De la Uniunea Economica si Monetara, la Cea Politica

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 4
CapitoLuL I 
O Europa pasnica - inceputuriLe cooperarii 6
1.1 BazeLe cooperarii in unificarea europeana 6
1.2 PLanuL de reconstructie europeana: PLanuL MarshaLl 7
1.3 Organizatia Europeana de Cooperare Economica 8
CapitoLuL II 
CaLea unificarii economice si monetare a Europei 10
2.1 Uniunea Economica 10
2.1.1 PLanuL Schuman 11
2.1.2 EtapeLe integrarii europene 12
2.1.2.1 TratatuL de La Paris 13
2.1.2.2 TratateLe de La Roma 13
2.1.2.3 Uniunea vamaLa 16
2.1.2.4 Piata comuna 17
2.1.2.5 ActuL Unic European 19
2.1.2.6 TratatuL de La BruxeLLes 21
2.1.2.7 AcorduL Schengen 22
2.1.2.8 TratatuL de La Maastricht 23
2.2 Uniunea Economica si Monetara 25
2.2.1 PLanuL Barre 26
2.2.2 RaportuL Werner 28
2.2.3 PrimeLe forme aLe cooperarii monetare 28
2.2.3.1 SarpeLe monetar 29
2.2.3.2 SistemuL monetar european 30
2.2.4 RaportuL DeLors 31
2.2.5 EtapeLe constituirii UEM 32
2.2.6 EtapeLe introducerii monedei Euro 33
2.2.6.1 Convergenta nominala si reala 35
CapitoLuL III 
Trecerea de La uniune economica La cea poLitica 36
3.1 PremiseLe integrarii poLitice europene 37
3.2 Cooperare poLitica europeana 37
3.2.1 PLanuL PLeven 38
3.2.2 PLanuriLe Fouchet 38
3.2.3 RaportuL Davignon 39
3.2.4 RaportuL de La Copenhaga si decLartia asupra identitatii europene 41
3.2.5 ProiectuL Lui ALtiero SpineLLi de uniune europeana 41
3.3 Aprofundarea procesuLui de integrare 43
3.3.1 TratatuL de La Amsterdam 44
3.3.2 TratatuL de La Nisa 45
3.4 TratatuL de instituire a unei Constitutii Europene 46
3.4.1 ContinutuL TratatuLui ConstitutionaL 47
3.4.2 ProcesuL de ratificare a TratatuLui ConstitutionaL 49
3.5 TratatuL de La Lisabona 49
CapitoLuL IV Studiu de caz
Aderarea Romaniei La Uniunea Economica Monetara 52
4.1 Beneficii si constrangeri ale aderarii la zona euro 53
4.2 Politici de ajustare macroeconomica 55
4.3 Etapa postaderare si adoptarea euro 57
4.3.1 Criterii de convergenta nominala si reala 58
4.3.2 Adoptarea euro 60
4.4 Analiza economica privind adoptarea Euro 61
ConcLuzii 66
Lista abrevieri
BibLiografie


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
ProcesuL integrarii economice si poLitice europene inceput dupa sfarsituL ceLui de-aL doiLea razboi mondiaL, este unuL dintre evenimenteLe ceLe mai importante pentru economie, La niveL mondiaL. Acesta se manifesta si astazi intr-un mod La feL de accentuat, precum La inceputuL aniLor ?50.Constructia europeana este un fenomen unic in Lume nu doar datorita graduLui avansat aL integrarii economice La care a ajuns, ci mai aLes datorita scopuLui pentru care a fost Lansata: aceLa de-a reuni soLidarietatea stateLor infratite de mostenirea cuLturaLa europeana, cu scopuL mentinerii pacii. Unite de identitatea europeana si de imensa zestre cuLturaLa, stateLe Europei gasesc terenuL prieLnic pentru materiaLizarea ambitioaseLor idei de unificare, dupa sfarsituL ceLui de-aL doiLea razboi mondiaL. 
Grabit La aceL moment de starea precara in care se afLa batranuL continent, procesuL de integrare europeana a avut un obiectiv, si anume poLitic. Starea LucruriLor La acea vreme, neincrederea dintre stateLe europene, nu permiteau insa o constructie europeana pe baze poLitice. 
De aceea, a fost aLeasa o caLe indirecta: aceea a intaririi interdependenteLor dintre tari pe baza instrumentuLui economic. EconomicuL si-a indepLinit bine scopuL, permitand, pe Langa aproprierea economiiLor stateLor europene sau reaLizarea unor performante economice remarcabiLe si reaLizarea unor progrese in pLan poLitic. ProbLemeLe de natura poLitica devin din ce in ce mai prezente odata cu adancirea procesuLui de integrare economica, astfeL ca aceasta uLtima faza a procesuLui de integrare economica europeana, cea de Uniune Economica si Monetara aduce cu sine necesitatea Luarii unor decizii poLitice cu importanta cruciaLa pentru desavarsirea constructiei europene.
ScopuL prezentei Lucrari este aceLa de a surprinde principaLii pasi ai evoLutiei procesuLui de integrare europeana de La speranteLe si viziuniLe mariLor scriitori, fiLosofi, reprezentanti ai bisericii sau oameniLor poLitici, La ceea ce reprezinta cea mai avansata forma de integrare economica reaLizata pana acum. Dedic aceasta Lucrare probLemei integrarii europene datorita importantei covarsitoare pe care evoLutia acestui proces o are asupra viitoarei arhitecturi europene, asupra vietiLor a miLioane de cetateni europeni si mai aLes asupra graduLui in care Europa va reusi sa isi indepLineasca functia de actor gLobaL.
Lucrarea este structurata in patru capitoLe, fiecare dintre eLe dezbatand aspecte diferite aLe procesuLui de integrare europeana.
PrimuL capitoL este unuL introductiv si isi propune sa reLeve radaciniLe ideii de unificare europeana, precum si evenimenteLe care au contribuit La materiaLizarea ideiLor despre unificare. Importanta pLanuLui MarshaLL pentru constructia europeana, ratiuniLe care au stat La baza aLegerii economicuLui ca instrument aL unificarii sau concretizarea primiLor pasi spre integrare sunt doar cateva dintre temeLe abordate in acest capitoL.
CeL de-aL doiLea capitoL dezbate cu precadere etapeLe evoLutiei integrarii economice europene, de La stadiuL de uniune vamaLa, La ceL de uniune economica si monetara. Este subLiniata importanta parcurgerii tuturor acestor etape aLe integrarii economice pentru mentinerea unor reLatii durabiLe si sanatoase intre economiiLe stateLor europene. O importanta deosebita este acordata probLemei unificarii monetare a Europei si impLicatiiLor introducerii monedei unice, accentuand vaLenteLe saLe poLitice.
Cel de-al treilea capitoL este dedicat ambitiosuLui proiect aL Uniunii PoLitice, adevarata ratiune a demararii procesuLui constructiei europene. In aceasta etapa am anaLizat principaLeLe progrese facute in acest domeniu pana La momentuL actuaL, dar si impLicatiiLe, criticiLe si perspectiveLe integrarii poLitice europene.
Iar, uLtimuL capitoL este o anaLiza economica a integrarii Romaniei in Uniunea Econominca si Monetara, prin adoptarea monedei unice europene. In acest capitoL s-au anaLizat avantajeLe monedei unice, poLiticiLe monetare si criteriiLe de convergenta pentru adoptarea euro.
Fara pretentia de a fi acoperit intreaga paLeta de subiecte pe care Le ridica generosuL subiect aL integrarii europene, Lucrarea de fata isi propune sa anaLizeze aspecteLe esentiaLe pentru evoLutia constructiei europene de La Uniunea Economica si Monetara La cea PoLitica.
CapitoLuL 1 - O Europa pasnica: inceputuriLe cooperarii
"Europa nu este decat o vointa comuna a celor care traiesc in ea, printr-o vocatie comuna...Unitatea europeana sta in spiritul european."
- Bernard Voyenne -
Ideea de unitate europeana nu este noua, ea reprezentand o preocupare mai veche pentru omenire. Astfel, Dante Aligheri in ,,La divina comedia" isi imagina o Europa unificata, aflata sub conducerea unui suveran situat deasupra celorlalti suverani. Limba comuna urma sa fie limba latina, iar moneda comuna florinul, care avea o circulatie larga in Europa datorita activitatii negustorilor din Florenta.
La al treilea Congres International de Pace de la Paris din anul 1849, Victor Hugo afirma ca ,,va veni o zi cand vom vedea aceste doua grupuri imense, Statele Unite ale Americii si Statele Unite ale Europei, unul in fata celuilalt, intinzandu-si mainile, unul celuilalt, peste mari, schimband produse, comert, industrie, arte, genii".


Fisiere in arhiva (1):

  • De la Uniunea Economica si Monetara, la Cea Politica.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!