Dezvoltarea Durabila a Spatiului in Municipiul Alexandria

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I
Notiuni teoretice.2
Capitolul II
Evaluarea sistemului socio-economic si de mediu al municipiului Alexandria . 7
1. Capitalul natural .7
2. Cultura .9
3. Infrastructura . 11
4. Prezentare economica . 13
5. Oportunitati de afaceri .17
6. Programul de dezvoltare economica si sociala a Judetului Teleorman pe anul 2005 . 21
Capitolul III
Viziunea si obiectivele strategice de dezvoltare ale municipiului Alexandria.38
Analiza SWOT .38 
Capitolul IV
Studiu de caz : Strategia de gestiune a deseurilor urbane in municipiul Alexandria . 41
Sistemul integrat de management al deseurilor . 43
Capitolul V
Concluzii si recomandari . 54
Bibliografie 
Anexe


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I
Notiuni teoretice
Dezvoltarea durabila a fost definita initial in raportul Comisiei Mondiale pentru Mediu si Dezvoltare O.N.U. - Raportul Bruntland - "Viitorul nostru comun", ca fiind dezvoltarea ce garanteaya satisfacerea necesitatilor actuale ale populatiei fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare, iar imbunatatirea calitatii vietii oamenilor trebuie sa se faca in limitele functionarii sistemelor de mentinere a vietii pe planeta. Ca urmare, se considera ca dezvoltarea durabila este mai mult un proces de schimbare decat un scop in sine.
Termenul "dezvoltare durabila" a obtinut o recunoastere internationala dupa Conferinta din 1992 de la Rio de Janeiro, unde peste 170 de state au sustinut un plan international de actiune pentru dezvoltarea globala in secolul 21, acest plan fiind cunoscut sub numele de "Agenda 21".
"Agenda Locala 21" promoveaza principiile dezvoltarii durabile la nivelul administratiilor locale, fiind aplicata in peste 300 de orase din Europa, inclusiv in Romania incepand cu anul 2000. Succesul acestui program este conditionat de participarea publica a comunitatilor locale si de promovarea dezvoltarii descentralizate , oferind o abordare integrata a problemelor sociale, economice si de protectia mediului. Implementarea acesteia trebuie sa conduca la definirea obiectivelor, politicilor si actiunilor care sa faca posibila cresterea bunastarii si dezvoltarii comunitatilor locale.
In "Agenda 21" se stipuleaza necesitatea ca toate tarile sau organizatiile neguvernamentale, ca si omenirea in general, sa fie preocupate de elaborarea si identificarea de indicatori ai dezvoltarii durabile care pot asigura o fundamentare solida a deciziilor la toate nivelurile pentru evolutia socio-economica si de ansamblu a spatiului geografic respectiv si care sa cuantifice si sa reflecte evolutia acestuia pe directia dezvoltarii durabile conform celor patru dimensiuni ale acesteia : sociala, economica, de mediu, institutionala. 
Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare din Romania promoveaza activ dezvoltarea durabila prin asistenta acordata in cadrul proiectului sau de "Construire a capacitatilor locale de implementare a Agendei Locale 21 in Romania". Proiectul este actualmente implementat in noua orase - pilot, sub coordonarea Centrului National pentru Dezvoltare Durabila.
Procesul participativ de elaborare a fost unic, stimuland energia cetatenilor, a sectorului privat, a mediului academic, a ONG-urilor si a autoritatilor locale. Toti acestia s-au ridicat la inaltimea asteptarilor, iar eforturile lor colective au dat nastere prezentului document. Acest raport isi are radacinile in necesitatile si ideile locale, devenind un testament al eforturilor, energiei si entuziasmului lor. Fie prin furnizarea de informatii, fie prin acordarea de asistenta tehnica, fie prin participarea directa, intreaga comunitate a avut o contributie enorma la succesul acestuia.
Rezultatul este ostrategie coerenta, cu un plan concret de actiune si de implementare. Ambele ofera garantie practica a faptului ca proiectul poate raspunde necesitatilor comunitatii si ca reprezinta o contributie importanta la dezvoltarea durabila in Romania.
Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), biroul rezident in Romania, a lansat, in luna martie 2000, finantarea proiectului "Agenda Locala 21" ROM 98/012.
Proiectul de adreseaza administratiilor locale si se aplica in Romania, in 9 orase pilot, printre care se numara si Municipiul Alexandria. Celelalte orase sunt : Targu Mures, Galati, Iasi, Miercurea Ciuc, Baia Mare, Oradea, Ramnicu Valcea si Ploiesti.
"Agenda Locala 21" este coordonata, in cadrul PNUD, de Centrul National pentru Dezvoltare Durabila (CNDD) - Bucuresti, care raspunde la nivel national de organizarea, monitorizarea si activitatea de consultanta pentru acest proiect.
"Agenda Locala 21" sau Planul de Dezvoltare Durabila al Municipiului Alexandria cuprinde 3 documente : Strategia Locala elaborata in primavara anului 2002, Planul Local de Actiune finalizat in luna august si Proiectele Prioritare, pentru realizarea "Agendei Locale 21" Primaria Municipiului Alexandria a construit un Comitet Local de Coordonare pentru "Agenda Locala 21" formata din reprezentantii societatii civile din Alexandria si coordonat de primarul orasului, Grupul de Lucru, formate din specialisti locali, si un Birou al "Agendei Locale 21" avand doi Coordonatori.
Existenta proiectului "Agenda Locala 21" este un foarte important semnal al dorintei Municipiului Alexandria, si practic al Romaniei, de a se apropria cat mai mult de standardele internationale, el permitand dimensionarea dezvoltarii pe termen mediu si lung a orasului si a tarii noastre.
Obiectivele dezvoltarii durabile ale municipiului Alexandria tin cont de doua cicluri de schimbari urbane care s-au produs in ultimii 50 de ani. Specific perioadei anilor `50 - `80 ai secolului XX, primul coiclu s-a caracterizat prin expansiunea accelerata a zonelor de locuit in intravilan, ca urmare a dezvoltarii industriei prelucratoare, dar a avut un impact negativ in planul design-ului urban, al habitatului, culturii comunitare si mediului ambiant si a condus in cele din urma la suburbanizare, proliferarea economiei informale, permanentizarea starii de saracie, restrangerea (si enclavizarea) zonelor de locuit mai bogate. Cel de-al doilea ciclu s-a declansat dupa anii `90 ai secolului XX si care se caracterizeaza prin amplificarea fenomenelor ce au aparut in primul ciclu, la care se adauga stagnarea demografica pe fondul schimbarilor lente produse in structura economica. Aceasta evolutie a orasului este similara cu tendintele care s-au inregistrat in unele areala urbane ale tarilor Europei Centrale si Est, precum si in unele areale urbane din urmatoarele tari : Spania, Portugalia, Grecia. De altfel, se poate constata ca, in plan european dezvoltarea sistemelor urbane a fost mai lenta, in zonele cu economie nerestructurata si periferica, dar mai rapida in arealele integrate economic si care au insistat asupra dezvoltarii sectorului tertiar, cercetarii si educatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Durabila a Spatiului in Municipiul Alexandria.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!