Desfacerea Casatoriei prin Divort - Motive de Divort

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul 1. Notiuni introductive 1.1. Divortul la popoarele antice 
1.2. Divortul la poporul roman
1.2.1. In Antichitate
1.2.2. In Evul Mediu
1.2.1. In epoca moderna
1.3. Reglementarea divortului prin Codul Familiei
1.4. Modificarile aduse Codului Familiei in materia divortului
1.5. Divortul dupa Decembrie 1989
Capitolul 2. Consideratii generale privind divortul 
2.1. Incetarea si desfacerea casatoriei
2.2. Divortul - mijloc de desfacere a casatoriei
2.3. Conceptii despre divort
2.4. Culpa in ceea priveste unele efecte ale divortului
2.5. Data desfacerii casatoriei
Capitolul 3. Motive de divort prevazute de lege si desprinse din practica judiciara
3.1. Motive de divort prevazute de lege
3.2. Motive de divort desprinse din practica judiciara
3.2.1. Separatia de fapt a sotilor
3.2.2. Infidelitatea
3.2.3. Nepotrivirile fiziologice
3.2.4. Injuriile, neintelegerile, actele de violenta, betia si alte asemenea manifestari 
3.2.5. Relele purtari de ordin moral
3.2.6. Boala grava incurabila
Capitolul 4. Desfacerea casatoriei prin divort in principalele sisteme de drept
4.1. Desfacerea casatoriei prin divort in marele sistem de drept romano-germanic
4.1.1. Legislatii de inspiratie franceza
4.1.2. Legislatii de inspiratie germanica
4.2. Desfacerea casatoriei prin divort in sistemele juridice religioase si traditionale
4.2.1. Dreptul hindus
4.2.2. Dreptul islamic
4.2.3. Dreptul rabinic si cel israelian
4.2.4. Dreptul african cutumiar
Capitolul 5. Concluzii si propuneri ,,de lege ferenda" 
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1
1. NOTIUNI INTRODUCTIVE
1.1. Divortul la popoarele antice
Inca din cele mai vechi timpuri, institutia juridica a divortului a existat, desi pe acele timpuri nu purta aceasta denumire.
Datorita faptului ca barbatul avea rolul predominant in cadrul familiei, el fiind cel care asigura hrana si mijloacele de trai, iar femeia se ocupa doar de gospodarie si de cresterea copiilor, desfacerea casatoriei avea loc, de regula, din initiativa barbatului 
Modalitatea de desfacere a casatoriei, a legaturii dintre un barbat si o femeie, precum si motivele pentru care se putea cere acest lucru, au evoluat continuu in timp, in functie de dezvoltarea societatii umane si de transformarile pe care aceasta le-a suferit in ceea ce priveste conceptia societatii despre casatorie si familie 
Aceste conceptii au variat in timp, in functie de rolul statului in asigurarea unei societati stabile din punct de vedere familial, de cresterea rolului femeii in cadrul familiei si al societatii, precum si de aparitia conceptelor de ,,raspundere morala si sociala" in conformitate cu care, din ce in ce mai des, va trebui sa se incheie orice casatorie intre un barbat si o femeie.
Astfel, la babilonieni, casatoria se facea sub forma unei vanzari, barbatul cumparand femeia de la parintii acesteia in schimbul unor produse, femeia devenind astfel sclava barbatului. Divortul, in acea perioada, nu exista, pentru ca se considera ca nu-si are nici o ratiune. Femeia era la bunul plac al barbatului, iar daca acesta isi dorea o alta femeie putea sa o si obtina, pentru ca poligamia era permisa.
In concluzie, singura modalitate de desfacere a casatoriei o reprezenta moartea unuia dintre soti.
La vechii indieni, divortul era reglementat in acelasi mod ca si la romani, adica sub forma ,,repudiului". Repudierea femeii de catre barbatul acesteia consta in alungarea ei din cadrul domiciliului conjugal, femeia pierzandu-si astfel dreptul de a se mai intoarce si de a mai lua contact cu membrii familiei sale.
Barbatul isi putea repudia femeia numai daca se afla in una dintre situatiile prevazute in asa-zisele legi scrise existente la acea vreme. Astfel, gasim in aceste ,,legi scrise" aceleasi clauze de repudiere ca si la romani:
- tentativa de omor contra barbatului - pentru ca, de regula, femeile erau vandute impotriva vointei lor sau pentru ca, pur si simplu, erau prada de razboi, era normal sa existe cazuri cand femeia dorea sa-si recapete libertatea si astfel se ajungea la aceste tentative de omor asupra barbatului ei. In aceste situatii, femeia repudiata se intorcea la familia ei (parinti), sau la persoana care a vandut-o initial, barbatul recuperandu-si plata pe care a facut-o la cumpararea femeii;
- sacrilegiul - cand femeia savarsea o serie de fapte, gesturi sau pur si simplu rostea vorbe care erau in contradictie cu religia barbatului, acesta o putea repudia;
- adulterul - femeia prinsa cu un alt barbat era repudiata de sotul ei si omorata cu pietre de toti membrii colectivitatii;
- sterilitatea femeii - faptul ca femeia nu putea avea copii era considerat un motiv foarte intemeiat pentru ca aceasta sa fie izgonita de acasa de catre barbatul ei. La acea vreme, o familie numeroasa era de natura sa asigure o anumita siguranta atat materiala (numar mare de brate de munca), cat si din punct de vedere al perpetuarii numelui.
La indieni, casatoria era precedata de logodna, simbolul casatoriei fiind unirea mainilor. La inceput, casatoria se incheia sau se desfacea numai dupa legile lui Manu. Se considera ca ,,femeia este tovarasa barbatului pana la moarte", casatoria fiind considerata indisolubila. De multe ori, femeia era obligata sa-1 urmeze in moarte pe sotul ei decedat, fiind ingropata de vie alaturi de acesta. Mai tarziu, a fost adoptat divortul pentru cele patru clauze prezentate anterior.


Fisiere in arhiva (1):

  • Desfacerea Casatoriei prin Divort - Motive de Divort.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!