Derularea unei Operatiuni de Export

Cuprins licenta Cum descarc?

Cuprins
INTRODUCERE 4
CAPITULUL 1. CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE 6
1.1. Notiunea si caracterele juridice ale contractului de vanzare-cumparare 6
1.1.1. Caracterele juridice ale contractului de vanzare-cumparare 6
1.1.2. Dreptul de preemtiune 7
1.1.3. Capacitatea partilor 8
1.1.4. Lucrul vandut. Conditii 9
1.1.5. Obligatiile partilor 12
CAPITOLUL 2. DERULAREA UNEI OPERATIUNI DE EXPORT 15
2.1. Consideratii generale privind derularea unei operatiuni de export. Etapele 15
2.1.1. Cererea de oferta 15
2.1.2. Pregatirea produsului 16
2.1.3. Transporturile internationale 18
2.1.4. Expeditia internationala 20
2.1.5. Asigurarea marfurilor in traficul international 21
CAPITOLUL 3. STUDIUL DE CAZ AL FIRMEI "METALOPROD" 26
3. Documente utilizate in asigurarea maritima 26
3.1. Prevederile generale 28
3.2. Exportul 29
3.3. Importul 29
3.4. Grupajul 29
3.5. Transporturi multimodale 30
3.6. Transporturi containerizate 30
3.7. Transporturi vinculate si curierat 31
3.8. Asigurare 31
3.9. Plata 31
3.10. Raspunderi 32
3.11. Dispozitii finale 33
CAPITOLUL 4. ANEXA LA CONTRACT 34
4. Conditii generale de lucru 34
4.1. Prevederile generale 34
4.2. Exportul 34
4.3. Importul 35
4.4. Grupajul 36
4.5. Transporturi multimodale 36
4.6. Transporturi containerizate 37
4.7. Vinculare 38
4.8. Activitatea de expeditie in portul Constanta 39
4.9. Indeplinirea formalitatilor vamale la export 39
4.10. Expeditia marfurilor 40
4.11. Expeditia marfurilor containerizate la export 41
CONCLUZII 45
BIBLIOGRAFIE 46


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
INTRODUCERE IN TRANZACTIILE COMERCIALE INTERNATIONALE
Dezvoltarea comertului international constituie o cale importanta in succesul economic al unei tari, inclusiv pentru economiile in tranzitie, asa cum este cazul tarii noastre. Comertul international implica un grad ridicat de competitivitate nu numai intre firme, ci si intre tari. Bineinteles, factorii competitionali includ: pretul si calitatea marfurilor, reteaua de distributie, serviciile oferite; in acelasi timp, insa, foarte importanta este eficienta activitatii sistemului bancar, gama serviciilor si instrumentelor bancare puse la dispozitia exportatorilor/importatorilor. De asemenea, derularea unei tranzactii in comertul international presupune un numar ridicat de riscuri care nu apar in cazul comertului interior.
Firma trebuie sa faca fata numeroaselor probleme care pot sa apara in cadrul activitatilor de import sau export. Aceste probleme privesc, in principal, urmatoarele aspecte: piata produsului, reglementarile nationale si internationale in materie de comert, transportul marfurilor, riscul platilor, riscul valutar, contextul politic si economic. Atunci cand un exportator/importator doreste sa dezvolte operatiuni de comert international, el trebuie sa parcurga o serie de etape: contractarea marfurilor/serviciilor, schema de plata, expedierea marfurilor, preluarea si plata marfurilor/serviciilor. Fiecare dintre aceste patru etape are importanta sa pentru finalizarea in bune conditii a tranzactiei, nerespectarea lor putand avea efecte negative pentru ambii parteneri. De exemplu, intarzierea livrarii la timp a marfurilor din portul stabilit poate afecta preluarea lor de importator (acesta nu va putea, de exemplu, sa-si continue ritmic procesul de productie); intarzierea livrarii va determina intarzierea platilor, deci a incasarii contravalorii marfurilor de exportator, etc. Prin urmare, este necesar ca fiecare etapa sa fie abordata cu atentie.
Derularea tranzactiilor comerciale internationale si a relatiilor de plati generate de acestea se realizeaza pe baza contractelor comerciale internationale. Pentru finalizarea operatiunilor de comert exterior sunt necesare o suita de documente care concretizeaza de fapt, executarea contractului. In principiu, aceste documente pot fi grupate in doua categorii: prima grupa este formata din documente comerciale: factura, documente de transport, documente de asigurare, alte documente (certificatul de origine, certificate de calitate, fitosanitare, lista de colete/greutate, buletin de analiza, licenta de import/export etc); a doua grupa include documente financiare (cambia, biletul la ordin, etc). Erorile din documente pot sa intarzie transferul marfurilor si efectuarea platilor, de aceea este important ca ele sa fie completate corect si sa corespunda conditiilor contractuale.
Modalitatile de plata utilizate in comertul international s-au diversificat continuu, odata cu mutatiile ce au avut loc in cadrul economiei mondiale si a perfectionarii tehnicilor si tehnologiilor de transmitere a mesajelor financiare. Decontarea tranzactiilor comerciale internationale se poate realiza prin: plata direct din cont (plata din cont deschis), ordin de plata, incaso documentar, acreditiv documentar, contrapartida. Alegerea modalitatii de decontare se realizeaza in functie de: increderea dintre parteneri si bonitatea acestora, valoarea tranzactiilor, caracteristicile marfii, situatia economica si politica din tarile de unde provin cei doi parteneri, durata relatiilor comerciale dintre parteneri etc. Indiferent de metoda utilizata, exportatorul trebuie sa fie in masura sa detina controlul asupra marfii pana cand incaseaza de la importator contravaloarea acesteia. Pe de alta parte, importatorul este interesat sa fie sigur ca va primi marfa la timp, cu respectarea conditiilor contractuale privind cantitatea si calitatea, si doreste, in cele mai multe cazuri, sa obtina o cumparare pe credit.
Resursele financiare utilizate de agentii economici in desfasurarea activitatii curente si de investitii pot fi proprii sau atrase.
Resursele financiare proprii sunt fondurile banesti constituite de o firma in vederea finantarii activitatii sale curente sau ca aport la realizarea unei investitii, precum si fondurile rezultate din activitatea economica a acesteia (profit, fonduri, rezerve, avansuri primite de la clienti etc.).
Resursele financiare atrase sau externe agentului economic sunt reprezentate de imprumuturile contractate de acesta de pe piata financiara. Principalele surse de creditare sau finantare a activitatii de export-import a agentilor economici provin din afara tarii sau din interior, dupa cum urmeaza: surse atrase de pe piata monetara si de capital internationala (de la: institutii financiare internationale - FMI, Banca Mondiala, B.E.I, B.E.R.D etc; agentii specializate de creditare a exporturilor - Export Credit Agencies; institutii financiar-bancare din tarile dezvoltate) si surse atrase de pe piata monetara si de capital nationala (de la: bancile comerciale, bancile specializate de export-import, banca centrala si institutiile de asigurare).
Capitolul I.
CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE
1.1. NOTIUNEA SI CARACTERELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI DE VANZARE-CUMPARARE
Contractul de vanzare-cumparare este acel contract in baza caruia o persoana, numita vanzator, transfer si garanteaza altei persoane, numita cumparator, dreptul sau de proprietate asupra unui bun sau alt drept real ori drept de creanta, sau dreptul asupra unei universalitati juridice, cumparatorul obligandu-se in schimb a plati vanzatorului o suma de bani, numita pret.
Contractul de vanzare-cumparare nu poate avea ca obiect drepturi personale nepatrimoniale si nici drepturi patrimoniale care au caracter strict personal, precum nici alte drepturi prevazute de lege ori rezultate din acte unilaterale sau convenite prin contracte personale.
1.1.1. CARACTARELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI DE VANZARE-CUMPARARE
Din definitia data contractului de vanzare-cumparare rezulta caracterele juridice ale acestuia, si anume: este un contract consensual, bilateral (sinalagmatic), cu titlu oneros, comutativ si translativ de propriatate.
a) consensual - deoarece se incheie valabil prin simplul consimtamantal partilor (solo consensu). 
b) Contractu de vanzare-cumparare este un contract sinalagmatic (bilateral) deoarece prin incheierea sa da nastere la obligatii recipropce intre partile contractante. 
c) Contractul de vanzare-cumparare este un contract translativ de proprietate. 
Cat priveste transmiterea dreptului de proprietate sau al altui drept (real sau de creanta), aceasta prezinta un aspect particular al contractului de vanzare-cumparare. Deosebit de generarea de drepturi pentru vanzator si cumparator, se produce si un efect exceptional constand in transmiterea unui drept, astfel incat incheiere contractului are drept consecinta transmiterea dreptului de proprieteate si a riscurilor de la vanzator la cumparator, daca sunt intrunite cumulativ urmatoarele conditii:
1. Vanzatorul trebuie sa fie proprietarul bunului vandut cu exceptia vanzarii lucrului celuilalt.
2. Obiectul contractului trebuie sa fie format numai din bunuri determinate individual deoarece in cazul bunurilor determinate generic transferul proprietatii nu poate avea loc in momentul incheierii contractului, intrucat nu se cunosc bunurile care urmeaza a fi efectiv dobandite de cumparator. In situatia bunurilor determinate generic, efectul translativ se produce numai in momentul individualizarii lor, operatiunea care se face, de regula, prin predarea lucrului vandut cumparatorului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Derularea unei Operatiuni de Export.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!