Delincventa Juvenila in Judetul Dolj in Perioada 2007-2008

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL I - DELINCVENTA JUVENILA, FORMA A COMPORTAMENTULUI DEVIANT 3
1. Notiunea de delincventa juvenila si dificultatea definirii ei 3
2. Conceptia sociologica cu privire la delincventa juvenila 5 
3. Factori determinanti ai manifestarilor cu aspect predilectual si infractional 5
- Factori individuali 10
- Factori externi sau sociali 19
CAPITOLUL II - CONSILIEREA SI ORIENTAREA MINORILOR CU DEVIANTA COMPORTAMENTALA 23 
1. Cauzalitatea si motivatia conduitelor deviante 23
2. Masuri de prevenire sau profilaxie a deviantei 27
- Masuri psiho pedagogice si psiho sociologice 27
- Masuri socio profesionale 28
- Masuri medico psihologice si psihiatrice 28
- Masuri juridico sociale 29
3. Un profil psihologic al personalitatii adolescentului cu comportament deviant 30
4. Orientarea si consilierea in cariera, strategie de prevenire a delincventei juvenile 35
- Un posibil plan de actiune 36
CAPITOLUL III - DELINCVENTA JUVENILA IN JUDETUL DOLJ IN PERIOADA 2007 - 2008 40
1.Aspecte privind metodologia de cercetare utilizata in evaluarea cantitativa si calitativa a delincventei juvenile 40
2. Universul anchetei 42
3. Metode si tehnici de cercetare utilizate 43
4. Rezultatele cercetarii in teren privind manifestarile delincvente ale
minorilor in judetul Dolj 46
- Structura fenomenului delincvential in judetul Buzau si dinamica acestuia 46
- Tipologizarea manifestarilor delincvente din judetul Dolj 52
- Etiologia comportamentului de lincvential in judetul Dolj 54
CAPITOLUL IV- PROPUNERI DE MASURI IN SCOPUL PREVENIRII SI DIMINUARII DELINCVENTEI JUVENILE ATAT IN INTREAGA TARA, CAT SI IN JUDETUL DOLJ 71
1. Obiective urmarite de catre Uniunea Europeana in scopul elaborarii unei strategii europene pentru prevenirea delincventei juvenile 72
2. Politici adoptate la nivel national pentru prevenirea delincventei in randul minorilor 75
3. Propuneri de masuri cu privire la prevenirea delincventei juvenile in judetul Dolj 75
CONCLUZII 82
ANEXE 83
BIBLIOGRAFIE 90


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 
In ultimele patru decenii, delincventa juvenila a devenit una din problemele sociale majore cu care s-a confruntat si se confrunta, in continuare, cea mai mare parte din societatile contemporane, atat cele dezvoltate economic, cat si cele in curs de dezvoltare. In toata aceasta perioada, interpretarile teoretice care considerau delincventa ca un fenomen de interes marginal, caracteristic numai anumitor grupuri sau categorii sociale, au fost abandonate, pentru a face loc unor abordari mai profunde si mai realiste, in concordanta cu care delincventa juvenila este interpretata ca fiind o importanta problema sociala determinata de alte probleme sociale, strans legata de modul in care isi gestioneaza comunitatea resursele, de procesele de educatie si de socializare, de modul in care functioneaza diversele structuri si institutii sociale. De la o abordare emotionala, bazata pe modul in care publicul trateaza, de obicei aceasta problema din cauza varstei fragede a celor implicati, s-a trecut la o abordare mai obiectiva, in cadrul careia delincventa juvenila a devenit una dintre manifestarile care insotesc inevitabil probleme asa cum sunt: saracia, lipsa de resurse, privarea de sanse, marginalizarea, anomia s.a.
In pofida a numeroase programe de dezvoltare si bunastare, elaborate mai ales in vest, delincventa juvenila nu a dat semne semnificative de bunastare. Dimpotriva, in mai multe tari dezvoltate economic, ea a atins, in ultimele decenii, cote de-a dreptul alarmante. Acesta este, de exemplu, cazul Statelor Unite ale Americii, Angliei, Suediei, dar si a altor tari dezvoltate sau in curs de dezvoltare cum este Romania.Studiile recent efectuate au aratat ca politicile economice, inclusiv programele de bunastare si securitate sociale, nu determina efecte semnificative asupra delincventei juvenile, daca nu au un impact deplin asupra psihologiei si culturii unei natiuni. Cu alte cuvinte, delictele minorilor sau tinerilor nu sunt determinate numai cauze economice, dar si de numeroase alte variabile psihologice si culturale. In lucrare sunt prezentate si analizate disfunctionalitatile mediului familial, grupurile marginale, climatul psihosocial, discrepantele de statut, mijloacele mass-media. Tineretul de astazi nu poate fi privit ca fiind psihologiceste identic cu cel de acum cateva decenii. Ca urmare, sistemul educational trebuie el insusi sa se schimbe, sa evolueze, adoptandu-si "modele" valorice si normative, pentru a preveni distorsiunile si conflictele in socializarea morala a tinerilor. Cum este firesc, familia si scoala sunt considerate principalele institutii pe umerii carora apasa cel mai mult raspunderea proiectarii si coordonarii optime a procesului de socializare si activitatea acestor institutii se transforma in factori favorizanti ai delincventei juvenile.
In edificarea unui sistem institutionalizat adecvat de protectie sociala a familiilor si a copiilor aflati in dificultate sau in situatii de risc si in crearea unor programe eficiente de prevenire a delincventei juvenile, Romania trebuie sa-si creeze sau sa-si dinamizeze propriile institutii, invatand din esecurile sau, dimpotriva, succesele altor tari.
Plecand de la teorii si concepte si folosind metode si mijloace de cercetare sociologica specifice, au fost mentionate in cadrul acestei lucrari date si informatii cu o valoare semnificativa, a caror studiere si evaluare contribuie la formarea unei idei atat cu privire la cauzele si dinamica comportamentului delincvential juvenil intalnit la nivelul judetului Dolj, cat si in ceea ce priveste masurile ce se impun a fi luate pentru atenuarea acestui fenomen. 
CAPITOLUL I 
DELINCVENTA JUVENILA, FORMA A COMPORTAMENTULUI DEVIANT
Notiunea de delincventa juvenila si dificultatea definirii ei
Delincventa juvenila este un fenomen complex care cuprinde ansamblul unor comportamente aflate in conflict cu valorile si relatiile sociale protejate de legea penala. In cercetarea acestui fenomen, atat din punct de vedere sociologic, cat si din punctul de vedere a altor stiinte (criminologie, psihologie) s-a incercat conturarea unei definitii cat mai complete a delincventei juvenile. In termeni comuni, delincventa juvenila se regaseste sub mai multe acceptiuni, astfel: 
- organele de politie considera ca fiind delincventi juvenili, persoanele care savarsesc infractiuni, dar care n-au trecut de varsta majoratului, intr-un cuvant, minorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Delincventa Juvenila in Judetul Dolj in Perioada 2007-2008.DOC

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!