Determinarea Randamentului la Masinile de Curent Alternativ

Extras din licenta Cum descarc?

Desi, la ora actuala, analiza functionarii masinilor electrice de curent alternativ pentru orice regim de functionare (in particular a motorului asincon trifazat) se poate face pe baza modelului d-q (sistemul de ecuatii Park-Blondel), pentru practician este deosebit de importanta o analiza functionala a masinii pe criterii geometrice. Desigur si analiza functionala, pe baza unui sistem de ecuatii algebrice, implica determinarea cu o precizie ridicata a parametrilor masinii electrice. Metoda cea mai adecvata pentru determinarea acestora este reprezentata de incercarile la gol si in scurtcircuit ale masinii electrice, ori lucrul acesta presupune existenta masinii, care la randul ei presupune parcurgerea unor procese de proiectare si realizare constructiva. Atat proiectarea cat si realizarea efectiva presupun stabilirea unor geometrii adecvate care sa permita o functionare corespunzatoare a masinii electrice. (Anumite dimensiuni ale dintilor, a miezului feromagnetic, ale jugurilor, a intrefierului, etc). Iata motivul pentru care utilizatorul masinii electrice isi doreste sa analizeze functionalitatea ei pe criterii geometrice. Avand in vedere aceasta dorinta a utilizatorului, chiar standardul reglementeaza determinarea caracteristicilor de functionare ale masinilor electrice de curent alternativ (in particular, la cele asincrone trifazate) pe baza unei constructii geometrice, respectiv pentru cazul concret al motorului asincron trifazat cu ajutorul asa numitei diagrame a cercului. Aceasta abordare geometrica are doua ratiuni:
a.) Prima - exprimata, deja, in cele de mai sus legata de structura geometrica a masinii;
b.) A doua - legata de particularitatile inginerului practician ce vizualizeaza mult mai usor imaginile geometrice.
Iata motivul pentru care s-a abordat, in cadrul proiectului, o tema referitoare la determinarea caracteristicilor de performanta (prin excelenta, cea a randamentului) la motorului asincron trifazat cu rotor bobinat, considerat reprezentativ pentru clasa masinilor de curent alternativ. Pentru atingerea obiectivului proiectul meu a fost structurat pe 6 capitole dupa cum urmeaza.
Pornind de la ideea ca masina este data, in cadrul primului capitol, s-au prezentat principalele particularitati constructive si functionale ale motoarelor asincrone trifazate, respectiv, sincrone trifazate. Au fost abordate atat elemente constructive de baza ale masinilor cat si principiile de functionare si ecuatiile de functionare ale acestora in regim cvasistationar.
Capitolul 2 a fost dedicat prezentarii metodelor specifice - pentru toate clasele de masini electrice rotative - de determinare a randamentului, pentru a avea o viziune integratoare asupra problematicii abordate in cadrul proiectului.
In cadrul capitolului 3, respectand logica din STAS, s-au prezentat incercarile motorului asincron trifazat, incercari necesare tocmai pentru determinarea - printre altele - si a randamentului acestui motor.
In cadrul capitolului 4 s-au realizat determinari experimentale pe baza carora sa se poata obtine caracteristica randamentului motorului ales drept studiu de caz. Pentru trsaarea caracteristicii randamentuluiau a fost necesara efectuarea urmatoarelor incercari:
- incercarea la mers in gol, utila pentru aflarea pierderilor de natura mecanica si a pierderilor din miezul feromagnetic statoric (si a altor parametri specifici mersului in gol - I10, cos?10);
- incercarea la scurtcircuit, utila pentru determinarea pierderilor Joule in stator cat si a altor parametri - USC, cos?SC, etc;
- incercarea la sarcina, utila pentru vizualizarea comportarii motorului pentru o variatiei a cuplului rezistent la arbore.
In cadrul capitolului 5, pentru intregirea analizei si finalizarea studiului, s-au formulat concluziile si s-au precizat deschiderile realizate pe parcursul derularii temei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea Randamentului la Masinile de Curent Alternativ.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!