Cursul de schimb valutar

Cuprins licență

Introducere 2
Capitolul I. 3
1.1Notiunea de curs de schimb 3
1.2 Importanta si functiile cursului valutar 7
1.3 Tipologia cursului de schimb 10
Capitolul II Factori de influenta asupra cursului de schimb 16
2.1 Cursul de schimb si principalii factori care actioneaza asupra sa 16
2.2 Factori fundamentali de influenta asupra cursului de schimb pe exemplul Romania 24
2.2.1. Efecte ale modificarii ratei dobanzii asupra cursului de schimb 25
2.2.2 Influente ale inflatiei asupra cursului de schimb 27
2.2.3 Implicatii ale modificarii situatiei componentelor balantei de plati externe asupra cursului de schimb in Romania 30
Capitolul III Impactul cursului de schimb asupra schimburilor comerciale ale Romaniei 34
3.1 Evolutii economice si financiare internationale 34
3.2 Aprecierea monedei si efectele acesteia asupra relatiilor economice internationale 43
3.3 Deprecierea monedei si efectele acesteia asupra relatiilor economice internationale 46
3.4 Chestionar"Perceptia populatiei iesene cu privire la adoptarea monedei euro in Romania" 51
Concluzii si propuneri 62
Bibliografie 65


Extras din licență

Introducere
Obiectivul general al lucrarii consta in analiza impactul cursului schimb asupra relatiilor economice internationale. Accent in mod deosebit s-a pus pe modificarile inregistrate in urma analiza factorilor diversi ce actioneaza asupra sa, dar si asupra functiilor si tipologiei sale. Si nu in ultimul rand am determinat si interpretat impactul cursului de schimb asupra unor variabile ce caracterizeaza schimburile comerciale ale Romaniei.
In conditiile economiei actuale, cursul de schimb este unul dintre cei mai importanti indicatori din sfera finatelor internationale, ce influenteaza transferurile monetare dintre tari, schimburile comerciale si alte relatii ce sunt exprimate in valuta.
Importanta acestuia rezida din cercetarile realizate cu trimitere la evolutia si complexitatea sa. Literatura de specialitate studiata indica ca de-a lungul timpului s-au realizat si dezvoltat teorii de determinare a cursului valutar ce au contribuit la formarea unui cadru de fundamentare si evaluare a acestuia. In acest context economic, putem interpreta ca notiunea cursului de schimb reprezinta o variabila importanta care reflecta stadiul dezvoltarii economice, dinamica si eficienta economiei, dar si cel care asigura stabilitatea pietelor din tara fata de strainatate.
Pe fondul dezvoltarii si modernizarii societatii contemporane, consider ca asigurarea eficientei cursului de schimb se desprinde din multitudinea de implicatii asupra economiei internationale, dar si din avantajele directe pe care acesta le aduce unei tari, dintre care amintim, eliminarea riscului valutar, reducerea costurilor valutare, transparenta preturilor.
Consider ca abordarea implicatiilor cursului de schimb se remarca prin doua laturi importante. Pe de o parte, se scot in evidenta factorii care determina variatiile cursului de schimb si pe alta parte se analizeaza implicatiile cursului de schimb asupra relatiilor economice.
Imbratisand aceasta maniera de prezentare a ideilor, mi-am propus infaptuirea unui demers fundamentat din punct de vedere stiintific asupra situatiei actuale a cursului de schimb dintre euro si leu si a implicatiilor sale. Dincolo de influentele ideologice ale unor lucrari mai vechi sau mai noi, primordialitatea demersului s-a dorit a fi prezentarea judecatilor individuale.
Capitolul I. 
1.1Notiunea de curs de schimb
Tematica cursului de schimb manifesta un interes atat din punct de vedere teoretic, cat si din punctul de vedere al activitatii practicate, astfel incat de-a lungul timpului s-a pus accent in mod deosebit pe doua notiuni des intalnite si utilizate a cursului valutar, care pun in evidenta trasaturile sale esentiale si subliniaza opiniile multor specialisti din domeniu care sunt de parere ca acesta reprezinta ,,raportul de valoare real dintre doua monede" si ,,pretul efectiv al unei unitatii monetare" .
Avand in vedere ca schimburile economice internationale sunt reprezentate in valuta, este obligatoriu cunoasterea raportului de schimb dintre monedele participante la aceste operatiuni, dar si a factorilor de influenta, care la randul sau sunt numerosi si diversi.
In contextul globalizarii, situatia economico-financiara a cunoscut numeroase modificari, astfel incat pietele financiare au reusit sa fie independente, drept urmare restrictiile financiare dintr-o anumita tara influenteaza piata financiara de la nivel global. O data cu obtinerea sansei de a investi liber pe piata nationala, dar si in urma liberalizarii acestora, pietele internationale de capital au beneficiat de anumite avantaje, astfel incat s-au dezvoltat semnificativ din punct de vedere dimensional. Totodata cu aceste s-au manifestat si anumite directii spre exterior care au contribuit la dezvoltarea operatiunilor de schimb valutar.
Cursul de schimb mai este intalnit si sub denumirea de curs valutar sau rata de schimb si prezinta raportul de valoare dintre doua monede. O definitie mai concreta a acestuia este data de pretul unei monede care apartine unei tari, raportat la pretul altei monede dintr-o tara straina.
In general cand vorbim de un curs de schimb, mai exact vorbim despre un pret deosebit, sumar si sustin acest lucru deoarece, acesta reflecta influentele sale asupra relatiilor economice, politice, sociale si este vazut ca fiind un instrument esential al politicii economice.
Atunci cand folosim notiunea de pretul unui produs, mai exact vorbim de cantitatea de moneda pe care o persoana este dispusa sa o ofere pentru a primi in schimb un produs sau serviciu. Acesta fiind singurul element care aduce venit, celelalte costuri fiind legate de cheltuieli si investitii, cu destinatii in crearea produslui si plasarea lui pe piata.


Fisiere în arhivă (1):

  • Cursul de schimb valutar.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

Carti
1. Anders G., International Trade and Finance, Ed.KoganPage, 2012.
2. Aydin, F., Ciplak, U., Yucel, E. (2004). "Export Supply and Import Demand Models for the Turkish Economy", The Central Bank of the Republic of Turkey, Research Department Working Paper, No. 04/09
3. Bran, Paul, Relatii financiare si monetare, Editura Economica, Bucuresti, 1997.
4. Boaja. Minica, Radu, Claudiu Sorin, Relatii financiare monetare internationale, Editura Universitara, Bucuresti, 2007.
5. Binatli, A., Sohrabji, N. (2009). Elasticities of Turkish Exports and Imports, Izmir University of Economics.
6. Cerna. S., Economie Monetara, Editura Universitatii de Vest, Timisoara, 2009, 
7. Copaciu, M., Racaru I. (2006). ,,Echilibrul extern al Romaniei: Abordari calitative si cantitative", BNR Caiet de studii, nr. 18, 2006.
8. Cretoiu, G., Cornescu, Viorel, Bucur, Ioan, Economie Politica, Casa de editura Sansa, Bucuresti, 1994.
9.Cocris,V., Angela 
10.Roman, Dan Chirlesan, Valeriu Dornescu, Ovidiu Stoica, Moneda.Credit.Banci, Editura Universitatea ,, Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2016.p.41 Ioan Popa, Tranzactii internationale, Editura Recif, Bucuresti, 1992.
11. Drucker, P., Relatiile lumii de maine, Editura Teora, Bucuresti, 1994.
12. Donnay, Ed Economiques, Paris, 1998.
13. David G. Dickinson, Andrew W. Mullineux Financial and Monetary Integration in the New Europe, Convergent between the EU and Central and Eastern Europe, 2001. 
14. Firtescu, B., Sistemul financiar al Romaniei, Editura Universitatii, " Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2010.
15. Gaftoniuc, Simona, Finante internationale, Editura Economica, Bucuresti, 1995.
16. Gh. (coord.), Politici financiar-monetare si implicatiile lor as upra dezvoltarii societatii, Editura Performantica, Iasi, 2005.
17. Ghiba, N. (2010). Implicatii ale volatilitatii cursului de schimb asupra schimburilor comerciale internationale (cazul Romaniei), Universitatea A.I. Cuza, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Iasi.
18. Handoreanu, C., Impactul cursului de schimb asupra deficitului de cont curent in Romania, 2006.
19. Haugen, R., A., The New Fianance, Ed. Pearson Prentice Hall, 2004.
20. Ignat,I., Siridon P., Economia Monetara, Editura Sedcom Libris, Iasi 2006.
21. Kabor, A., Szekely, I. Foreign Exchange Markjet Volatility in Eu Accesion Countries in The Run-up to Euro Adoption : Weathering Uncharted Water, Economic System, vol.28,no4, 2004.
22. Krueger,A.,O., Determinarea cursului de schimb, Editura Sedona, Timisoara, 1996.
23. Miskin F.(2010), The Economics of Money, Banking and Financial Markets (Ninth Edition), Addison-Wesley.
24. Mosteanu, T., Buget si trezorerie publica, Editura Universitara, Bucuresti, 2004.
25. Mihaiescu, S., Controlul financiar-bancar, Editura Sedcom Libris, Iasi, 2002.
26. Negrus, M., Plati si garantii internationale, Editura C.H. Back, Bucuresti, 2006.
27. Nitulescu,G. Ghidul financiar bancar, Editura House of Guides Editia a III a, 2008.
28. Ohme, K., The End of the Nation State, Free Press, New York, 1995.
29. Pocan, I., M., Politicile monetare si piata de capital din Romania, Editura Economica, Bucuresti, 2004.
30. Popa, I., Tranzactii comerciale internationale, Editura Economica, Bucuresti, 1997.
31. Pelinescu, E. (2006). Competitivitatea economica si cursul de schimb in Romania Razin, O., Collins, M. (1999). 
32. Peter,I. Exchange Rate Economics, London, United Kingdom; Cambridge University Press, 1995.
33. Rainelli, Michel, Comertul international, Editura Arc, Bucuresti, 2004.
34. Rogoff, Kenneth, Evolution and Performance of Exchange Rate Regimes, IMF Working Paper no, 243, 2003.
35. Rogoff, K., Evolution and Performance of Exchange Rate Regimes, IMF Working Paper no, 243, 2003.
...


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!