Dezvoltarea Social-Economica a Rusiei in Prima Jumatate a Secolului XVIII

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 
Capitolul I. Dezvoltarea social-economica a Rusiei in prima 
jumatate a sec. XVIII 
1.1. Aspecte economice agricole. Taranii. Mosierii 
1.2. Industria 
1.3. Comertul 
Capitolul II. Aspecte generale a luptei de clasa si reformele lui Petru I 
2.1. Caracteristica generala a luptei de clasa 
2.2. Reformele lui Petru I si rezultatele acestora 
Capitolul III. Diplomatia lui Petru I 
3.1. Politica externa 
3.2. Institutiile si metodele diplomatice sub domnia lui Petru I 
Incheiere 
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Petru I tinea ferm in miinile sale firele diplomatiei ruse. El lua parte personal la toate tratativele, asumindu-si adesea functia de ambasador si de ministru al Afacerilor Externe. A facut doua calatorii in strainatate in scopuri diplomatice si a incheiat personal tratate importante ca, de pilda, Conventia de la Rava-Russkaia (anul 1698) si Tratatul de la Amsterdam (anul 1717). El intretinea contacte nemijlocite cu ambasadorii straini acreditati la curtea sa, purta cu ei discutii fara protocol, intr-o ambianta intima, acesta fiind mijlocul cel mai sigur, si uneori singurul, de a rezolva o chestiune. Adesea, ambasadorul trebuia sa-l caute ,,pe tar la ospete, pentru a-si putea indeplini misiunea primita". ,,Am profitat de prinzul de astazi, la care am stat linga el - relateaza Jul - si potrivit ordinelor stapinului si regelui meu, am avut un schimb de pareri cu privire la diverse chestiuni, in timpul acestei convorbiri, tarul m-a ascultat cu multa bunavointa si placere, raspunzindu-mi la lot ceea ce l-am intrebat". Prin mijlocirea ordonantelor tarului, acesta putea fi vizitat si acasa, unde acelasi Jul la gasit ,,imbracat sumar, cu un sort de piele asemenea unui mestesugar, lucrind la un strung". Petru I nu se impaca de loc cu formalitatile oficiale. Jul povesteste, nu fara umor, despre o audienta secreta ceruta tarului prin intermediul cancelarului. Audienta a fost fixata pe santierul amiralitatii. Ambasadorul s-a grabit sa ajunga la locul stabilit, in speranta ca tarul il va primi undeva intr-o incapere si-l va asculta. Cind Petru s-a apropiat cu salupa de mal, Jul a coborit in intimpinarea lui. Tarul a inceput sa-i vorbeasca cu glas tare despre problemele politice, astfel incit toti cei din jur puteau sa-l auda. Jul l-a rugat sa-l asculte intre patru ochi, dar Petru la cerut sa-i spuna deschis cu ce misiune a venit si, in timp ce ambasadorul ii vorbea pe soptite, tarul ii raspundea intentionat cu glas tare. ,,Astfel a luat sfirsit audienta privata pe care o cerusem, iar tarul a izbutit in felul acesta sa nu ia act de ceea ce nu voia sa auda".
Petru I isi avea principiile sale de politica internationala. Regula lui obisnuita era probitatea politica, precum si respectul fata de obligatiile asumate. ,,Mai bine -scria el - sa ne vedem parasiti de aliati, decit sa-i parasim noi, deoarece cuvintul dat este mai scump ca orice".
Ceea ce conferea eficienta politicii sale externe, era si faptul ca el nu se imprastia in mai multe directii ci se concentra asupra unei singure probleme. El axa toate eforturile diplomatiei sale asupra unui singur obiectiv, renuntind la celelalte atita vreme cit nu erau de prima urgenta. Astfel, pentru Petru I problema poloneza a existat numai in cadrul Razboiului nordic. O singura data s-a abatut Petru, fara voia lui, de la acest principiu fundamental al politicii sale externe, si anume, in 1711, cu prilejul razboiului ce i-a fost impus cu Turcia. Prin aceasta se deosebea politica externa a lui Petru I de politica sovaielnica si contradictorie a predecesorilor sai. Urmasii sai imediati insa n-au dovedit aceeasi fermitate in promovarea unei linii bine definite.
Scopul urmarit in teza presupune examinarea si cercetarea complexa a particularitatilor de modernizare a Rusiei si reformelor lui Petru I.
Scopul cercetarii impune urmatoarele sarcini:
- argumentarea dezvoltarii social-economice a Rusiei;
- caracteristica luptei de clasa;
- aprecierea reformelor lui Petri I;
- determinarea rezultatelor reformelor;
- analiza politicii externe a lui Petru I;
- evidentierea institutiilor si metodelor diplomatice sub domnia lui Petru I.
Scopul si sarcinile lucrarii au determinat structura tezei care consta din introducere, trei capitole, incheiere si bibliografie.
In primul capitol "Dezvoltarea social-economica a Rusiei in prima jumatate a sec. XVIII" se analizeaza economia agricola, industria, comertul din aceasta perioada.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Social-Economica a Rusiei in Prima Jumatate a Secolului XVIII.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!