Dezvoltare Durabila

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS:
INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. REPERE ALE DEZVOLTARII DURABILE IN UE 5
1.1. DEZVOLTAREA DURABILA: REPERE CONCEPTUALE. 5
1.2. INSTITUTII SI STRATEGII EUROPENE DE DEZVOLTARE DURABILA IN FATA CRIZEI. 9
1.3. PROVOCARILE DEZVOLTARII DURABILE LA NIVEL EUROPEAN. 15
CAPITOLUL II: INFLUENTA CRIZEI FINANCIARE SI ECONOMICE ASUPRA DEZVOLTARII DURABILE 18
2.1. CAUZELE DECLANSARII CRIZEI ECONOMICO-FINACIARE DIN 2008. 18
2.2. EVOLUTIA CRIZEI IN EUROPA: EFECTE SI CONSECINTE 25
2.3. MECANISME DE RASPUNS IN FATA CRIZEI: FINANTAREA DEZVOLTARII DURABILE 33
CAPITOLUL III. MODALITATILE DE IMBUNATATIRE A IMPACTULUI CRIZEI SI DE PERFECTIONARE A POLITICILOR DE DEZVOLTARE DURABILA DIN PERSPECTIVA STRATEGIEI EUROPA 2020 40
3.1. PRIORITATILE STRATEGIEI UE 2020 PE TERMEN LUNG 40
3.2. IESIREA DIN CRIZA: PRIMII PASI CATRE EUROPA 2020. 47
3.3. COMPETITIVITATEA ECONOMIEI ROMANESTI SI OBIECTIVELE DE DEZVOLTARE DURABILA IN CADRUL STRATEGIEI EUROPA 2020 51
CONCLUZII 64
BIBLIOGRAFIE 67
ANEXE 70


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei. Aproape in orice domeniu al activitatii umane exista preocupari privind disfunctionalitatile care pot sa apara in interiorul lui si, de aceea, se studiaza cauzele, modul de aparitie si manifestari ale acestora, consecintele lor. Crizele sunt astfel de disfunctionalitati. Ele au implicatii majore in viata si activitatea oamenilor, existand consecinte si urmari aproape intotdeauna nedorite.
Criza care a zguduit toate sistemele financiare ale lumii in ultimii 5 ani este imboldul de care avea nevoie economia mondiala pentru a trece spre ceea ce specialistii numesc dezvoltare sustenabila. In ultimii 30 de ani PIB-ul mondial s-a dublat, dar cresterea economica inregistrata a avut la baza utilizarea nerationala a resurselor, care s-au diminuat dramatic. Ritmul actual al cresterii nu mai poate fi mentinut, iar o solutie probabila pentru iesirea din impas este dezvoltarea durabila.
Toate tarile se afla acum in asa zisa tranzitie la dezvoltare durabila, de consum redus de carbon si de aplicare a tehnologiilor verzi.
Dezvoltarea durabila urmareste satisfacerea nevoilor prezentului, fara a compromite posibilitatile generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi. Masurile in sine vizeaza cresterea profitului prin scaderea considerabila a cheltuielilor de regie, de productie si de transport, pe scurt "sa obtii mai mult cu resurse mai putine". 
Concret este vorba de:
- limitarea costurilor prin reducerea consumului de energie
- asigurarea unor sisteme productie si de transport mai eficiente
- folosirea materiilor prime la maximum si reducerea pierderilor de orice fel
Obiect al dezvoltarii durabile este acum si preocuparea pentru dreptate si echitate intre state, nu numai intre generatii.
Desi initial dezvoltarea durabila s-a vrut a fi o solutie la criza ecologica determinata de intensa exploatare industriala a resurselor si degradarea continua a mediului, care cauta in primul rand prezervarea calitatii mediului inconjurator, in prezent conceptul s-a extins asupra calitatii vietii in complexitatea sa, sub aspect economic dar si social.
Conceptul de dezvoltare durabila desemneaza totalitatea formelor si metodelor de dezvoltare socioeconomica, al caror fundament il reprezinta in primul rand asigurarea unui echilibru intre sistemele socioeconomice si elementele capitalului natural.Dezvoltarea durabila urmareste si incearca sa gaseasca un cadru teoretic stabil pentru luarea deciziilor in orice situatie in care se regaseste un raport de tipul om/mediu, fie ca e vorba de mediul inconjurator, economic sau social.
Criza economica curenta a desfiintat solutiile temporare care au dominat economia mondiala incepand cu mijlocul anilor 1980. Profiturile nu erau create prin productie, ci prin circulatie si schimb. Fundamentalistii pietei laissez-faire din ultimii 20 de ani au picat testul realitatii. Dereglementarea financiara a creat premisele pentru acumularea unor pozitii riscante care au impins economia globala intr-o deflatie a datoriilor care poate fi contracarata numai prin inflatia guvernamentala a datoriilor.
Mai mult decat atat, am dorit sa reliefam care au fost si sunt vulnerabilitatile statelor care au fost cele mai afectate de criza, pe do o parte si pe de alta parte am dorit sa demonstram ca influenta crizei asupra dezvoltarii durabile nu s-a manifestat cu foarte mare magnitudine in primii ani ai crizei, ci mai degraba vom asista in urmatorii ani la influente majore a acesteia supra ei.
Aderarea la UE a coincis prectic cu izbucnirea unei crize politice de durata, dar si criza financiara mondiala, fapt care a facut imposibile adoptarea unei strategii pentru perioada postaderare si repozitionarea Romaniei ca actor al Uniunii Europene.
Obiectivul de baza al tezei de licenta il constituie analiza dezvoltarii durabile a UE, in perioada recenta de criza financiara si economica.
Obiectivele speciale ale tezei de licenta, prin intermediul carora s-a realizat scopul principal al analizei, au fost:
o Abordarea teoretic-conceptuala si pragmatica a dezvoltarii durabile;
o Premisele si realizarea efectiva a politicilor de dezvoltare durabila a UE;
o Prioritatile strategice ale de Dezvoltare durabila a UE 2007-2013;
Structura lucrarii se bazeaza pe evidentierea treptata a aspectelor teoretice privitor la dezvoltarea durabila, in capitolul intai si aspectele practice ale acesteia dezvoltate in capitolul doi si trei. 
Lucrarea se finalizeaza cu un set de concluzii din care rezulta actualitatea, complexitatea si originalitatea cercetarii, aportul personal in elaborarea acesteia. Aceasta lucrare are la baza o bibliografie nationala si internationala de specialitate.
CAPITOLUL I. REPERE ALE DEZVOLTARII DURABILE IN UE
1.1. Dezvoltarea durabila: repere conceptuale.
Enuntat inca din anii 1970, in conditiile in care se anunta criza petroliera si a resurselor naturale la nivel mondial, si apoi impus in context international sub egida ONU, prin Raportul Comisiei Brudtland (1987), conceptul dezvoltarii durabile a cunoscut epoca sa de glorie in ultimul deceniu al secolului trecut. De ce s-a ajuns la nivel mondial la edificarea unor noi strategii durabile, este usor de constatat, avand in vedere contextul in care exploatare resurselor naturale s-a efectuat fara a fi luat in consideratie limita acestora.
Prin documentele Conferintei Mondiale de la Rio de Janeiro din 1992 si apoi prin urmarile sale, strategiile elaborate la nivel national in aplicarea Agendei 21 si alte asemenea demersuri i-au trasat conturul in planul realitatilor concrete. Pare evidenta si ampla dezbatere teoretica a acestui concept atat de important pentru evolutia globala a a sectorului social-economic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltare Durabila.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!