Dezvoltarea sistemului de franciză în țările europene și în România

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere 2
Cap.I. Dezvoltarea sistemului de franciză în Europa 4
1.1.Evoluţia francizei pe teritoriul european 4
1.2.Clasificări ale francizei 8
1.3.Etapele iniţierii si creării unei reţele de franciză 17
Cap.II. Franciza in Romania 20
2.1.Istoricul francizei în România 20
2.2.Piaţa francizei în România 24
2.3.Francize româneşti de top 29
Cap.III. Conţinutul contractului de franciză 33
3.1.Conceptualizări privind contractul de franciză 33
3.2.Forma şi executarea contractului de franciză 36
3.3.Contractul de franciză la Mc Donald’s 45
Concluzii 55
Bibliografie 57
Anexe 59


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE 
Cuvântul “franchise” este de origine franceză şi se traduce ca privilegiu sau permisiune. Franciza nu este altceva decât un raport în care o parte numit francizor acordă dreptul de a produce sau de a comercializa anumite produse , de a presta anumite servicii în numele şi cu marca sa, celeilalte părţi numite francizat în schimbul unei redevenţe. 
Pentru orice franciză , marca francizorului reprezintă unul din factorii care o diferenţiază de o afacere obişnuită. Succesul afacerilor în franciză este determinat de mai mulţi factori cum ar fi marca francizorului care este deja populară pe piaţă, experienţa de afaceri care este pusă la dispoziţia francizatului, know-how-ul transmis de francizor francizatului şi trainingul care este acordat de francizor înaintea deschiderii unităţii.
Franciza atrage atât interesul francizatului, cât şi pe cel al francizorului deorece este cel mai reuşit concept de lărgire a afacerii pentru francizor şi un mod sigur de a începe o afacere pentru francizat. Afacerile în franciză cuprind toate gamele de industrii începând de la automobile, hoteluri, telecomunicaţii, construcţii, mergând până la agenţii de turism, brokeraj, publicitate, imobiliare sau la magazine de optică, fastfood, flori, etc. Nu există restricţii la francizarea unei afaceri cu condiţia să nu contravină legii. 
Sistemul de francizare care s-a dovedit atât de reuşit şi de util în industriile auto şi petrolului au început să se raspândească curând şi în alte sectoare de afaceri. 
În anii '50 a avut loc o adevarată explozie a dezvoltării francizei, odată cu inaugurarea în 1955 a restaurantelor McDonald's, de către Ray Kroc, care a pus accentul pe "calitate, servire, curaţenie şi valoare." În acelaşi an , Harland Sanders a gasit o nişa în industria fast food-ului cu Kentucky Fried Chicken.
Lucrarea de faţa îşi propune să se concentreze asupra importanţei francizei într-o reţea care leagă titularul afacerii de succes de comercianţii interesaţi în dezvoltarea propriei afaceri. În acest sens franciza reprezintă atât o metodă relativ sigură şi ieftină de a obţine profit, cât şi instrumental cel mai agreat atribut al globalizării, al actualei societăţi de consum.
Capitolul I prezintă noţiuni introductive privind utilitatea dar şi conţinutul unor aspecte teororetice şi practice cu privire la evoluţiile istorice în sistemul francizei atât pe teritoriul European ,cât şi în România. Sunt creionate atent principalele trăsături şi funcţii ale tipologiei francizei în funcţie de domeniul de activitate. 
Capitolul al II-lea este rezervat în întregime noţiunii de franciză pe teritoriu României, piaţa francizei şi o scurtă prezentare a celei mai de succes francize din ţara noastă. Cel mai elocvent exemplu pentru observarea dezvoltării unei companii prin franciză îl reprezintă compania Mc Donald’s , cea mai cunoscută afacere de acest tip din lume. Succesul faimoasei reţele de restaurant fast-food are un rol esenţial în promovarea şi extinderea acestui sistem în întreaga lume.
Capitolul al III-lea relevă principalele aspecte în materie de executare a contractului de franciză, cum sunt, obligaţiile francizorului şi obligaţiile beneficiarului. Francizarea este o oportunitate atrăgatoare pentru a deţine şi conduce o mică afacere utilizând un plan de afacere şi un format de afacere ce a mare succes. 
Principalele motive care au condus la succesul operaţiunilor de franciză includ o pregatire extinsă pe care francizorul a realizat-o pentru a dezvolta o afacere de succes, îndrumarea francizatului înainte de deschidere, în timpul deschiderii şi după deschidere, în ceea ce priveste conducerea şi direcţia afacerii.
Capitolul I
Dezvoltarea sistemului de franciză în Europa
Asociaţia Britanică de Franchising defineşte franciza ca fiind ,, o licenţă contractual cedată de o persoană, numită franchisor (cedent), unei alte persoane, numită franchiser (cesionar), care permite sau cere franchiserului să desfaşoare în perioada de valabilitate o anumită afacere, folosind un nume specificat aparţinând franchisorului sau în legatură cu acesta; dă dreptul franchisorului de a exercita continuu, pe perioada respectivă, asupra franchiserului, asupra modului cum acesta îsi desfasoară activitatea; obligă franchisorul să acorde franchiserului asistenţa în desfasurarea activitaţii în legatură cu organizarea acesteia, pregatirea cadrelor, merchandising, conducere etc,. cere ca franchiserul, în mod periodic, să platească franchisorului sume de bani în conformitate cu privilegiul, mărfurile sau serviciile furnizate de franchisor’’.


Fisiere în arhivă (1):

  • Dezvoltarea Sistemului de Franciza in Tarile Europene si in Romania.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!