Darea de Mita

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I 4
SECTIUNEA 1: CONCEPTUL DE CORUPTIE SI NECESITATEA INCRIMINARII CORUPTIEI 5
SECTIUNEA A-2-A: REFERINTE ISTORICE SI ELEMENTE DE DREPT COMPARAT 7
SECTIUNEA 3:NOUL CADRU LEGAL DE REGLEMENTARE A INFRACTIUNILOR DE CORUPTIE 10
SECTIUNEA A-4-A: NECESITATEA COMPLETARII CADRULUI LEGISLATIV PENTRU CRESTEREA EFICIENTEI IN COMBATEREA CORUPTIEI 19
SECTIUNEA A-5-A: INFRACTIUNILE DE CORUPTIE IN NOUL COD PENAL (ART. 288 - 294) 22
CAPITOLUL II 26
INFRACTIUNEA DE DARE DE MITA 26
SECTIUNEA 1: CONTINUTUL LEGAL SI CARACTERIZARE 26
SECTIUNEA A-2-A: CONDITII PREEXISTENTE 28
SECTIUNEA A-3-A: CONTINUT CONSTITUTIV 31
SECTIUNEA A-4- A: FORME, MODALITATI, SANCTIUNI 37
CAPITOLUL III 42
SECTIUNEA 1: METODOLOGIA CERCETARII INFRACTIUNILOR DE CORUPTIE 42
SECTIUNEA A-2-A: 53
CAUZE SI CONDITII CARE DETERMINA SI FAVORIZEAZA FENOMENUL CORUPTIEI 53
SECTIUNEA 3: DIAGNOZA FENOMENULUI DE CORUPTIE 56
CONCLUZII 62
BIBLIOGRAFIE 63


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND FENOMENUL GENERAL AL CORUPTIEI
Sectiunea 1: Conceptul de coruptie si necesitatea incriminarii coruptiei
Conceptul de coruptie
Cuvantul coruptie vine de la termenul latin ,,CORUPTIO", caracterizand o anumita comportare a functionarului care isi comercializeaza, isi vinde atributele functiei si increderea acordata de societate, primind in schimb bani ori alte foloase.
O foarte buna caracterizare social-morala si etica o contine definitia data acestei notiuni de catre Dictionarul explicativ al limbii romane care o defineste ca o "stare de abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie", definire care pune un accent deosebit pe elementul moral, etic. Potrivit unei alte opinii cuvantul coruptie provine de la verbul latin "rumpere" a rupe, care desemneaza deci o fractura, o fisura, o infractiune 
Ruptura poate consta in incalcarea unei reguli morale sau a unui cod special de conduita, ori cel mai adesea a unei reguli administrative, contravenientul trebuind sa obtina un folos efectiv pentru sine, pentru familia sa, prietenii sai, clanul sau partidul sau, folos care sa fie recompensa directa pentru respectivul act de coruptie.
In orice caz, coruptia reprezinta un abuz de putere in scopul de a obtine avantaje materiale sau alte foloase, ea nu este decat un banal contract care functioneaza in baza principiului din dreptul roman ,,do ut des" (iti dau ca sa imi dai) si care se negociaza si se desfasoara in conditii de clandestinitate si confidentialitate."
Infractiunile cuprinse sub notiunea generica de ,,INFRACTIUNI DE CORUPTIE" nu formeaza un grup distinct in Codul penal roman, ci fac parte din infractiunile de serviciu sau in legatura cu serviciul , cu toate ca se diferentiaza de celelalte infractiuni din aceasta categorie mai cu seama prin caracteristicile elementului material, care in esenta consta in traficarea atributiilor specifice functiei detinute in schimbul unor foloase sau specularea in aceleasi scopuri a influentei pe langa unii functionari. 
Desi termenul este folosit in mod curent in legatura cu infractiunile cuprinse in art 254-257 C. PEN., prima lege care il foloseste este Legea nr. 83/1992 privind procedura urgenta de urmarire si judecare pentru unele infractiuni de coruptie, care, desi nu indica expres ca infractiunile prevazute in textele Codului penal sunt infractiuni de coruptie, sfera sa de aplicare este limitata la acestea.
Clarificarea vine din prevederile art. 6 din Legea nr. 78/2000, pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, care stabileste ca infractiunile de luare de mita - prevazuta la art. 254 din Codul penal, de dare de mita - prevazuta la art. 255 din Codul penal, de primire de foloase necuvenite - prevazuta la art. 256 din Codul penal si de trafic de influenta - prevazuta la art. 257 din Codul penal sunt infractiuni de coruptie.
Necesitatea incriminarii coruptiei
Coruptia constituie o forma de poluare a vietii sociale; faptele de acest fel reprezinta un pericol social pentru societate prin vatamarea sau punerea in pericol a desfasurarii activitatii statului si tuturor sectoarelor vietii sociale. De aici si necesitatea interventiei legii penale.
Prin incriminarea faptelor de coruptie, legea penala cauta sa asigure indeplinirea corecta, cinstita de catre functionari a atributiilor ce le sunt incredintate si sa combata manifestarile de venalitate ale unora dintre acestia care urmaresc sa foloseasca functia in vederea realizarii unor castiguri ilicite 
Utilizarea in folos propriu de catre functionari, a instrumentelor de care dispune statul, pentru a influenta economia duce la slabirea puterii statului , impiedicat sa joace rolul in principiu corector si stabilitor pe care de obicei il are.
Coruptia submineaza rolul stabilizator al statului sporind in general toate cheltuielile acestuia si reducandu-i veniturile (de exemplu prin acordarea abuziva de pensii de invaliditate), determinand cresterea costului global al serviciului public.
Dar ceea ce este mai grav e faptul ca infractiunea de coruptie este molipsitoare Convingerea ca ea exista peste tot risca sa faca multi oameni chiar si intreaga societate sa i se abandoneze complet, iar o societate care nutreste convingerea ca singurul mod de a trai este coruptia si ca impotriva acesteia nu se poate face nimic, se condamna singura.
In concluzie coruptia infloreste in societatile unde cetateanul este dependent de functionarul de stat a carui bunavointa trebuie sa o cumpere , aceasta dependenta fiind cu atat mai mare cu cat protectia legii este mai ineficienta si cu cat functionarul are mai mare libertate de a actiona nefiind ingradit ori constrans de a respecta anumite norme fie ele juridice sau morale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Darea de Mita.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!