Dezvoltarea economică a turismului sportiv în zona Cheile Turzii

Cuprins licență

INTRODUCERE . 4
CAPITOLUL 1 TURISMUL- DELIMITARI CONCEPTUALE 
1.1 Concepte si clasificari folosite in turism . 5
1.2 Forme ale activitatii turistice .. 6
1.3 Evolutia turismului in Romania .. 7
1.4 Turism sportiv .. 13
CAPITOLUL 2 ANALIZA STRUCTURALA A POTENTIALULUI TURISTIC 
NATURAL AL ZONEI CHEILE TURZII
2.1 Relieful si structurile geologice .. 21
2.2 Clima .. 28
2.3 Reteaua hidrografica 30
2.4 Vegetatia si fauna ... 32
2.5 Arii protejate ... 36
2.6 Trasee turistice 37
2.7 Tipuri de turism practicate in zona Cheile Turzii ... 43
CAPITOLUL 3 ACTIVITATEA DE CAZARE LA PENSIUNEA LAURA DIN
ZONA CHEILE TURZII
3.1 Pensiunea Laura .. 48
3.2 Activitatea de cazare-principali indicatori .. 52
3.3 Valorificarea potentialului turistic .. 56
3.4 Analiza SWOTT . 57
CONCLUZII . 58
BIBLIOGRAFIE . 59
ANEXE ... 60


Extras din licență

INTRODUCERE
Turismul se manifesta astazi ca un domeniu distinct de activitate, cu o prezenta tot mai activa in viata economica si sociala, cu o evolutie in ritmuri dintre cele mai inalte. Generator al unor transformari profunde in dinamica sociala, turismul s-a afirmat totodata ca factor de progres si civilizatie, ca promotor al relatiilor internationale si, mai recent, ca argument al globalizarii si dezvoltarii durabile.
Tipurile de turism de diferentiaza de la tara la tara, asigurand varietatea si, prin acesta, atractia asupra turistilor autohtoni si straini. 
Una dintre bogatiile actuale de baza in domeniul turismului priveste studiul elementelor regionale, in functie de care se organizeaza activitati turistice tipice anumitor zone, si se pun in evidenta posibilitatile de amenajare complexa a acestora.
Activitatea turistica este bine sustinuta de un valoros potential turistic -  natural antropic -  diferentiat de la tara la tara, in functie de care sunt organizate diferite tipuri de turism. Mai cunoscute in practica turismului mondial sunt: turismul balnear maritim, cu o larga dezvoltare in teritoriu, practicat pentru cura helioterma sau climaterica sau avand alte motivatii terapeutice; turismul montan si de sporturi de iarna, practicat pe arie larga pentru drumetie, cura climaterica si practicarea sporturilor de iarna; turismul de cura balneara, prin care se valorifica insusirile terapeutice ale unor factori naturali (izvoare termal si minerale, namoluri, aer ionizat); turismul cultural, organizat pentru vizitarea monumentelor de arta, cultura si a altor realizari ale activitati umane; turismul comercial expozitional, a carui practicare este ocazionata de mari manifestari de profil (targuri, expozitii), care atrag numerosi vizitatori; turismul festivalier, prilejuit de manifestari cultural-artistice (etnografice, folclorice) nationale sau internationale; turismul sportiv, de care cunoastem o mare extindere pe plan national si international, avand ca motivatie diferite competitii pe discipline sportive, interne si internationale , pana la manifestari sportive de amploare (olimpiade, competitii sportive regionale, campionate mondiale etc.); turismul de vanatoare (safari), practicat de tarile occidentale, in general pe teritoriul Africi, al Americi Latine, in teritoriile artice si antartice. Este o forma de turism "distractiv", a carui dezvoltare -  marcata de spectaculos si inedit -  aduce mari prejudicii echilibrului ecologic al planetei, amenintand cu diminuarea sau, dupa caz cu disparitia unor specii extrem de valoroase ale patrimoniului faunistic al Terrei.
Romania are multe de oferit din punct de vedere turistic. Din punct de vedere cultural, tara este extrem de diversificata - se pot vizita fortarete medievale, manastiri bizantine, casteluri si case taranesti decorate dupa specificul regional.
Mi-am ales aceasta tema pentru proiect deoarece Cheile Turzii reprezinta un important obiectiv turistic pentru privelistile incantatoare pe care le ofera vizitatorilor.
Ca un aspect cu totul remarcabil, atractiilor turistice ale Cheilor Turzii li se adauga interesul stiintific deosebit pe care il prezinta formatiunile geologice, fauna si flora lor, interes care a determinat ca o suprafata de circa 175 ha, cuprinzand Cheile Turzii si zona inconjuratoare, sa fie decretata monument al naturii.
Proiectul este alcatuit din trei capitole. In primul capitol se trateaza problemele generale ale turismului ,in al doilea capitol se expune totul despre Cheile Turzii (prezentare generala si oferte turistice),iar in al treilea capitol modalitati de dezvoltare si promovare a tursmului in zona Cheile Turzii.
CAPITOLUL 1 TURISMUL -  DELIMITARI CONCEPTUALE
1.1 Concepte si clasificari folosite in turism 
Etimologic, cuvantul ,,turism" provine din termenul englez ,,tour" (calatorie), sau ,,to tour", ,,to make a tour" (a calatori, a face o calatorie), termen creat in Anglia, in jurul anilor 1700, pentru a desemna actiunea de voiaj in Europa - in general si in Franta - in special. La randul sau, acest termen englez deriva din cuvantul francez ,,tour" (calatorie, plimbare, miscare), fiind preluat de majoritatea limbilor europene cu sensul de calatorie de agrement. Termenul francez are radacini si mai adanci, el deriva din cuvantul grec ,,tournos" si, respectiv, din cel latin ,,turnus" si inseamna tot calatorie in circuit. Din termenul ,,turism" a derivat si cel de ,,turist", adica persoana care efectueaza calatoria pentru placerea proprie. 
Se pune problema clarificarii unor aspecte legate de termenul ,,turist". Profesorul englez F. W. Ogilvie, in 1933, considera ca fiind turisti ,,... toate persoanele care satisfac cel putin doua conditii, si anume sunt departate de casa pentru o perioada care nu depaseste un an si cheltuiesc bani in acele locuri fara ca sa-i castige ". Asemanator se pronunta si compatriotul sau A. C. Norwal (1936), care considera ca turistul ,,este acea persoana care intra intr-o tara straina pentru orice alt scop decat de a-si stabili o resedinta permanenta sau pentru afaceri si care cheltuieste, in tara unde se stabileste temporar, banii castigati in alta parte". Cel care a elaborat o definitie a turismului - acceptata pe plan mondial, a fost profesorul elvetian dr. W. Hunziker, acesta apreciind ca: ,,Turismul este ansamblul de relatii si fenomene care rezulta din deplasarea si sejurul persoanelor in afara domiciliului lor, atata timp cat sejurul si deplasarea nu sunt motivate printr-o stabilire permanenta si o activitate lucrativa oarecare'' (1940). 
Zece ani mai tarziu The Shorter Oxford English Dictionary (Oxford, 1950) - defineste turismul ca fiind ,,...teoria si practica din sfera calatoriilor; calatoria fiind de placere", iar turistul drept ,,...cel care face un tur sau mai multe tururi, in special cel ce face aceasta pentru recreere; cel care calatoreste de placere sau pentru motive culturale, vizitand diverse locuri pentru obiectivele interesante ale acestora, pentru peisaj sau altele asemanatoare". 
Dictionarul Enciclopedic Roman (1966, vol. IV) propune urmatoarea definitie a turismului: ,,Activitate cu caracter recreativ sau sportiv, constand din parcurgerea pe jos sau cu diferite mijloace de transport a unor distante, pentru vizitarea regiunilor pitoresti, a localitatilor, a obiectivelor culturale, economice, istorice etc." 
Dictionnaire Touristique International (1969) contine si el o formulare: ,,Turismul reprezinta ansamblul de masuri puse in aplicare pentru organizarea si desfasurarea unor calatorii de agrement sau in alte scopuri, realizate fie prin intermediul unor organizatii, societati sau agentii specializate, fie pe cont propriu, pe o durata limitata de timp, precum si industria care concura la satisfacerea nevoilor turistilor" si tot in Dictionarul turistic international(1980) se precizeaza ca ,,turismul se distinge de calatorie prin aceea ca implica pentru persoana in cauza, pe de o parte, alegerea deliberata a tintei, pe de alta, preocuparea exclusiva pentru satisfacerea placerii sale". 
Sintetizand cele enuntate, prin turism se intelege: 
-  in primul rand, ansamblul de activitati prin care omul isi petrece timpul liber calatorind in alta localitate sau tara, pentru a vizita oameni si locuri, monumente si muzee, pentru a-si imbogati cunostintele generale, pentru a se distra si a face sport, pentru odihna sau tratament; 
-  in al doilea rand, industria creata pentru satisfacerea tuturor bunurilor si serviciilor solicitate de turisti la locul de destinatie, la un inalt nivel calitativ si in conditiile protectiei si conservarii resurselor turistice, in special, si a mediului inconjurator, in general. 
Luand in considerare rapida schimbare pe care a suferit-o mediul economico-social in care se desfasoara turismul in perioada de la ultima Conferinta Internationala a ONU privind turismul (Roma 1963), Conferinta Internationala asupra turismului si statisticii turismului de la Ottawa din iunie 1991 a recomandat noi definiri ale conceptelor de baza in turism: 
,,Turismul se refera la activitatile unei persoane care calatoreste in afara mediului sau obisnuit, pentru mai putin de o perioada specificata de timp si al carei scop principal de calatorie este altul decat exercitarea unei activitati remunerate la locul de vizitare." 
Din perspectiva acestei definitii si a normelor elaborate recent de Organizatia Mondiala a Turismului este considerat turist ,,orice persoana care se deplaseaza spre un loc situat in afara resedintei obisnuite pentru o perioada mai mica de 12 luni si ale carei motive principale de calatorie sunt altele decat exercitarea unei activitati remunerate in locul vizitat. Astfel sunt considerati turisti persoanele care: 
-  efectueaza o calatorie de agrement (vacanta, concediu); 
-  se deplaseaza in statiunile baneo-climaterice in scopul tratamentului sau imbunatatirii starii de sanatate; 
-  se deplaseaza in alte localitati in scopul de a participa la competitii sportive; 
-  calatoresc in scopuri profesionale, adica participa la conferinte internationale, reuniuni stiintifice sau misiuni religioase etc; 
-  se deplaseaza in scopuri culturale.


Fisiere în arhivă (1):

  • Dezvoltarea economica a turismului sportiv in zona Cheile Turzii.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

1 Bran F., Marin D., Simion T. -  Turism rural, Editura Economica ,Bucuresti,1997.
2 Cosmescu I.-Turismul-Fenomen complex contemporan,Editura Economica, Bucuresti,1998.
3 Cristureanu C.- Economia si politica turismului international,Editura Abeona , Bucuresti,1992
4 Foltean F.,Ladar L.,Costinel D.,Negrut C.,Ionescu Ghe.- Marketing,Editura Brumar, Timisoara , 2000 
5 Lupu N. -  Hotelul -  Economie si managament,Editia a III-a restructurata si actulizata,Editura All Beck, Bucuresti,2002
6 Mitrache St., Manole V.,Stoian M.,Bran F.,Istrae I. -  Agroturism si turism rural,Editat de Fax Press,Bucuresti,1996
7 Negrut C., Dobre C., Negrus Codruta. -  Initiere in marketing,Editura Augusta,Timisoara,1997
8 Negrut C.,Dobre C. -  Marketing -  Politici. Strategii. Tactici.,Editura InterGraf,Resita,1997
9 www.listafirme.ro
10 www.datefirme.ro
11 www.pensiune-laura.ro
12 www.turistinfo.ro
13 www.iturism.ro
14 www.infopensiuni.ro


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!