Dezlipirea unui Imobil

Extras din licenta Cum descarc?

1.1. Importanta cadastrului 
,,Pamantul este sursa oricarei bogatii materiale. De la el luam tot ce folosim sau pretuim, fie ca este vorba de hrana, imbracaminte, petrol, adapost, metale sau pietre pretioase. Traim pe pamant si din pamant si in pamant ne intoarcem cand murim. Disponibilitatea pamantului este cheia existentei omului iar distributia si utilizarea lui sunt de importanta vitala". (Simpson S.R - Land Law and Registration)
Pornind de la rolul determinant pe care il are pamantul in existenta societatii umane, rezulta importanta unui sistem de evidentiere exacta a suprafetelor, a proprietarilor si a modului de utilizare a terenurilor, evidenta cunoscuta sub denumirea de cadastru. Se poate considera deci, ca in principal, activitatile in domeniul cadastral constau in inventarierea si intretinerea (tinerea la zi) a tuturor datelor spatiale si de atribut ale fondului funciar, cu posibilitatea furnizarii imediate a oricarei situatii cerute. Principalele elemente care determina necesitatea cadastrului sunt urmatoarele:
-garantarea dreptului de proprietate asupra terenului (proprietatea funciara) si asupra celorlalte bunuri imobile legate de acesta (constructii, etc.);
-baza sistemului de taxare a proprietatii funciare;
-sursa de informatii obiective si certe pentru administratia centrala si locala privind proprietatea si utilizarea teritoriului.
Introducerea evidentei cadastrale presupune, desigur, costuri dar produce si numeroase beneficii directe si indirecte, principalele dintre acestea fiind:
directe: sursa de majorare sensibila a veniturilor statului, prin impozitarea si taxarea corecta a proprietatii funciare si a veniturilor rezultate din exploatarea acesteia;
indirecte:
-diminuarea posibilitatii de evaziune fiscala in domeniul financiar;
-imbunatatirea calitatii informatiilor privind utilizarea funciara;
-cresterea increderii populatiei in statul de drept, prin consolidarea si garantarea drepturilor de proprietate funciara si prin publicitatea imobiliara.
1.2. Scurt istoric al cadastrului
Preocuparea pentru intocmirea lucrarilor de cadastru funciar a aparut cu cateva mii de ani inaintea erei noastre, in mod special, acolo unde, pamantul era in cantitate insuficienta si nu putea sa asigure necesitatile tuturor membrilor societatii, in raport cu relatiile de productie. Astfel, in Egipt, se conferea o mare importanta masuratorilor cadastrale executate in scopul cunoasterii si impartirii domeniilor ce apartineau faraonului, pentru a fi atribuite supusilor acestuia spre cultivare, iar suprafetele ce erau masurate si atribuite acestora erau inscrise intr-un registru ce se numea ,,herit" cu tipul culturii, suprafata si numele celui caruia i-a fost atribuit. Intre anii 521 - 489 i.e.n. atat romanii cat si grecii, au executat lucrari de intocmire a cadastrului pe teritoriile ocupate.
In feudalism, apar forme mai complete de cadastru funciar, in sensul ca, in afara de suprafata se mai aprecia si venitul pamantului. Registrele cadastrale intocmite in aceasta perioada serveau la stabilirea impozitelor fiscale si ca baza pentru intocmirea actelor de vanzare - cumparare. 
La inceputul secolului XVIII (anii 1719 - 1732), guvernul austriac a introdus cadastrul pentru prima data in Milano. Acest cadastru a servit ca model tuturor cadastrelor din Europa. O data cu introducerea cadastrului au aparut si cartile funciare, care aveau o functie juridica, spre deosebire de cadastru, care avea o functie tehnica, economica si fiscala.
Pe teritoriul tari noastre institutia cadastrului si cartile funciare au aparut in Transilvania in anul 1794, iar prin Decretul Imperial Austriac din 20 octombrie 1849. In anul 1850 au inceput lucrarile de masurare cadastrala provizorie, denumit si cadastru concretual, care consta in fixarea precisa si descrierea detailata a hotarelor teritoriului cadastral, a limitelor tarlalelor, a albiilor raurilor si a traseelor cailor de comunicatie. Lucrarile de masurare cadastrala s-au executat prin metode grafice sprijinite pe reteaua de triangulatie geodezica. Cadastrul din partea de nord a Moldovei s-a executat in baza Decretului Imperial din 11 august 1770, dupa modelul cadastrului german, care era bazat pe triangulatia geodezica dezvoltata pana la ordinul IV. Hartile cadastrale aveau un format si un continut asemanator cu cele din Transilvania, fiind intocmite intr-un sistem de masura stanjenal si la scari corespunzatoare acestui sistem de masurare (1:3.600, 1:2.880, 1:720, etc.). Dosarele lucrarilor de cadastru din Transilvania si nordul Moldovei, contineau urmatoarele piese scrise si desenate: hartile sau planurile cadastrale, registrul posesorilor de case, registrul cadastral funciar si indexul alfabetic al posesorilor de parcele. Aceste documente au fost tinute la zi dupa principiul evidentei cadastrale.
In Muntenia si Moldova de sud, ce constituiau provincii ale Tarii Romanesti, sub impulsul primelor acte normative cu caracter constitutional prevazut in regulamentul organic, s-a incercat sa se rezolve problema cadastrului, astfel ca, in anul 1831 in Muntenia apare ,,proiectul atingator de masuratori cadastrale in tot cuprinsul Printipatului", iar in anul 1832 in Moldova, proiectul atingator de pravile obstesti (hotarnicii). Aceste proiecte, referitoare la organizatia cadastrului funciar, nu s-au realizat datorita rezistentei boierilor din parlament, astfel ca, in aceste regiuni ale tari noastre, institutia cadastrului, a luat fiinta in anul 1919, contribuind la infaptuirea reformei agrare, ce a avut loc dupa primul razboi mondial. Prin legea nr. 23/1933, s-au pus bazele organizarii si introducerii cadastrului si cartilor funciare in teritoriile lipsite de astfel de lucrari prevazandu-se totodata, revizuirea si completarea cadastrului in zonele in care, aceste lucrari erau deja executate. Concomitent cu executarea partii tehnice a lucrarilor de cadastru funciar, au inceput in anul 1937 si operatiile de intocmire a cartilor funciare.
Dupa terminarea celui de al doilea razboi mondial, in tara noastra a avut loc o noua reforma agrara in baza Legii nr. 187/1945, prin care pamanturile mosierilor au fost date taranilor care nu detinea sau detineau prea putin teren cu folosinta agricola. Rezultatele lucrarilor de evidenta funciara, au fost concretizate in planuri topografice si registre de evidenta funciara intocmita pe teritorii administrative comunale, posesori si categorii de folosinta. Planurile topografice si registrele de evidenta funciara au stat la baza executarii lucrarilor de comasari si arondari ale terenurilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezlipirea unui Imobil.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!