Dezvoltare Urbana Durabila

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
Capitolul I. Dezvoltare urbana
1.1 Notiunea de dezvoltare durabila 5
1.2 Dezvoltarea locala - notiune, componente si domenii 6
Capitolul II. Structura si dinamica sistemelor socio - economice: limite si oportunitati
2.1Pozitia, structura si sensul general al dinamicii sistemelor socio-economice 11
2.2 Dinamica sistemelor socio-economice: factori endogeni si exogeni 14
2.3Deteriorarea capitalului natural 15
2.3.1Politici si strategii de dezvoltare a sistemelor socio-economice 15
2.3.2O noua tendinta imprimata dinamicii sistemelor socio-economice 16
2.3.3Deteriorarea Capitalului Natural- proces real 16
2.4 Cauzele , formele de manifestare si dimensiunile "crizei ecologice" 18
2.4.1Clasificari teoretice si dezvoltari procedurale si institutionale post-Rio 18
2.4.2Coordonate cheie ale modelului de dezvoltare durabila 19
Capitolul III. Tranzitia economica din Romania catre modelul de dezvoltare durabila
3.1 Tranzitia economica 20
3.2 Tranzitia totala a SSE National 20
Capitolul IV. Politicile de dezvoltare urbana
4.1Elemente generale 21
4.2 Abordari privind planificarea urbana 24
4.3 Serviciile urbane 25
Capitolul V. Responsabilitatile dezvoltarii urbane in Romania
5.1 Atributiile administratiei publice centrale si locale 27
5.2 Participarea cetatenilor la activitatile de urbanism 30
STUDIU DE CAZ: Dezvoltare urbana durabila pe Municipiul Zalau 31
CONCLUZII 57


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Teritoriul, din puct de vedere urbanistic, reprezinta spatiul geografic referitor la zone urbanizate, agricole sau naturale, asupra carora se efectueaza proiectarea, reglementarea si dezvoltarea ambientului construit. Marea sfidare a planificarii teritoriului este, in prezent, salvarea suprafetelor agricole de invazia asfaltului si betonului, impulsionat de diverse cerinte economice. De aceea, statul este responsabil cu conturarea cadrului care sa asigure dezvoltarea la nivel local, iar administratia publica, este capabila sa se transforme" in centrul-motor al dezvoltarii societatii din perspectiva economia, politica, sociala si culturala" 
In contextul extinderii fenomenului de globalizare, rolul oraselor in economia mondiala devine tot mai important, cresterea competivitatii si a calitatii vietii constituind obiective majore ale politicii economice la nivel local si national. Aceste preocupari se afla in sfera managementului si a strategiei urbane fiind integrate in obiectivele generale ale dezvoltarii economico-sociale inscrise in dinamica urbana. In cadrul proceselor ce dau continut gestiunii urbane, elaborarea unor strategii de dezvoltare rezida in necesitatea asigurarii unei evolutii coerente, unitare a ansambului economiei nationale, utilizarii responsabile a resurselor naturale, materiale si umane in corelatie cu nevoile societatii dar si adaptarii la evolutiile si contextul economiei mondiale dinamice si competitive.
Avand in vedere mutatiile tehnologice, cresterea demografica si legata de aceasta, concentrarea urbana la scara mondiala, problematica gestiunii urbane capata noi dimensiuni iar amenajarea zonelor urbane poate contribui in mod semnificativ la crearea si dezvoltarea unor areale urbane durabile si echilibrate din punct de vedere economic, social, cultural si teritorial. Ca urmare, cunoasterea orasului ca organism complex avand propriile sale mecanisme de dezvoltare, devine un imperativ al evolutiei societatii in ansamblul sau aceasta contribuind la asigurarea bunastarii locuitorilor, a unor conditii civilizate de viata, si nu in ultimul rand, a unei armonii intre cadrul natural si spatiul construit.
Orasele au in prezent trei roluri:
- loc pentru un mod de viata de calitate superioara
- puncte nodale de crestere in interiorul regiunilor cu un impact in dezvoltarea regionala echilibrata
- Actor principal direct la competitivitatea intregii Europe - o serie de orase sunt deja actori principali in economia globala iar altele au potential pentru aceasta.
Capitolul I. Dezvoltare urbana
1.1 Notiunea de dezvoltare durabila
Conceptul de dezvoltare durabila desemneaza totalitatea formelor si metodelor de dezvoltare socio-economica, al caror fundament il reprezinta in primul rand asigurarea unui echilibru intre aceste sisteme socio-economice si elementele capitalului natural.
Cea mai cunoscuta definitie a dezvoltarii durabile este cea data de Comisia Mondiala pentru Mediu si Dezvoltare (WCEF) in raportul "Viitorul nostru comun", cunoscut si sub numele de "Raportul Brundtland":"Dezvoltarea durabila este dezvoltarea care urmareste satisfacerea nevoilor prezentului, fara a compromite posibilitatile generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi " Dezvoltarea durabila reprezinta o directie de urmat ce incearca sa echilibreze factorii de mediu, sociali si economici
Dezvoltarea durabila a devenit un obiectiv al Uniunii Europene, incepand cu 1997, cand a fost inclus in Tratatul de la Maastricht, iar in 2001, la Summit-ul de la Goetheborg a fost adoptata Strategia de Dezvoltare Durabila a Uniunii Europene.
In iunie 2006 a fost adoptata Strategia de Dezvoltare Durabila pentru o Uniune Europeana extinsa, care se doreste a fi un catalizator pentru cei ce elaboreaza politici publice si opinia publica, in scopul schimbarii comportamentului in societatea europeana si implicarii active a factorilor decizionali, publici si privati, precum si a cetatenilor in elaborarea, implementarea si monitorizarea obiectivelor dezvoltarii durabile.
Strategia UE stabileste, de asemenea, proceduri precise de implementare, monitorizare si urmarire,cu obligatii de raportare la fiecare doi ani, din partea Comisiei Europene si a statelor membre, asupra angajamentelor asumate.
Pentru Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, dezvoltarea durabila este singura perspectiva rationala a devenirii nationale, avand ca rezultat statornicirea unei noi paradigme de dezvoltare prin confluenta factorilor economici, sociali si de mediu. 
Obiectivele generale ale Strategiei pentru dezvoltare durabila a Uniunii Europene2:
- Limitarea schimbarilor climatice si a costurilor si efectelor sale negative pentru societate si mediu;
- Sa ne asiguram ca sistemul nostru de transport satisface nevoile economice, sociale si de mediu ale societatii noastre, minimizand impacturile sale nedorite asupra economiei, societatii si mediului;
- Promovarea modelelor de productie si consum durabile;
- imbunatatirea managementului si evitarea supraexploatarii resurselor naturale, recunoscand valoarea serviciilor ecosistemelor;
- Promovarea unei bune sanatati publice in mod echitabil si imbunatatirea protectiei impotriva amenintarilor asupra sanatatii;
- A crea - societate a includerii sociale prin luarea in considerare a solidaritatii intre si in cadrul generatiilor, a asigura securitatea si a creste calitatea vietii cetatenilor.
1.2 Dezvoltarea locala - notiune, componente si domenii
Dezvoltarea locala reprezinta ,,procesul de dezvoltare, in principal economica, intr-- anumita regiune sau unitate administrativ-teritoriala, care determina - crestere a calitatii vietii la nivel local" 3. Dezvoltarea locala are ca obiectiv ,,prosperitatea economica si bunastarea sociala prin crearea unui mediu favorabil pentru afaceri, concomitent cu integrarea in comunitate a grupurilor vulnerabile, folosirea resurselor endogene, dezvoltarea sectorului privat" 4. 
Dezvoltarea economica locala reprezinta ,,procesul prin care administratia locala si/sau comunitatea, bazata pe grupuri, administreaza resursele existente si intra intr-un nou angajament de parteneriat fie cu sectorul privat, fie una cu cealalta, pentru a crea noi locuri de munca si pentru a stimula activitatile economice intr-- zona economica bine definita" 5
Dezvoltarea socio-economica locala este procesul de dezvoltare intr-- anumita regiune, care are drept obiectiv imbunatatirea calitatii vietii la nivel local. Dezvoltarea socio-economica locala se refera la dezvoltarea capacitatii unei economii locale de a stimula - crestere economica stabila iar prin aceasta se creeaza locuri de munca si conditii pentru a valorifica oportunitatile proprii schimbarilor rapide in plan economic, social si tehnologic. 
Cele mai importante obiective ale dezvoltarii socio-economice locale sunt urmatoarele: contribuirea la prosperitatea economica si bunastarea sociala datorita unui mediu favorabil pentru afaceri, si promovarea unei atitudini dinamice si pozitive a populatiei vis-a-vi de problemele dezvoltarii propriei regiuni. 
Actorii dezvoltarii socio-economice locale sunt ,,autoritatile si organismele administratiei publice (de la nivel local, judetean si central) responsabile de politicile sectoriale (industrie, mediu, munca, lucrari publice, transporturi etc.), reprezentantii activitatilor economice si ai serviciilor publice (intreprinderi, banci, sindicate etc.), institutiile de invatamant, organizatiile neguvernamentale, mass-media etc." 6. 
Potrivit prevederilor stabilite in cadrul Conferintei de la Rio, oricare autoritate locala are obligatia de a creea propria strategie locala de dezvoltare durabila. Agenda 21 Locala este un proces prin care autoritatile locale lucreaza in parteneriat cu toate sectoarele comunitatii locale, si pune accent pe participarea comunitatii si pe democratia locala largita, oferind - modalitate de integrare a problemelor sociale, economice si de mediu. Ea trebuie sa conduca la definirea de obiective, politici si actiuni la nivel local.
Componentele dezvoltarii locale: 
Aceste componente sunt evidentiate de: cadrul legal, obiectivele si strategia de dezvoltare, parteneriatul pentru dezvoltare, resurse pentru dezvoltare si de rezultatele dezvoltarii.(Fig.1)
Cadrul legal are reglementari in : Protectia mediului, stiinta si cercetare, dezvoltare sociala, guvernare, institutii, economie si piata, educatie si formare, amenajarea teritoriului.
Parteneriatul reprezinta ,,un acord intre doua sau mai multe organisme, cu scopul realizarii unui obiectiv cu impact pozitiv asupra dezvoltarii locale si asupra pietei locale a fortei de munca" 7


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltare Urbana Durabila.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!