 1-6, 2003, Bucuresti, Institutul de Stiinte ale Educatiei
Filip R., Management international, Bucuresti, Editura Economica, 1999
Istocescu A. , Managementul organizatiei - o abordare contextualizata. Studii de caz, Bucuresti, Editura ASE, 2004
Istocescu A. , ,,Simboluri culturale in spatiul european", Revista Economia, seria Management, Bucuresti, Editura ASE, nr. 1-2, 2001
Istocescu A. ,,Simboluri culturale in spatiul european", Revista de Management comparat international, Bucuresti, ASE, C.N.E.S.M.C., nr. 3, 2005
Istocescu A., Management comparat international, Bucuresti, Editura ASE, 2005
Ionescu Gh. , Cultura organizationala si managementul tranzitiei, Bucuresti, Editura Economica, 2001
Ionescu Gh. , Dimensiunile culturale ale managementului, Bucuresti, Editura Economica, 1996
Ionescu Gh. ,Cultura organizationala si managementul tranzitiei, Bucuresti, Editura Economica, 2001
Ionescu Gh., Dimensiunile culturale ale managementului, Bucuresti, Editura Economica, 1996
Istocescu Gh. ,,O analiza cultural-manageriala comparativa a tarilor latine din Europa", in Revista de Management comparat international, Bucuresti, ASE, C.N.E.S.M.C., nr. 5, 2004
Nastase M., Cultura organizationala si manageriala, Bucuresti
Nastase M. Managementul organizatiilor militare, Buletinul invatamantului militar, nr 2-3, Bucuresti, 1997
Nastase M. , Cultura organizationala si manageriala, Bucuresti
Nicolescu O. , Management comparat, Bucuresti, Editura Economica, 2001
Popa I. , Management international, Bucuresti, Editura Economica, 1999
Russu C. , Management, Bucuresti, Editura Expert, 1993
Toma A. , Cultura organizationala si managementul tranzitiei, Bucuresti, Editura Economica, 2001


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!