Desfacerea Casatoriei

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
Capitolul I - Consideratii generale privind casatoria ; notiune, cractere, conditii de fond si de forma ; incetarea si desfacerea casatoriei
Capitolul II - Desfacerea casatoriei
Sectiunea I : Conceptii juridice privind desfacerea casatoriei
Sectiunea II : Motive de desfacere a casatoriei
Sectiunea III : Distinctia dintre desfacerea casatoriei si alte institutii:
Sectiunea IV : Procedura divortului 
Capitolul III - Efectele divortului cu privire la relatiile dintre parinti si copii
Sectiunea I : Efectele desfacerii casatoriei cu privire la relatiile personale dintre parinti si copii 
Subsectiunea I : Incredintarea copiilor minori
Subsectiunea II : Exercitarea drepturilor parintesti cu privire la persoana copilului
Sectiunea II : Efectele desfacerii casatoriei cu privire la relatiile patrimoniale dintre parinti si copii
Subsectiunea I : Obligatia de intretinere dintre parinti si copii
Subsectiunea II : Drepturile si indatoririle parintilor cu privire la bunurile copilului minor
Propuneri de lege ferenda 
Concluzii
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Casatoria uneste pe barbat si pe femeie in cea mai fireasca comunitate sociala, care le contopeste intr-o asemenea masura sentimentele, conceptiile si modul lor de viata, interesele si idealurile incat intre soti iau nastere relatii multiple si de natura diferita, care le acopera toata gama vietii spirituale si sociale, de la relatiile de dragoste si prietenie la cele de asistenta morala si materiala, pana la intreaga lor viziune asupra vietii.
Casatoria da nastere unor raporturi juridice deosebit de complexe, care, intr-o summa divisio, ar putea fi grupate in raporturi dintre soti si raporturi dintre parinti si copii.
Atat raporturile dintre soti cat si cele dintre parinti si copii pot fi in sfera relatiilor personale sau a raporturilor patrimoniale, cu precizarea ca, fiecare dintre ele isi are propria identitate.
In aceasta lucrare, dupa cum dezvaluie si titlul ei ,,Desfacerea casatoriei si efectele fata de minori " vom analiza modalitatile de desfacere a casatoriei in sistemul nostru de drept si efectele pe care le produce desfacerea casatoriei cu privire la relatiile dintre parinti si copii.
Primul capitol, ,,Consideratii generale privind casatoria ", prezinta aspecte de ordin general cu privire la casatorie precum, notiune, caractere juridice, conditii de fond si conditii de forma ale casatoriei. Toate acestea, impreuna cu distinctia dintre incetarea si desfacerea casatoriei, sunt expuse in ideea unei mai bune intelegeri a temei acestei lucrari, a modalitatilor de desfacere a casatoriei, precum si a efectelor produse de acestea.
In principiu, casatoria se incheie pe viata, totusi, atunci cand casatoria isi pierde ratiunea de a continua, oricare dintre soti sau amandoi sotii sunt indreptatiti sa ceara desfacerea ei, ,,Desfacerea casatoriei", fiind tema capitolului al doilea. Principiul libertatii casatoriei, potrivit caruia incheierea casatoriei este expresia consimtamantului liber al sotilor, implica si principiul libertatii divortului, ceea ce inseamna ca vointa sotilor, manifestata in sensul casatoriei, nu poate fi, nici ea ignorata, casatoria privind in primul rand si in mod nemijlocit pe respectivii soti. Aceasta explica de ce numai manifestarea de vointa a unuia sau ambilor soti poate declansa actiunea de divort. Totusi libertatea divortului nu este totala, casatoria nu este o chestiune de ordin exclusiv privat, ci are si un caracter social. Iata de ce vointa sotilor de a pune capat casatoriei este numai premisa desfacerii acesteia, divortul presupunand in toate cazurile o hotarare judecatoreasca in acest sens. 
Al treilea capitol, ,,Efectele divortului cu privire la relatiile dintre parinti si copii ", este structurat in doua sectiuni. Prima parte prezinta efectele desfacerii casatoriei cu privire la relatiile personale dintre parinti si copii ; incredintarea copiilor minori si exercitarea drepturilor parintesti cu privire la persoana copilului, iar a doua parte, efectele desfacerii casatoriei cu privire la relatiile patrimoniale dintre parinti si copii. ,,Obligatia de intretinere dintre parinti si copii ", prezinta mai intai notiunile generale despre obligatia legala de intretinere, pentru a detalia apoi cu privire la obligatia de intretinere dintre parinti si copii, care prin finalitatea sa ocupa un loc central in cadrul raporturilor patrimoniale dintre parinti si copii, ea fiind instituita, in special, pentru a asigura bune conditii materiale de crestere si educare a minorilor.
,,Drepturile si indatoririle parintilor privitoare la bunurile copiilor" prezinta raporturile patrimoniale dintre parinti si copii, guvernate de principiul independentei patrimoniale, prevazut expres de art. 106 Cod. fam., potrivit caruia ,,parintele nu are nici un drept asupra bunurilor copilului si nici copilul asupra bunurilor parintelui, in afara de dreptul la mostenire si la intretinere". Data fiind incapacitatea minorului, legea recunoaste parintilor doua categorii de drepturi si indatoriri privitoare la bunurile acestuia, ca manifestari ale ocrotirii parintesti: dreptul si indatorirea de a administra bunurile copilului, precum si dreptul si indatorirea de a-l reprezenta pe minor in actele civile, ori, dupa caz, de a-i incuviinta actele (art. 105 Cod. Fam.).
Capitolul I
Consideratii generale privind casatoria
Notiunea de casatorie
Acceptiunea data de Codul familiei notiunii de casatorie este diferita, dupa cum legiuitorul se refera la actul juridic al casatoriei sau la starea juridica a sotilor in timpul casatoriei. Casatoria este intr-adevar, in primul rand un act juridic, pentru incheierea caruia este nevoie, ca viitorii soti sa-si exprime consimtamantul valabil in conditiile stabilite de lege. In art. 3-18 din Codul familiei, reglementand incheierea casatoriei, legiuitorul foloseste notiunea de casatorie in acest sens, de act juridic care se incheie intre soti.
Dupa incheierea casatoriei, sotii au un statut legal de persoane casatorite, in tot timpul cat dureaza aceasta. De fapt, starea de persoane casatorite este efectul pe care il genereaza incheierea casatoriei ca act juridic. Codul familiei foloseste notiunea de casatorie in acest al doilea sens, anume de statut legal al sotilor, in art. 25-36, prin care se reglementeaza raporturile personale si patrimoniale dintre soti.
Notiunea de casatorie mai este folosita in stiinta juridica ca, desemnand ansamblul normelor juridice vizand modul de incheiere a actului juridic al casatoriei, precum si starea legala de casatorie, fiind asadar o institutie juridica a dreptului familiei.
Prin casatorie se desemneaza si ceremonia care are loc atunci cand se incheie actul juridic al casatoriei .
Casatoria este deci, uniunea liber consimtita dintre barbat si femeie, incheiata in concordanta cu dispozitiile legale, in scopul intemeierii unei familii si reglementata de normele imperative ale legii .


Fisiere in arhiva (3):

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Desfacerea Casatoriei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!