Daniel - Proorocul Popoarelor

Cuprins licenta Cum descarc?

I. INTRODUCERE
II. CONTEXTUL ISTORIC AL PROOROCULUI DANIEL
II.1. Robia babilonica
II.2. Starea poporului evreu aflat in robia babilonica
II.3. Proorocul Daniel si robia babilonica
II.4. Mesajul proorocului Daniel pentru poporul din robie
II.5. Viata evreilor ramasi in tara
III. CARTEA PROOROCULUI DANIEL
III.1. Cuprinsul cartii
III.2. Autenticitatea cartii
III.3. Cartea lui Daniel in Noul Testament
III.4. Personalitatea Proorocului Daniel
IV. TEOLOGIA CARTII
IV. 1. Teologia Providentei
IV. 2. Doctrina despre ingeri
IV. 3. Invierea mortilor
IV. 4. Profetii mesianice
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE
DECLARATIE
CURRICULUM VITAE


Extras din licenta Cum descarc?

I. INTRODUCERE
Dumnezeu a creat omul in perspectiva inmultirii neamului omenesc pentru a stapanii intreg pamantul. ,,Istoria umanitatii este plina de popoare, unele dintre ele aproape necunoscute. Intre acestea, putine au reusit sa supravietuiasca secole de-a randul fara a suferi interventii majore, ce modifica mostenirea culturala si religioasa" . Faptul ca se poate rezista presiunilor istoriei fara modificari substantiale, il dovedeste istoria poporului evreu, dar nu fara a uita vointa si ajutorul decisiv al lui Dumnezeu in aceasta supravietuire.
,,Leaganul religiei lui Israel este Orientul Mijlociu, mai precis un sir de tari in care au aparut, pe rind, elementele alcatuitoare ale acestei religii care avea sa capete mai tirziu numele de Iudaism" . Odinioara aceste tari purtau numele de Mesopotamia, Aram si Canaan; erau ceea ce denumim astazi Irak, Siria si Israel.
Asadar, trei au fost tarile in care s-a constituit aceasta religie; in realitate, teritoriul in care ea s-a nascut nu s-a mar!ginit la aceste tari, au mai fost si alte regiuni care au luat parte la elaborarea Iudaismului: in primul rind Egiptul, apoi si desertul Sinai.
Aceste teritorii mentionate pentru simplul motiv ca religia lui Israel, spre deosebire de majoritatea celorlalte religii, nu a fost produ!sul unei singure si unice revelatii care sa fi avut loc intr-un anumit timp si intr-un spatiu limitat. ,,Ceea ce caracterizeaza in multe privinte religia lui Israel este tocmai faptul ca s-a constituit treptat, in decursul migratiilor unui grup de oameni originari din Mesopotamia -- evreii -- care se vor transforma intr-un adevarat popor -- Israelul -- abia dupa un lung sir de peregrinari, de incercari, de aventuri istorice, geografice si, in ultima instanta, spirituale" .
,,Civilizatia ebraica s-a constituit si a durat timp de 14 secole pe un teritoriu restrans; suprafata Israelului era la inceput de aproxima!tiv 15.000 km" . Tara avea - coborand de la inaltimea de 3.000 m a Muntilor Hermon pana la Marea Moarta, ale carei tarmuri sunt cu 394 m sub nivelul Mediteranei - o mare varietate de relief si conditii climatice .
Numeroaselor cutremure, vanturilor desertului, perioadelor lungi de seceta, norilor pustiitori de lacuste, tantarilor care raspan!deau malaria, li se mai adaugau invaziile continui ale triburilor nomade. La toate acestea se mai adaugau si primejdiile permanente ale unei faune feroce, de lei, ursi, lupi, leoparzi si serpi veninosi. Cursurile de apa erau foarte putine si foarte sarace. Zacamintele de minereuri erau de asemenea sarace. Cu toate acestea, textele biblice numesc Palestina: ,,tara in care curge laptele si mierea" .
,,Originari din Chaldeea (regiune in sudul Mesopotamiei, in zona Golfului Persic, pe raurile Tigru si Eufrat, numita asa datorita triburilor aramaice de caldei, stabilite aici in secolul 10 i.Hr.)" , mai precis chiar din orasul sumerian Ur, ,, evreii si-au urmarit in mod constient istoria proprie intr-un mod in care nu si-a urmarit-o nici un popor antic" , iar istoria devenirii lor, in etapa cea mai critica, este descrisa in cartile Vechiului Testament. 
Perioada ,,acoperita" din punct de vedere istoric, de naratiunea biblica a Vechiului Testament, se intinde pe o durata de mai putin de doua milenii, istoria biblica a evreilor incepand cu Avraam . 
,,Prin largirea cuprinderii, istorisirea evenimentelor trece de la istoria unui om la cea a unui clan familial, apoi la o federatie de triburi nomade strans inrudite, care reusesc sa formeze un popor si apoi un stat pe un teritoriul cucerit, inaintea dramei infrangerii si a imprastierii sale din vremea Imperiului Roman, aceasta natiune nu a invatat sa evite totusi sfasierile si diviziunile interne" .
Daca ceea ce frapeaza in istoria evreilor este in primul rand anihilarea politica repetata, nu trebuie uitat rolul religios deosebit pe care 1-a avut acest popor cautator de Dumnezeu si privilegiat prin revelatia directa care i s-a oferit. Avraam, lacov, Moise, proorocii, constituie exemple elocvente in ce priveste dorinta lui Dumnezeu de a se comunica in mod direct oamenilor, conducand firesc la inaugurarea si permanentizarea unei noi religii, formata pe revelatia directa, produs al convorbirilor nemijlocite dintre Dumnezeu si om. ,,Nascuta in pustiu, printr-o revelatie, ea se inzestreaza putin cate putin cu insusirile necesare oricarei religii: un text-izvor pe care se vor baza autoritatea unei traditii ce va lua fiinta, un aparat clerical si sacerdotal, un sanctuar si, inevitabil, ritualuri" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Daniel - Proorocul Popoarelor.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

*** Teologia Dogmatica si Simbolica, voi. 1, Ed. IBMBOR, Bucuresti, 1957.
***Dictionar Biblic, Ed. Cartea Crestina, Oradea, 1995.
***Minei pe noiembrie, ed. a IlI-a, Tipografia Cartilor Bisericesti, Bucuresti, 1929.
Abrudan, Pr. Prof. Dumitru, Cornitescu, Diac. Prof. Dr. Emilian, Arheologia biblica, Bucuresti, 1994.
Azaria, Regine, Iudaismul, trad. de Adina-Gabriela Georgescu Obrocea, Ed. C.N.L ,,Coresi" S.A., Bucuresti, 2000.
Banu, Ion, Profetii biblici vorbind filosofiei, Ed. Bibliotheca Orientalis, Bucuresti, 1994.
Bondalici, Pr. Iconom Stavrofor Dumitru, Enciclopedia marilor personalitati din Vechiul si Noul Testament, Ed. Dieceziana, Caransebes, 2005.
Botiza, Pr. Ioan Vasile, Introducere in studiul Sfintei Scripturi, Ed. Galaxia Gutenberg, Targu Lapus, 2005.
Chialda, Pr. Prof. Mircea, Sacrificiile Vechiului Testament, Ed. Dieceziana, Caransebes, 1941.
Chirila, Pr. Conf. Dr. Ioan, Studiul Vechiului Testament, Ed. Renasterea, Cluj-Napoca, 2003.
Ciudin, Pr. Prof. Nicolae, Studiul Vechiului Testament, Ed. EIBMBOR, Bucuresti, 2002.
Drimba, Ovidiu, Istoria culturii si civilizatiei, vol. 1, editie definitiva, Ed. Saeculum I.O. si Ed. Vestala, Bucuresti, 2001.
Eisenberg, Josy, Iudaismul, trad. de C. Litman, Ed. Humanitas, Bucuresti, 1995.
Epstein, Isidor, Iudaismul, trad. de Ticu Goldstein, Ed. Hasefer, Bucuresti, 2001.
Flaviu, Iosif, Antichitati iudaice, vol. 1, Cartea 10, 9, 7, Ed. Hasefer, Bucuresti, 2001. 
Giovanni Filoramo, Marcello Massenzio, Massimo Raveri, Paolo Scarpi, Manual de istorie a religiilor, Ed. Humanitas, 2004, Bucuresti.
Ion, Georgescu, Demonologia Vechiului Testament, Ed. Institutului de Arte Grafice Speranta, Bucuresti, 1934.
Matei, Horia C., Enciclopedia Antichitatii, Ed. Meronia, Bucuresti, 1995.
Neaga, Dr. Nicolae, Profetul Daniel despre Hristos, Ed. Tipografiei Arhidiecezana, Sibiu, 1933.
Idem, Hristos in Vechiul Testament, Ed. Renasterea, Cluj-Napoca, 2004.
Necula, Constantin, Asculta, Israele! Activitatea invatatoreasca a profetilor in Vechiul Testament, Ed. Tehnopress, Iasi, 2004.
Necula, Pr. Prof. Nicolae D., Invatatura ortodoxa despre Sfintii ingeri, in Indrumator Bisericesc, Misionar si Patriotic, Ed. Arhiepiscopia Bucurestilor, Bucuresti, 1985.
Negoita, Pr. Prof. Athanase, Teologia biblica a Vechiului Testament, Ed. Sophia, Bucuresti, 2004.
Pavel, Pr. Dr. Aurel, Vechiul Testament - perspective misionare, Ed. Univ. Lucian Blaga, Sibiu, 2002.
Idem, Cartea profetului Daniel, Ed. Universitatii ,,Lucian Blaga", Sibiu, 2000.
Popa, Pr. Gheorghe, Lege si iubire, Ed. Trinitas, Iasi, 2002.
Prelipceanu, Pr. Prof. Vladimir, Neaga, Pr. Prof. Nicolae, Barna, Pr. Prof.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!