Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 71 în total
Cuvinte : 18518
Mărime: 1.52MB (arhivat)
Publicat de: Alexe Drăghici
Puncte necesare: 14
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ -BUCUREŞTI

Cuprins

  1. INTRODUCERE 5
  2. I. STUDIU DOCUMENTAR 8
  3. CAP.2.STRATEGII MODERNE DE AMELIORARE A CAISULUI 8
  4. 2.1. ASPECTE GENERALE PRIVIND APLICAREA BIOTEHNOLOGIEI ÎN
  5. AMELIOAREA SPECIILOR GENULUI PRUNUS 8
  6. 2.1.1. Abordări curente pentru ameliorarea germoplasmei de cais 9
  7. 2.1.1.1. Noi tehnici de propagare 12
  8. 2.1.1.1.1. Evaluarea în vitro a caracterelor agronomice 12
  9. 2.1.1.1.2. Microaltoire în vivo 13
  10. 2.1.1.1.3. Cicluri artificiale de creştere 13
  11. 2.1.1.2. Folosirea markerilor moleculari 14
  12. 2.1.1.2.1. Caracterizarea identităţii genetice a materialului vegetal 14
  13. 2.1.1.2.2. Cartarea genetică 18
  14. 2.1.1.2.3. Selecţia asistată de markeri 21
  15. 2.1.1.3. Tehnologii de transfer al genelor 23
  16. CAP.3. METODE MOLECULARE DE ANALIZA 26
  17. 3.1. Markeri moleculari de determinare a fidelităţii genetice 26
  18. II. PARTE EXPERIMENTALĂ 30
  19. CAP.4. DETERMINAREA DIVERSITĂŢII GENETICE LA CAIS (Prunus armeniaca L.)
  20. CU AJUTORUL MARKERILOR MOLECULARI RAPD 30
  21. 4.1. MATERIALE ŞI METODE 32
  22. 4.1.1. Materialul biologic 32
  23. 4.1.2. Metodologie 43
  24. 4.1.2.1. Izolarea ADN 43
  25. 4.1.2.2. Reacţia de amplificare (PCR) de tip RAPD 44
  26. 4.1.2.3. Electroforeza 44
  27. CAP.5. REZULTATE ŞI DISCUŢII 45
  28. 5.1. ANALIZA GENOTIPURILOR DE CAIS LUATE ÎN STUDIU 45
  29. CAP.6. CONCLUZII ŞI PERSPECTIVE 51
  30. CAP.7. BIBLIOGRAFIE 54

Extras din licență

CAPITOLUL 1

INTRODUCERE

Cultura caisului prezintă importanţă deosebită atât pe plan mondial (ocupând locul 6 între principalele specii de pomi fructiferi cultivate în zona temperată) cât şi România. Aceasta se datorează producţiilor mari, de calitate superioară precum şi perioadei timpurii în care apar la începutul anului. În ţara noastră, datorită cerinţelor sale ridicate faţă de temperatură, cultura caisului se limitează în special în regiunea sud-estică a ţării, pe un culuar situat de-a lungul Dunării şi în partea de vest a ţării. Pentru România, un avantaj al caisului este acela că intră repede pe rod în anul 2-4 de la plantare, produce mult şi relativ constant. Ca dezavantaj este acela că se adaptează mai greu la condiţiile ecologice, având o rezistenţă scăzută, în special la frig.

Originea caisului este destul de controversata, dar cel mai plauzibil se considera că ar proveni din Asia Centrală, zona irano-caucaziana sau China. Cultura caisului se întâlneşte în Europa încă din secolul I i.e.n., mai întâi la greci, apoi în Italia şi de aici în toată Europa.

În prezent caisul este răspândit atât în emisfera nordică (Europa, Asia, America de Nord) cât şi în cea sudică (Africa de Sud, America de Sud, Australia, China şi Oceania).

Caisele au un gust dulce şi un miros foarte aromat, dar, pe lângă această, ele sunt sănătoase şi bogate în vitamine. Constituie una dintre cele mai generoase surse naturale de vitamina A, C şi complexul de vitamine B, potasiu şi betacaroten. Miezul de caisa este bogat în Vitamina B17, cunoscută şi sub numele de "amigdalina." Aceasta vitamina este un ajutor foarte important în lupta împotriva cancerului, deoarece distruge celulele cancerigene şi ajuta în acest mod la prevenirea acestei boli. Sâmburele de caisa este bogat în proteine şi acizi graşi principali - acid oleic şi linoleic - şi conţine în proporţie de 45% ulei, considerat la fel de benefic pentru organism ca şi uleiul de migdale.

Producţia de caise, care în 2005 era de aproximativ 2,6 milioane de tone, se bazează în principal pe soiurile tradiţionale care oferă niveluri standard de calitate pentru acest fruct foarte popular şi apreciat. O evoluţie foarte mare a caracterelor fructelor a fost deja observată de-a

lungul timpului, acestea suferind modificări majore în ce priveşte calitatea fructelor, cum ar fi fermitatea şi culoarea externe. În 2007, producţia mondială anuală de sâmburoase (migdale, caise, cireşe, piersici, nectarini şi prune), a depăşit 35.4 milioane de (FAO, 2007). Din cauza diversităţii sale ecologice, morfologice şi genetice, şi a importanţei sale economice, genul Prunus a devenit obiectul a numeroase studii horticole şi moleculare (Zhebentyayeva şi colab., 2008.). Variaţiea genetică în cadrul germoplasmei cultivate este în general scăzuta şi restrânge producţia de Prunus la zone şi condiţii specifice (Scorza şi colab., 1985.). La speciile din genul Prunus, diverşi factori cum ar fi variaţia genetică limitată printre soiurile comerciale (Scorza şi colab., 1985.), susceptibilitatea la virusul plum pox (sharka) şi de auto-incompatibilitate împiedica dezvoltarea de noi soiuri (Vilanova şi colab., 2003.). Datorită gradului ridicat de omologie, printre speciile de Prunus (Cipriani şi colab., 1999; Sosinski şi colab., 2000; Testolin şi colab., 2000; Aranzana şi colab., 2003) este posibilă hibridizarea interspecifica între speciile strâns înrudite. Astfel, în multe programe de ameliorare care aveau drept scop obţinerea unor portaltoi mai bine adaptaţi la mediu, transferul de gene de la speciile de Prunus înrudite s-a realizat hibridizare interspecifica (Webster şi colab., 2000; Martínez-Gómez şi colab., 2005). Cu toate acestea, unii portaltoi utilizaţi în mod obişnuit, au trăsături nedorite. De exemplu, portaltoii de cireş cu port pitic care oferă precocitate, cum sunt Gisela Maxma 5 şi 14, sunt susceptibili la Phytophthora spp.. (Exadaktylou şi Thomidis, 2005), iar unii portaltoi hibrizi de piersic şi migdal sunt dificil de înrădăcinat, procesul realizându-se numai în vitro (Felipe, 1995). Astfel, încă există necesitatea de a se obţine noi portaltoi şi / sau plantule. Markerii moleculari reprezintă în acest moment instrumentele de lucru larg utilizate pentru examinarea diversităţii genetice (Koebner şi colab.2001; Karp şi colab.1998): sunt utilizaţi pentru caracterizarea bazei genetice a unei anumite specii vegetale precum şi ca instrumente complementare în programele de ameliorare şi în biotehnologii. Majoritatea metodelor actuale folosite pentru determinarea diversităţii genetice se bazează pe tehnologia PCR dar, în acelaşi timp, trebuie spus că majoritatea markerilor moleculari stabiliţi corespund unor secvenţe de ADN asociate cu funcţii necunoscute. De fapt, majoritatea modificărilor identificate nu se produc în regiuni ADN relevante din punct de vedere funcţional, astfel că doar rareori ele conduc la identificarea variaţiilor ce se produc în respectivele gene. Din acest punct de vedere, tehnicile bazate pe analiza posibilelor regiuni variabile din anumite gene sau familii de

gene permit evidenţierea şi studierea variaţiilor din interiorul secvenţelor de ADN cu funcţii cunoscute. Având în vedere că variaţia genetică în cadrul germoplasmei cultivate de Prunus este în general redusă, pentru a atinge obiectivele impuse de ameliorare, au fost sugerate utilizarea germoplasmei caisului sălbatic şi utilizarea tehnicilor moleculare, împreună cu fondul genetic disponibil în prezent (Webster şi colab., 2000.).

Evidenţierea diversităţii genetice la cais precum şi la alte specii de pomi fructiferi, are mare importanţă pentru studiul dinamicii populaţiilor şi a relaţiilor ecologice, ea oferind o serie de informaţii utile pentru programele de ameliorare cât şi pentru cele de protejare a resurselor naturale existente.

Obiectivele lucrării de faţă au fost caracterizarea şi estimarea diversităţii genetice şi gradul de înrudire în cazul a 7 genotipuri de cais provenite de la ferma „Moară Domneasca” a USAMV-Bucuresti.

Preview document

Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 1
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 2
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 3
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 4
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 5
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 6
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 7
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 8
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 9
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 10
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 11
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 12
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 13
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 14
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 15
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 16
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 17
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 18
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 19
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 20
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 21
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 22
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 23
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 24
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 25
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 26
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 27
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 28
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 29
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 30
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 31
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 32
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 33
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 34
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 35
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 36
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 37
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 38
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 39
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 40
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 41
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 42
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 43
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 44
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 45
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 46
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 47
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 48
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 49
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 50
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 51
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 52
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 53
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 54
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 55
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 56
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 57
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 58
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 59
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 60
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 61
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 62
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 63
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 64
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 65
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 66
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 67
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 68
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 69
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 70
Determinarea diversității genetice la cais cu ajutorul markerilor moleculari RAPD - Pagina 71

Conținut arhivă zip

  • Determinarea Diversitatii Genetice la Cais cu Ajutorul Markerilor Moleculari RAPD.pdf

Alții au mai descărcat și

Introducere asupra markerilor, realizarea QTL a hărților genetice și selecțiilor bazate pe markeri

Rezumat şi introducere Recunoscând potenţialul enorm al markerilor ADN in genetica plantelor, multe centre de cercetare în ameliorare plantelor...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Inginerie genetică vegetală

1 Structura moleculară a acidului dezoxirobonucleic (ADN) 1 1 Structura primară a ADN-ului şi semnificaţia ei genetică Structura primară a...

Ai nevoie de altceva?