Decalajele Economice la Nivelul Pietei Muncii Romania - Uniunea Europeana

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I: PIATA MUNCII - ABORDARI TEORETICE 5
1.1 PIATA MUNCII 5
1.1.1 CONCEPTE, FUNCTII SI CARACTERISTICI ALE PIETEI MUNCII 5
1.1.2 MECANISMELE DE FUNTIONARE ALE PIETEI MUNCII 6
1.1.3 INDICATORI DE CARACTERIZARE AI PIETEI MUNCII 9
1.2 SOMAJUL-DEZECHILIBRU AL PIETEI MUNCII 10
1.2.1 ORIGINI, NATURA SI FORMELE SOMAJULUI 10
1.2.2 ASPECTE CARACTERISTICE ALE SOMAJULUI 11
1.2.3 CAUZELE SOMAJULUI. FORME DE MANIFESTARE 12
1.2.4 EFECTELE SOCIAL-ECONOMICE ALE SOMAJULUI 15
1.1.5 MASURI DE REDUCERE A SOMAJULUI 15
1.3 MOBILITATEA FORTEI DE MUNCA - PREMISA A FLEXIBILIZARII SI FLEXISECURITATII SOCIALE 16
1.3.3 FLEXIBILIZAREA PIETEI MUNCII 16
1.3.2 FLEXICURITATEA FORTEI DE MUNCA. ANALIZA SI APRECIEREA FELXICURITATII PRIN PRISMA MODELELOR ADOPTATE SI PRACTICATE 17
1.3.3 FLEXIBILITATE SI SECURITATEA - REALIZAREA CONCOMITENTA PE PIATA MUNCII 17
CAPITOLUL II: EVOLUTIA STATISTICA A PIETEI MUNCII 21
2.1 PIATA MUNCII LA NIVELUL UNIUNII EUROPENE 21
2.1.1 SITUATIA OAMENILOR ACTIVI IN CAMPUL MUNCII 21
2.1.2 SCHIMBARILE IN CEEA CE PRIVESTE STATISTICA ANGAJATILOR IN PERIOADA 2008-2011. 22
2.1.3 RATA DE ANGAJARE A PERSOANELOR DE SEX MASCULIN, RESPECTIV FEMININ. 23
2.1.4 RATA DE ANGAJARE IN CADRUL OAMENILOR VARSTNICI 24
2.1.5 RATA DE SOMAJ 25
2.1.6 SCHIMBARI IN RATA SOMAJULUI 26
2.1.7 RATA SOMAJULUI IN RANDUL TINERILOR 27
2.1.8 VENITURI LA NIVEL REGIONAL 28
2.2 PIATA MUNCII IN ROMANIA 29
2.2.1 EVOLUTIA RATEI DE OCUPARE 30
2.2.2 DISCREPANTELE REGIONALE ALE OCUPARII 31
2.2.3 OCUPAREA TINERILOR 32
2.2.4 OCUPAREA VARSTNICILOR 32
2.2.5 IMPACTUL SCHIMBARILOR ECONOMICE IN PIATA MUNCII 33
2.2.6 PRODUCTIVITATEA MUNCII 33
2.2.7 EVOLUTIA RATEI SOMAJULUI 34
CAPITOLUL III: STUDIU DE CAZ - INSERTIA TINERILOR PE PIATA MUNCII 36
3.1 INTRODUCERE IN CERCETARE 36
3.2 OBIECTIVELE STUDIULUI 36
3.3 ASPECTE TEORETICE 36
3.4 IPOTEZE 37
3.5 OPERATIONALIZAREA CONCEPTELOR 37
3.6 METODA SI INTRUMENTUL DE CERCETARE 38
3.7 VERIFICAREA, VALIDAREA, PRELUCRAREA SI VALORIFICAREA REZULTATELOR 39
3.8 INTERPRETAREA REZULTATELOR 39
3.9 CONCLUZII 42
ANEXE 44
BIBIOGRAFIE 55


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Tema lucrarii mele de licenta se intituleaza ,,Decalaje economice la nivelul pietei muncii Romania - Uniunea Europeana si este rezultatul unei curiozitati intelectuale dar si al unei provocari. Motivul pentru care am ales aceasta tema deriva din dorinta de documentare in ceea ce priveste problematica deosebit de complexa, ridicata de evolutia pietei muncii si a efectelor care le genereaza in economie, fiind intr-o continua schimbare. 
Totodata, am ales aceasta tema, intrucat sunt direct interesata de schimbarile de pe piata muncii, consider ca acestea ma afecteaza direct si trebuie sa fiu suficient de informata pentru a putea face fata diferitelor situatii cu care ma voi confrunta si pentru a cunoste cerintele angajatorilor pe viitor.
Lucrarea este structurata pe trei capitole. Primul capitol, descrie aspectele teoretice, prezentand notiuni generale cu privire la conceptele fundamentale ce alcatuiesc piata muncii: definitia pietei muncii, caracteristici, cererea de munca, oferta de munca, fenomenul somajului care a avut in ultima vreme un trend ascendent, dar si despre mobilitatea fortei de munca - cheia succesului in echilibrarea pietei muncii; oamenii sunt reticienti la schimbare, fapt pentru care piata muncii a ramas de-a lungul timpului rigida. Capitolul doi, se axeaza pe partea economica astfel, in prima parte, pe o analiza statistica la nivelul Uniunii Europene, unde am prezentat decalajele ratelor de ocupare pe diferite categorii de varsta, ratele de angajare, eventualele schimbari ale ratelor de ocupare, ratele somajului sau venitul unui salariat. In a doua parte, am prezentat notiunile enumerate mai sus cu precadere pe evolutia pietei muncii la nivel national din ultimii ani. Analiza statistica cuprinde date din perioada 2000-2012, prezentand astfel o comparatie ampla intre trei perioade dificile prin care a trecut economia - perioada de crestere economica (2005-2008), perioada de recesiune economica (2009-2011) si perioada de post-criza (2012-prezent). Ultima parte a lucrarii reprezinta partea practica, studiul de caz, unde am ales o tema cu o importanta deosebita - insertia tinerilor pe piata muncii. Partea practica evidentiaza toata experienta pe care am acumulat-o pe parcursul unui an de munca in domeniul marketing-ului si a cercetarilor de piata. Am ales un studiu calitativ intrucat consider ca poti afla informatii mai valoroase si mai relevante in momentul cand stai si discuti cu respondentul fata in fata decat daca iti completeaza un chestionar on-line. In momentul in care ai respondentul in fata, poti vedea care sunt reactiile lui la intrebarile care i le adresezi, poti vedea gestica, mimica nu doar cuvintele, si astfel calitatea informatiilor care iti sunt oferite creste consistent, rezultand astfel formularea unor concluzii cat mai concludente pentru studiul meu de caz.
Facultatea de Economie ne-a invatat sa ne dorim sa fim mereu printre primii, sa ne incredem in fortele proprii, sa ne putem adapta in orice domeniu de activitate, dar mai ales sa ne cunoastem mai bine pentru a sti cu adevarat ceea ce ne dorim.
Multumiri admirabililor profesori care ne-au indrumat pe cai inteligente si in special parintilor care ne-au sustinut si au avut incredere in noi la fiecare pas important din drumul vietii.
CAPITOLUL I: PIATA MUNCII - ABORDARI TEORETICE
1.1 Piata muncii
Piata muncii reprezinta o componenta importanta a pietei factorilor de productie. Aceasta detine o pozitie centrala in sistemul de piete, in primul rand preia semnalele celorlalte piete, cumuleaza si amplifica distorsiunile si disfunctionalitatile lor si in al doilea rand are proprietatea de a transmite semnale spre celelalte piete, formandu-si cerintele dupa functionarea acestora.
1.1.1 Concepte, functii si caracteristici ale pietei muncii
Cristalizarea conceptului de piata a muncii este un proces de durata, actionand in paralel cu amplificarea si diversificarea formelor economiei de piata, cu aparitia de noi particularitati sau fenomene, cu generalizarea sau restrangerea unor mecanisme de functionare a raportului cerere - oferta.
Piata muncii reprezinta spatiul economic de confruntare libera a detinatorilor de capital (in calitate de cumparatori) si a prosesorilor capacitatii de munca (in calitate de vanzatori), unde, prin mecanisme specifice, cererea si oferta de munca se echilibreza. Piata muncii reprezinta deci, locul in care cererea si oferta de munca se echilibreaza, prin deciziile libere ale agentilor economici si se determina salariul, ca pret al acestor tranzactii.
Agentii economici, pe piata muncii, sunt urmatorii:
a) Ofertantii/Vanzatorii, cei ce ofera marfa definita de capacitatea de munca si competenta profesionala la un anumit pret;
b) Cumparatorii/Firmele care au nevoie de munca de o anumita calitate si formare profesionala pentru a-si putea desfasura activitatea si care sunt dispusi sa plateasca pretul specific sau salariul;
c) Intermediarii ce sunt reprezentati de oficiile de plasare, acestia sunt bine specializati intr-o gama larga de servicii prin intermediul carora cei ce cauta un loc de munca sunt consiliati si ajutati. Intermediarii, pentru serviciile oferite sunt si ei remunerati. Rezultatul tranzactiilor pe piata muncii se concretizeaza prin incheierea contractului de angajare si de asemenea prin stabilirea salariului.
Pentru o armonioasa dezvoltare si functionare a economiei, piata muncii este caracterizata de functii importante, atat pe plan economic cat si pe plan social:
a) Alocarea eficienta a resurselor de munca se face atat prin repartizarea acestora pe diferite profesii, ramuri si localitati, cat si prin folosirea lor in cadrul diverselor firme, companii sau organizatii;
b) Realizarea echilibrului dintre cerintele de resurse de munca ale economiei unei tari si posibilitatile pentru acoperirea acestora;
c) Unirea si imbinarea fortei de munca cu mijloacele de productie;
d) Influenta asupra formarii veniturilor;
e) Are un rol important, contribuind la asigurarea climatului de munca si de protectie sociala, furnizand informatii esentiale in procesul de orientare profesionala, de recalificare si reintegrare a fortei de munca.
Raporturile dintre agentii economici care participa la relatiile de schimb confera pietei muncii o serie de particularitati. 
Prima caracteristica a pietei muncii este aceea de a fi cea mai rigida, din acest motiv, este si cea mai fragila si mai sensibila. Ca o a doua trasatura, raportandu-ne la celelalte piete, este cea mai organizata si mai reglementata, iar din punct de vedere al mecanismelor de functionare este o piata imperfecta.
Piata contemporana a muncii este o piata contractuala si participativa, unde cererea si oferta de munca se regleaza datorita negocierii contractului si a salariului.
Piata acutala a muncii este rezultatul unor factori importanti:
1. Organizarea agentilor economici, a lucratorilor si a patronatelor. Cresterea gradului de sindicalizare si construirea organizatiilor patronale au avut un impact important asupra ocuparii, dinamicii salariului, protectiei sociale si duratei muncii;
2. Extinderea sistemului de reglementari si legi care ajuta la formarea unei anumite ordini si discipline in randul agentilor economici ce actioneaza pe piata muncii;
3. Extinderea sistemului de negocieri de la nivelul de firma pana la cel national, in echilibrarea unor porbleme, ca de exemplu: salariul minim garantat, impartirea sporurilor de productie intre firma si salariti sau nivelul ocuparii.
4. Statul joaca rolul arbitrului in reglementarea raportului dintre ofertantii si cumparatorii de munca. Ca si agent economic, statul, intervine activ pe piata muncii, direct sau indirect, prin mijloace economice si extraeconomice pentru a sustine oferta si cererea de munca si vegheaza atent la asigurarea protectiei sociale in cazul categoriilor defavorizate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Decalajele Economice la Nivelul Pietei Muncii Romania - Uniunea Europeana.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!