Cultura si Civilizatia Sumeriana

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere . p. 3
CAPITOLUL I - Populatia sumeriana . p. 6
1.1 Originea sumerienilor. p. 6
1.2 Limba sumeriana.
1.3 Sumerienii si civilizatia lutului.
CAPITOLUL II - Economie si societate.
2.1 Organizarea economiei.
2.2 Mestesugurile si comertul.
2.3 Viata sociala.
CAPITOLUL III - Structura politica si organizarea 
juridico-administrativa .
2.1 Aparitia statului si succesiunea structurilor politice .
2.2 Regalitatea.
2.3 Institutiile si regele.
CAPITOLUL IV - Religia si serbarile.
3.1 Divinitatea si cultul divin .
3.2 Panteonul .
3.3 Preziceri si magie .
3.4 Mitologie .
CAPITOLUL V - Arta sumeriana.
5.1 Ceramica.
5.2 Sculptura si pictura.
5.3 Arhitectura - Edificii publice si monumente.
5.4 Gandirea sumeriana.
Concluzii . p.84
Bibliografie . p. 85


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 
Lucrarea de fata, Cultura si civilizatia sumeriana, cuprinde cinci capitole care evidentiaza importanta culturii si civilizatiei sumeriene pornind de la populatia sumeriana si originile sale. 
In aceasta lucrare am incercat sa fac o rezumare a vietii si gandirii sumeriene adica cu alte cuvinte am incercat sa prezint ceea ce inseamna cultura sumeriana pentru istoria civilizatiei popoarelor.
Aceasta lucrare este compusa din capitole cu subiecte incepand cu populatia sumeriana si terminand cu arta sumeriana si din mai multe subcapitole pe care le-am abordat in decursul lucrarii.
Preocuparea centrala in alcatuirea lucrarii a fost aceea de a oferi infornatii utile despre civilizatia sumeriana si implicit despre civilizatia mesopotamiana care este produsul unui fenomen sincretic foarte complex grefat pe fondul originar sumerian.
Originalitatea acestui spatiu este vizibila si in alte sectoare ale civilizatiei, in urbanistica, in arhitectura si arta. Asa cum subliniaza adesea Ovidiu Dramba, autorul cartii Istoria culturii si civilizatiei, dar si Constantin Daniel, in lucrarea Civilizatia sumeriana, aceasta civilizatie a fost prin excelenta inovatoare si umana.
Civilizatia sumeriana n-a disparut fara a lasa in urma sa o mostenire culturala si civilizatoare pentru cultura universala. Zestrea sumeriana sau a Sumerului este reprezentata de spiritul inovator si uman al acestei civilizatii care a fost valorificat si permanent revitalizat. Sumerienii au manifestat un interes pentru om iar aceasta prima mare civilizatie care a fost initiatoare in atatea domenii, a lasat omenirii o mostenire considerabila.
Lucrarea Cultura si civilizatia sumeriana cuprinde capitole care inceraca sa prezinte fenomenul cultural si civilizator sumerian.
In primul capitol, intitulat Populatia sumeriana, am incercat sa precizez originea sumerienilor. 
In legatura cu originea sumerienilor exista neclaritati dar avem cel putin doaua teorii majore referitoare la originea acestei populatii, anume una dintre ele sustine originea nordica a sumerienilor, din sudul Marii Caspice si din nordul Iranului iar cea de-a doua teorie sustine originea rasariteana a sumerienilor.
Cu toate acestea, nici una din cele doua teorii nu este suficient de argumentata pentru a putea fi considerata singura.
Tot in cadrul acestui capitol am incercat sa prezint limba sumeriana si scrierea cuneiforma si nu in ultimul rand ce reprezinta civilizatia lutului. 
Scrierea cuneiforma a fost folosita si de popoarele din jur, timp de aproape trei milenii iar pe de alta parte legaturile comerciale stabilite de sumerieni chiar cu tari indepartate au continuat si au fost preluate de alte popoare din Orientul Apropiat si dupa apusul istoriei lor iar contactele internationale stabilite cu acesta ocazie au contribuit enorm la circulatia ideilor, cu toate beneficiile care au decurs din aceasta.
Sumero-babilonienilor li se datoreaza inceputurile cartografiei, economiei si ale algebrei iar religia lor a transmis evreilor si crestinismului numeroase mituri si elemente de cult.
Codul lui Hammurabi a insemnat pentru popoarele din Orientul Apropiat ceea ce a insemnat dreptul roman pentru popoarele europei moderne.
In ceea ce priveste contributia Sumerului la cultura universala, ea nu poate fi inteleasa in afara crearii, a stiintelor administrative (elaborarea de manuale scribale), a instrumentelor menite sa formeze specialisti in legislatie si administratie, a dezvoltarii sistemului juridic si legislativ prin elaborarea celor mai vechi culegeri de norme juridice sistematizate pe diferite domenii de pilda, drept familial, penal, commercial, etc ca si formularea principiilor de drept interstatal.
Nu este usor de prezentat in cateva pagini o civilizatie si cultura precum cea sumeriana tratata in acesta lucrare de fata. Fenomenul cultural si istoric pe care il semnifica ampla civilizatie sumeriana apare atat de complez incat chiar deslusirea liniilor sale directoare reclama un spatiu mult maiu larg decat cel oferit de o introducere.
Pe de alta parte, daca atatea condeie de cercetatori s-au ostenit sa evoce sau sa explice miracolul sumerian, geneza si cariera extraordinara a civilizatiei sumeriene, cu atat mai mult am putea fi orientati sa vorbim de un miracol cultural. Sistemul civilizatiei sumeriene, cu toate cuceririle stralucite si umbrele sale, constituie una dintre cele mai importante infaptuiri elaborate de evolutia umanitatii.
Miracolul civilizatiei sumeriene se poate elucida doar la o investigatie mai atenta.
In continuare Economia si societatea sumeriana este capitolul care inglobeaza organizarea economiei, mestesugurile si comertul si bineinteles viata sociala a sumerienilor. 
Am incercat sa precizez ca societatea mesopotamiana era relativ bine structurata ierarhic si stabila pe lunga durata, astfel ca, structura ei este una piramidala bazata pe centralizarea puterii martiale, economice si spirituale catre varful piramidei reprezentat de regele preot ajutat de un foarte eficient aparat birocratic.
Baza piramidei o forma populatia productiva a agricultorilor dependenti care faceau parte din personalul productive al domeniilor regale si ale templelor. Urmau apoi mestesugarii care detineau, de asemenea, un loc important in economia mesopotamiana, negustorii care reprezentau o clasa destul de bine dezvoltata si scalvii care aveau un loc secundar in aceasta structura sociala.
Am evidentiat faptul ca in structura economiei la baza intregii economii se afla agricultura.
Capitolul trei, intitulat Structura politica si organizarea juridico-administrativa ofera informatii despre aparitia statului si succesiunea structurilor politice, despre regalitate si institutiile sumeriene. 
In acest context am precizat ca cele mai vechi formatii politice sumeriene care erau in acelasi timp centre administrative, culturale, religioase si economice erau orasele - stat, cetati fortificate care posedau un teritoriu rural.
In legatura cu regalitatea si institutiile ei am incercat sa reliefez faptul ca autoritatea suprema este regele - preot sau sub akkadieni regele - zeu, regalitate care era centralizata, absoluta, despotica si teocratica, adica sub protectie divina, si derivata de la autoritatea suprema, divinitatea.
Capitolul urmator - Religia si serbarile - este un capitol de o importanta majora deoarece fiind un capitol despre religia si serbarile sumerine vom intalni aici elemente si informatii de baza cu privire la cultul divin dar si despre panteonul sumerian, mitologie, preziceri si magie.
Ultimul capitol al acestei lucrari este Arta sumeriana, capitol care pe langa ceramica sculptura si pictura, arhitectura - edificii publice si monumente cuprinde si gandirea sumeriana care reprezinta esenta intregii lucrari despre cultura sumeriana.
Sumerienii sunt considerati, de majoritatea istoricilor, ca au creat cele mai vechi civilizatii, marcand prima etapa istorica a civilizatiilor Orientului Antic, considerat pe buna dreptate, leaganul de cultura care a iradiat neincetat incepand cu mileniul al IV-lea i.H. in toate directiile. Fireste,mi-am propus sa prezint in special una din acele culturi si civilizatii ale antichitatii orientale care au exercitat o influenta semnificativa in relatiile si contactele cu alte civilizatii, inclusiv cu spatiul european al antichitatii greco-romane iar aceea este cea sumeriana iar pe baza cercetarilor din secolul al XX-lea rezulta ca prima mare civilizatie a Orientului antic s-a format de-a lungul fluviilor Tigru si Eufrat, denumita Mesopotamia, tara dintre fluvii, cum ii spuneau grecii antici.
Lucrarea, Cultura si civilizatia sumeriana, isi propune sa traga un semnal de atentionare asupra pierderii, interesului asupra unor literaturi cu puternic iz religios care au influentat dezvoltatrea umanitatii contribuind la progresul cultural al omului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura si Civilizatia Sumeriana.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!