Deviatiile Coloanei Vertebrale in Plan Sagital

Cuprins licenta Cum descarc?

1. INTRODUCERE 1
I.1 Generalitati 1
2. FUNDAMENTAREA TEORETICA 1
2.1 Anatomia si biomecanica coloanei vertebrale 1
2.1.1 Anatomia patologica 1
2.1.2 Biomecanica 6
2.2 Deficiente fizice ale coloanei vertebrale in plan sagital 7
2.2.1 Cifoza 7
2.2.1 Lordoza 11
2.2.3 Cifo-loroza 15
2.2.4 Spate plan 16
2.2.5 Inversarea curburilor fiziologice(cifoza lombara si lordoza dorsala) 16
2.3 Evaluarea deficientelor coloanei vertebrale in plan sagital 17
2.3.1 Exemenul clinic 17
2.3.2 Examenul cinetic 19
2.3.3 Examenul radiologic 20
2.4 Tratamentul complex al deformatiilor coloanei vertebrale in plan sagital 21
2.4.1 Tratamantul cifozei 22
2.4.2 Tratamentul lordozei 26
2.4.3 Tratamentul cifo-lordozei 28
2.4.4 Tratamentul spatelui plan 30
2.4.5 Tratament in inversarea curburilor fiziologice(cifoza lombara si lordoza dorsala) 31
3. CONCLUZII SI PROPUNERI 32
4. BIBLIOGAFIE 34


Extras din licenta Cum descarc?

1. INTRODUCERE
I.1 Generalitati 
Coloana vertebrala este cel mai important segment al aparatului locomotor , avand rol static si dinamic. De ea sunt legate celelalte elemente ale trunchiului membrele superioare si membrele inferioare.
In mod normal, coloana vertebrala prezinta in ortostatism, curburi fiziologice ( dau rezistenta acesteia la presiune, tractiuni, socuri sau trepidatii exercitate in directia axului longitudinal al acesteia ), cifoza si lordoza in plan sagital si scolioza in plan frontal.
In plan sagital:
- la aproximativ 3 luni de viata, apare in regiunea cervicala o curbura lordotica care permite ridicarea capului;
-in regiunea dorsala se mentine din timpul vietii intrauterine o usoara curbura cifotica;
-in jurul varstei de 8-10luni, cand copilul incepe sa mearga, in regiunea lombara se formeaza o curbura lordotica datorita proiectiei anterioare a bazinului.
In plan frontal pot sa apara curburi de tip scoliotic in regiunile dorsala, dorsolombara sau lombara.
Se discuta de deficiente ale coloanei vertebrale cand apar exagerari ale curburilor fizilogice sau curburile apar in alte regiuni decat cele tipice.
Deficientele coloanei vertebrale se pot prezenta sub urmatoarele forme: cifoze, lordoze, cifolordoze, scolioze si cifoscolioze.
Multe sechele, dupa imbolnaviri sau interventii chirurgicale, isi lasa amprenta prin modificari ale atitudinii in totalitate sau numai a unor segmente ale corpului omenesc. Chiar si organele de simt pot altera aceasta atitudine, in sensul ca avand auzul defectuos la o ureche aceasta il obliga pe cel in cauza la o atitudine asimetrica a capului, rotat intr-o parte, pentru a auzi mai bine. Vazul, la randul lui, influenteaza atitudinea capului si a trunchiului prin aplecarea inainte, pentru a apropia ochii de obiect.
Initial, atitudinile gresite ale coloanei vertebrale nu produc dureri care sa-l determine pe individ sa se adreseze medicului, dar acestea cu timpul vor duce la oboseala organismului si la schimbari mecanice si fiziologice care se repercuteaza atat asupra aparatului locomotor, cat si a celorlalte functii ale corpului omenesc.
De mare importanta pentru recuperare sunt programele de kinetoterapie intocmite individualizat. 
2. FUNDAMENTAREA TEORETICA
2.1 Anatomia si biomecanica coloanei vertebrale
2.1.1 Anatomia patologica
Descrierea coloanei vertebrale
Coloana vertebrala constituie scheletul solid al trunchiului. Este situata in plan median in regiunea posterioara a trunchiului, fiind formata la om din 33-34 de vertebre, grupate in 5 regiuni: cervicala, toracala, lombara, sacrala si coccigiana. Intre vertebre se gasesc discurile intervertebrale.
In interior de-a lungul ei, coloana vertebrala este strabatuta de un canal numit canalul vertebral (neural) care adaposteste maduva spinarii cu invelisurile sale.
Segmentele coloanei vertebrale sunt:
o Segmentul cervical este format din 7 vertebre. Vertebra cervicala prezinta unele deosebiri fata de vertebra tip. Corpul este mai mic si mai alungit transversal. In segmentul cervical gasim 4 vertebre de tranzitie : atlas, axis, vertebra L6 si L7. Aceste vertebre prezinta particularitati deosebite prin adaptarea lor la functii speciale.
o Segmentul toracal este format din 12 vertebre. Caracteristicile acestor vertebre sunt articularea lor cu coastele, pe fetele laterale. Apofiza transversala prezinta catre varf, pe fata ei anterioara, o fateta articulara corespunzatoare de pe coasta.
o Segmentul lombar este format din 5 vertebre. Vertebra lombara este mai mare decat celalalte vertebre. Corpul este lat, mai inalt si cu perimetrul transversal mai mare. La baza apofizei transverse, posterior si inferior, se afla un tubercul care reprezinta cu adevarat apofiza transversa. In partea laterala lombara a apofizelor articulare superioare se afla o proeminenta numita apofiza maxilara.
o Segmentul sacral este format din 5 vertebre sudate intre ele purtand denumirea de os sacru. Intre ele se afla doua oase iliace cu care se articuleaza lateral formand bazinul osos. Sacrul prezinta o fata anterioara concava, una posterioara convexa, o baza, un varf orientat central si doua fete laterale.
o Segmentul coccigian este format prin sudarea a 4-5 rudimente vertebrale. Coccisul prezinta la baza doua proeminente (coarnele coccisului), care se unesc cu coarnele sacrale. Baza se articuleaza cu osul sacru.


Fisiere in arhiva (1):

  • Deviatiile Coloanei Vertebrale in Plan Sagital.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!