Dementa Vasculara

Cuprins licenta Cum descarc?

I.Dementa vasculara.pag. 3
1. Generalitati.pag. 4
2.Epidemiologie.pag. 4 
3. Etiologie.pag. 4
4. Mecanism fiziopatologic.pag. 6
5.Frecventa.pag. 7
6.Factori de risc.pag. 7
7.Tablou clinic.pag. 9
8.Diagnostic.pag. 16
9.Diagnostic diferentiat.pag. 19
10.Expectativa vigilenta.pag. 20
11.Tratament.pag. 21
12.Evolutie si prognostic.pag. 32
II.Cercetari personale.pag. 34
1.Motivatia si scopul lucrarii.pag. 34
2.Materiale si metode de lucru.pag. 34
3.Descrierea lotului.pag. 34
4.Rezultate.pag. 35
5.Discutii.pag. 64
6.Concluzii.pag. 66
III.Bibliografie.pag. 68


Extras din licenta Cum descarc?

Cuvant inainte
Patologia cerebrovasculara reprezinta prin imporanta sa o problema serioasa de sanatate publica, deci cunoasterea unor notiuni legate de aceasta patologie sunt importante pentru oricare din medici. De aceea lucrarea de fata a fost creata pentru a prezenta aspecte legate de dementa vascualara.
Patologia aleasa a fost dementa vasculara deoarece aceasta este una din urgentele medicale, etiologia sa este complexa, iar terapia trebuie aplicata imediat ce diagnosticul este suspicionat deoarece boala poate duce la agravare si ulterior deces prin bolile asociate sau complicatii.
In lucrarea de fata vor fi prezentate atat notiuni teoretice legate de tema studiata, dar si un studiu realizat cu ajutorul bazei de date a Clinicii de Neurologie a Spitalului Clinic Judetean Sibiu.
Prin lucrarea de fata as dori sa multumesc in mod deosebit domnului profesor universitar dr. Pereanu Marcel, pentru sprijinul si indrumarea acordate pentru realizarea acestei lucrari.
Generalitati :
Dementa presupune pierderea functiilor creierului, de obicei cu un caracter progresiv si ireversibil. O modificare patologica are loc la nivel cerebral prin lezarea si moartea neuronilor. Moartea celulelor nervoase intr-un anumit ritm este un proces normal, insa in cazul dementei, acest proces se desfasoara mult mai rapid si are un caracter patologic. Ca urmare, creierul nu mai poate functiona in mod corespunzator. Exista peste 100 de tipuri de dementa, cea mai cunoscuta fiind cea Alzheimer.
Persoanele cu dementa au probleme in special cu memoria de scurta durata si mai rar cu memoria de lunga durata. Practic pacientul uita ceea ce a facut cu cateva momente inaintea examinarii de catre specialist, sau uita ceea ce tocmai a spus. De asemenea, pacietii cu dementa prezinta dificultati de vorbire, de orientare in timp si spatiu, de invatare. Unii bolnavi necesita ingrijire permaneta, fiind incapabili sa indeplineasca activitati ale vietii de zi cu zi (spalatul, imbracatul, alimentatul).
Perioada de evolutie este de pana la 20 de ani si nu reprezinta, de regula, motivul decesului bolnavului.
Dementa vasculara este definita in DSM III ca o dementa datorata unei maladii cerebro-vasculare semnificative; ca urmare a unor AVC ischemice sau rar hemoragice in care se blocheaza fluxul sangvin inspre anumite zone ale creierului.(25)
Epidemiologie:- in populatia de peste 65 ani exista 5% forme de dementa severa si 15% dementa de severitate medie; in populatia de peste 80 de ani exista 20% forme de dementa severa;
- in timp ce dementa Alzheimer este mai frecventa la femei, dementa vasculara este mai frecventa la barbati.(14)
Etiologie: - este intotdeuna prezenta o boala cerebrovasculara; leziunile SNC identificate la acesti pacienti depasesc amploarea modificarilor intalnite in mod normal la persoanele in varsta. De regula leziunile apar atat in substanta alba, cat si in cea cenusie, incluzand regiunile subcorticale si nucleii. Se pot detecta frecvent urmele unor infarcte mai vechi si boli vasculare sistemice.
Alte cauze frecvente de dementa care nu poate fi recuperate sunt:
-boala Parkinson, o tulburare a miscarii; dementa apare la pana la 30 % din persoanele cu aceasta afectiune;
- dementa cu corpi Lewy, care consta in formarea de depozite cu proteine (corpii Lewy) in neuroni. Aceasta afectiune are unele simptome asemanatoare celor din boala Alzheimer sau celor din boala Parkinson, dar are si unele simptome diferite, cum ar fi halucintiile vizuale;(18)
- dementa fronto-temporala, in care simptomele principale ar putea fi modificari ale personalitatii/comportamentului;(7)
- traumatisme severe localizate la nivelul craniului, cu pierdere a cunostintei. 
Cauze mai putin frecvente de dementa care nu poate fi recuperata cuprind:
- boala Huntington, care este o afectiune rara, mostenita; 
- leucoencefalopatiile, care sunt afectiuni ale tesuturilor profunde ale substantei albe a creierului;
- boala Binswanger, un tip de dementa vasculara care poate aparea la persoanele care au avut o perioada indelungata o tensiune arteriala crescuta sau la persoanele cu rigidizare severa a arterelor (ateroscleroza); 
- boala Creutzfeldt-Jakob, o afectiune rara si fatala care distruge tesuturile creierului;
- traumatisme cerebrale datorate accidentelor sau boxului, unele cazuri de scleroza multipla (SM) sau scleroza laterala amiotrofica (SLA), atrofia multi-sistemica, un grup de afectiuni degenerative ale creierului care afecteaza miscarile si functiile autonome cu o importanta deosebita in patologia afectiunii; 
- infectii cum ar fi boala vacilor nebune sau sifilisul intr-un stadiu avansat. 
Antibioticele pot trata in mod eficient sifilisul in orice stadiu, dar vatamarea cerebrala care a avut deja loc nu mai poate fi recuperata. 
Medicii specialisti pot trata anumite cauze de dementa, restabilind:
- functia mentala; a glandei tiroide (hipotiroidism); deficitul de vitamina B12 sau de acid folic; intoxicatia cu metale grele, cum ar fi cea cu plumb; efecte adverse ale unor medicamente sau interactiuni medicamentoase; unele tumori cerebrale; hidrocefalia cu presiune normala, care apare atunci cand lichidul din creier se formeaza in cantitate prea mare, creand o presiune asupra tesuturilor cerbrale; unele cazuri de alcoolism cronic; unele cazuri de encefalita, o infectie a creierului; infectia HIV/SIDA.


Fisiere in arhiva (2):

  • Dementa Vasculara.doc
  • licenta power-point.ppt

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!