Dezvoltarea Durabila in Romania

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL 1 - NOTIUNI DE BAZA IN LEGATURA CU DEZVOLTAREA DURABILA 3
CAPITOLUL 2 - ROMANIA IN CONTEXTUL INTEGRARII EUROPENE 13
CAPITOLUL 3 - DEZVOLTARE DURABILA IN ROMANIA 23
3.1. Provocari ale dezvoltarii durabile 23
3.2. Dezvoltarea economica in Romania 31
3.3. Orizonturi ale Romaniei in 2020 si 2030 46
3.4. Implementarea, monitorizarea si raportarea rezultatelor dezvoltarii durabile in Romania 56
CONCLUZII 59
BIBLIOGRAFIE 63


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Criza ecologica determinata de intensa exploatare industriala a resurselor si degradarea continua a mediului necesita o solutie. Aceasta isi gaseste forma in dezvoltarea durabila si cauta in primul rand prezervarea calitatii mediului inconjurator. In prezent conceptul s-a extins asupra calitatii vietii in complexitatea sa, si sub aspect economic si social. Obiect al dezvoltarii durabile este acum si preocuparea pentru dreptate si echitate intre state, nu numai intre generatii.
Conceptul dezvoltarii durabile determina o reevaluare permanenta a legaturilor dintre om si natura si pledeaza pentru solidaritatea intre generatii ca singura optiune viabila pentru dezvoltarea pe termen lung.
In prezenta lucrare, se expun si analizeaza tema impactului pe termen lung al aderarii asupra procesului dezvoltarii in Romania, a necesitatii trecerii spre o crestere economica durabila, dar si a existentei resurselor si posibilitatilor reale de stimulare si valorificare a factorilor economici in vederea trecerii la acest nou stadiu de dezvoltare. 
Conceptul de Dezvoltare Durabila reprezinta o noua paradigma a dezvoltarii, concept promovat in cadrul Conferintei Mondiale pentru Dezvoltare Durabila organizata de Natiunile Unite la Rio de Janeiro in 1992 si reiterat cu mai mare forta la Johanesburg dupa 10 ani. Conceptul marcheaza o schimbare majora in abordarea problemelor dezvoltarii umanitatii prin optiunile de asigurare a unui echilibru dinamic intre componentele capitalului natural si sistemele socio-economice.
"Dezvoltarea durabila raspunde necesitatilor generatiilor actuale fara a compromite abilitatea generatiilor viitoare de a raspunde propriilor necesitati" (Comisia Mondiala pentru Mediu si Dezvoltare). Astfel, dezvoltarea poate genera prosperitate, daca se regenereaza resursele si se protejeaza mediul.
Durabilitatea pleaca de la ideea ca activitatile umane sunt dependente de mediul inconjurator si de resurse. Sanatatea, siguranta sociala si stabilitatea economica a societatii sunt esentiale in definirea calitatii vietii.
Dezvoltarea durabila a comunitatilor locale din Roamania reprezinta o provocare si o prioritate in acelasi timp. O provocare, pentru ca o comunitate trebuie sa fie receptiva la transformarile si schimbarile externe si interne care o pot afecta, adaptandu-se acestor schimbari prin actiuni si initiative strategice locale. O prioritate, pentru ca modul in care se dezvolta localitatea ii afecteaza prezentul si sansele de viitor.
Prezenta lucrare este structurata in 3 capitole, tratand principalele teme legate de procesul de dezvoltare durabila in Romania.
Capitolul 1 prezinta notiuni de baza in legatura cu dezvoltarea durabila. Sunt expuse contextul istoric, cauzele, definitia si contextul in care a aparut dezvoltarea durabila ca necesitate la nivel global si local, precum si obiectivele majore: protejarea mediului, eradicarea saraciei, imbunatatirea calitatii vietii, dezvoltarea si mentinerea unei economii locale viabile si eficiente.
Capitolul 2 trateaza contexul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana: modificarile de perspectiva asupra dezvoltarii economice si de mediu durabile. Obiectivele cheie ce se cer a fi atinse de catre statele membre sunt: a. protectia mediului, prin masuri care sa permita disocierea cresterii economice de impactul negativ asupra mediului; b. echitatea si coeziunea sociala, prin respectarea drepturilor fundamentale, diversitatii culturale, egalitatii de sanse si prin combaterea discriminarii de orice fel; c. prosperitatea economica, prin promovarea cunoasterii, inovarii si competitivitatii pentru asigurarea unor standarde de viata ridicate si unor locuri de munca abundente si bine platite; d. indeplinirea responsabilitatilor internationale ale UE prin promovarea institutiilor democratice in slujba pacii, securitatii si libertatii, a principiilor si practicilor dezvoltarii durabile pretutindeni in lume.
Capitolul 3 expune masurile ce sunt si urmeaza a fi aplicate in Romania pentru a realiza o dezvoltare durabila eficienta, in concordanta cu cadrul furnizat de catre Uniunea Europeana. Sunt analizate provocarile aparute in problematica dezvoltarii durabile, aspecte ale dezvoltarii durabile economice in context romanesc, orizonturi ale Romaniei in 2020 si 2030 precum si mijloacele de implementare, monitorizare si raportare a rezultatelor dezvoltarii durabile in Romania.
In concluzii, sunt prezentate rezultatele prezentei analize: evaluarea capacitatii Romaniei de a a atinge obiectivele dezvoltarii durabile in toate aspectele ei.
Astfel, dezvoltarea durabila a comunitatilor locale reprezinta o provocare si o prioritate in acelasi timp. O provocare, pentru ca o comunitate trebuie sa fie receptiva la transformarile si schimbarile externe si interne care o pot afecta, adaptandu-se acestor schimbari prin actiuni si initiative strategice locale si prioritate, pentru ca modul in care se dezvolta localitatea ii afecteaza prezentul si sansele de viitor.
Capitolul 1
Notiuni de baza in legatura cu dezvoltarea durabila
Evocat pentru prima oara in 1987 cu ocazia reuniunii Comisiei mondiale pentru mediu si dezvoltare, conceptul de dezvoltare durabila are numerosi sustinatori: organisme internationale si supranationale, societatea civila, puterile publice si diverse intreprinderi. Conceptul, foarte vast, isi propune sa raspunda nevoilor prezente fara a compromite supravietuirea generatiilor urmatoare, are tangente cu economia, administratia publica si privata, protectia mediului inconjurator, sanatatea, educatia, agricultura, turismul, dezvoltarea internationala.
Actorii de pe scena politica, economica si sociala trebuie sa ia in considerare dezvoltarea durabila in cadrul strategiilor lor. Gestionarea riscurilor care planeaza asupra mediului inconjurator, consultanta in domeniul ecologic, cod etic si deontologie, audit social sau ecologic si evaluare, comunicare financiara, guvernare, consultanta pentru o strategie durabila... Profesionistii in domeniu se inmultesc si se specializeaza, oferta de formare in domeniu creste de la an la an si se diversifica. Profesionistii in domeniu se gasesc in marile intreprinderi, la baza crearii de noi intreprinderi, in cabinetele de consultanta, societatile de evaluare, banci, ONG-uri, organizatii internationale, nationale si regionale.


Fisiere in arhiva (6):

  • Anexa 1.doc
  • Anexa 2.doc
  • CUPRINS progry.doc
  • Licenta Dezvoltarea Durabila in Romania.doc
  • Licenta Dezvoltarea Durabila in Romania.ppt
  • strategie.pdf

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!