Degradarea Stratului de Ozon

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAP.1. ATMOSFERA SI OZONUL IN ATMOSFERA 3
1.1. Alcatuirea atmosferei 3
1.2. Ozonul in atmosfera 4
CAP.2. CREAREA SI DISTRIBUTIA OZONULUI IN ATMOSFERA 6
2.1. Crearea Ozonului in atmosfera 6
2.2. Distributia Ozonului in atmosfera 10
CAP.3. STRATUL DE OZON 14
3.1. Structura atmosferei 15
3.2. Localizarea stratului de ozon 17
CAP.4. DEGRADAREA STRATULUI DE OZON 19
4.1. Descoperirea ,,gaurii" din stratul de ozon 20
4.2. Evolutia in timp a ,,gaurii" din stratul de ozon 21
4.3. Cauze ale degradarii stratului de ozon 23
4.3.1. Cauze naturale 23
4.3.2. Cauze antropice 33
CAP.5. IMPACTUL DEGRADARII STRATULUI DE OZON STRATOSFERIC 39
5.1. Impactul asupra oamenilor 40
5.2. Impactul asupra plantelor 41
5.3. Impactul asupra ecosistemelor marine 42
CAP.6. METODE DE DETERMINARE A CONCENTRATIEI OZONULUI 43
6.1. Metoda pentru masurarea concentratiei de ozon prin fotometrie in ultraviolet 43
6.2. Metoda pentru determinarea continutului masic de ozon prin chemiluminiscenta 46
6.3. Metoda cu iodura de potasiu. Metoda de analiza toxicologica 49
CAP.7. PERSPECTIVE ACTUALE 51
7.1. Importanta stratului de ozon 51
7.2. Problematica protectiei mediului in Romania 52
7.3. Masuri de refacere a stratului de ozon 53
7.4. Progrese in implementarea prevederilor Protocolului de la Montreal 53
7.5. Reglementari Nationale privind protectia stratului de ozon 55
CONCLUZII 57
BIBLIOGRAFIE 58


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 
Preocuparile pentru un mediu sanatos si durabil au condus la schimbarea atitudinii omului in relatia cu natura. Aceasta a inceput sa se degradeze, deoarece a fost mult timp exploatata fara mila, iar acum, tot omului ii revine misiunea de a repara tot ceea ce a stricat. Prin urmare, trebuie sa facem tot posibilul sa conservam toate resursele pe care Pamantul ni le ofera, considerate resurse inepuizabile, deoarece, prin interventia noastra, a oamenilor, in incercarea de a ne face viata mai usoara, le transformam in resurse epuizabile si, mai apoi, inexistente. Trebuie sa protejam in special, stratul de ozon, care intra in componenta "scutului" nostru protector si care contribuie la mentinerea noastra in viata . In urma cu aproximativ cu 5 miliarde de ani, printr-un fenomen necunoscut inca, in viata Terrei a aparut ozonul. Insignifianta ruda a binecunoscutului oxigen cu molecula diatomica, ocupa un mic spatiu in invelisul gazos al Pamantului numit atmosfera, la altitudine de 25 km, in stratosfera. Civilizatia si industrializarea excesiva, au creat o bresa in scutul de protectie al Pamantului, astfel ca, acum, se discuta foarte mult despre subtierea periculoasa a stratului de ozon, distrugerea acestuia fiind prima problema globala de mediu luata in discutie si prezentata publicului larg din Comunitatea Europeana. Consecintele reversibile ale acestui fenomen, atat asupra ecosistemelor terestre, acvatice si sanatatii populatiei, cat si asupra sistemului climatic, au condus la necesitatea unui efort concentrat la nivel global si ca urmare, a fost instituit Regimul International al Ozonului. Este putin cunoscut, faptul ca, ozonul este un gaz toxic, urat mirositor. Si totusi, daca vorbim despre ozon, este interesant sa observam cum acest gaz toxic devine un element vital pentru protectia vietii terestre, astfel spus, un rau care, in anumite conditii, devine un bine. [1] Experientele efectuate pe plante si pe animale, dar si in studiile clinice la oameni au aratat efectele nefaste ale expunerii excesive la UV-B : cancer de piele, boli infectioase si alte afectiuni.[2] Cele cu lungimea de unda cuprinsa intre 200-400 nm (nanometri) sunt clasificate in trei categorii: TABEL 1 - Tipuri de radiatii ultraviolete : 
Tipul de radiatie UV Lungimea de unda (nm) Efectul asupra vietii
UV-A 400-320 Putin periculoase
UV-B 320-290 Periculoase :cancer de piele si alte afectiuni
UV-C 290-200 F periculoase, dar majoritatea sunt absorbite de O3
([2] Cornel Florea Gabrian, " Ghid de mediu ", Editia aprilie - Monitorul Oficial R.A. , Bucuresti 2008)
CAP. 1. ATMOSFERA SI OZONUL IN ATMOSFERA
1.1. Alcatuirea atmosferei 
Atmosfera este patura protectoare subtire de la suprafata Pamantului, care asigura viata si o protejeaza fata de elementele ostile din afara spatiului terestru, absorbind energia si radiatiile ultraviolete periculoase ale Soarelui, moderand temperatura Pamantului. Atmosfera reprezinta cheia dezvoltarii vietii pe Terra si este cea mai activa dintre componentele mediului. 
Compozitia atmosferei s-a schimbat de-a lungul celor aproximativ 2,5-2,8 miliarde de ani, de 
cand exista, de la o atmosfera primitiva (a se intelege atmosfera primitiva a Pamantului) la cea actuala, trecand prin mai multe faze intermediare, in decursul carora atmosfera si-a schimbat nu numai compozitia chimica, dar si alte caracteristici, cum ar fi : densitate, grosime, transparenta, etc.
Atmosfera de astazi a Pamantului, contine azot (sau nitrogen) bimolecular (N2) in proportie de aproape 78,2%, oxigen bimolecular (O2) cu 20,5%, argon (Ar) cu 0,92%, bioxid de carbon (CO2) cu 0,03%, ozon (oxigen trimolecular) (O3) si alte gaze, praf, fum, alte particule in suspensie, etc. [3]
Fig.1. Ponderea gazelor in atmosfera
(http://3.bp.blogspot.com/Atmosphere_gas_proportions.gif)
Partea inferioara a atmosferei, pana la altitudinea de 90 -100 km, este numita homosfera, si este relativ omogena in privinta amestecului de gaze si a alcatuirii moleculare ce o compun. Ponderea cea mai mare ca volum este detinuta de azot (N2) cu 78,2% si de oxigen (O2) CU 20,95%, la care se adauga, in ordine : argonul,dioxidul de C, neonul, heliul, hidrogenul, ozonul si radonul. 
Oxizii carbonului, sulfului si azotului sunt constituenti ai atmosferei la concentratii ridicate. Dintre acestia, cel mai abundent este dioxidul de carbon, care este un component natural al atmosferei si este necesar pentru cresterea plantelor, adica are un rol fundamental in realizarea efectului de sera. 
Metanul, clorofluorohidrocarburile, protoxidul de azot (N2O) sunt de 20-30 de ori mai eficienti decat CO2 in a retine caldura. Potentialul acestor gaze de a cauza efectul de sera, poate fi caracterizat drept ,,potentialul global de incalzire", care este dependent atat de capacitatea de a absorbi radiatiile infrarosii cat si de timpul de viata al gazului. Azotul este un gaz stabil, care intra mai greu in combinatii chimice, fiind considerat neutru. Spre deosebire de acesta, oxigenul este foarte activ, stand la baza tuturor proceselor de oxidare si de ardere.


Fisiere in arhiva (2):

  • Degradarea Stratului de Ozon.doc
  • Degradarea Stratului de Ozon.ppt

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!