Dezvoltarea Statiunii Balneoclimaterice Vatra Dornei

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I 3
I.1 Asezarea geografica. Statiune balneoclimaterica - generalitati 3
Capitolul II 6
II.1 Repere istorice 6
II.2 Izvoarele de apa minerala 11
1.Izvorul Arcadie 12
2. Izvorul Bizum 12
3. Izvorul Dorna 12
4. Izvorul Dorna Candrenilor 12
5. Izvorul Dorna - Est 13
6.Izvorul Dorna - Vest 13
7. Izvorul Felicia 14
8.Izvorul Ferdinand 14
9.Izvorul Ioan 14
10. Izvorul Nectarie 14
11.Izvorul Poiana Negri 15
12.Izvorul Poiana Vinului 15
13.Izvorul Sentinela 16
14.Izvorul Genunii 16
15.Izvorul Nou 16
16.Izvorul Petru 16
II.3 Utilizarea namolului de turba in balneoterapia din Vatra Dornei 17
II.4 Climatoterapia 18
II.5 Poluarea si protectia mediului inconjurator 20
Actiunile care au dus la poluarea si pierderea renumelui statiunii balneoclimaterice Vatra Dornei 27
Capitolul III.Concluzii 30
Bibliografie 34


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I
I.1 Asezarea geografica. Statiune balneoclimaterica - generalitati
Depresiunea Dornelor este situata in partea central - nordica a Carpatilor Orientali, in compartimentul nordic al zonei cristalino-mezozoice, inconjurata de munti impaduriti: Muntii Suhard formati din sisturi cristaline (N); Muntii Calimani care sunt de natura vulcanica (S); Muntii Giumalau (NE); Muntii Bistrita; Muntii Rodna. Altitudinea medie ridicata a depresiunii (850-900m) o situeaza intre depresiunile cele mai inalte din Carpati.
Relieful prezinta o fragmentare de munti josi si mijlocii care apar sub forma de muncei, avand culmi rotunjite si plaiuri drepte. Dintre inaltimile interioare amintim: Barnarel (1328m), Dealul Negru (1302m), Runc (1449m) si Ousorul (1639m) care strajuieste maiestuos si singuratic ansamblul natural. De asemenea, aglomeratele vulcanice din Calimani au generat un relief semtt cu numeroase stanci, modelate de vant si precipitatii, cu forme curioase, asemenea unor statui stravechi: 12 Apostoli, Pietrele Rosii, Tarnau, Mosul, Gusterul, Mucenicul.
Actualul oras Vatra Dornei s-a dezvoltat pe fostul catun Dorna pe Giumalau, atestat in documente la sfarsitul secolului al XVI-lea - inceputul secolului al XVII-lea. Acest oras a devenit cu adevarat semnificativ la inceputul secolului al XIX-lea cand autoritatile au confirmat oficial proprietatea de vindecare a apelor minerale din acest teritoriu. 
Orasul Vatra Dornei se gaseste la confluenta Bistritei Aurii cu raul Dorna. De aici, drumurile se ramifica in patru directii diferite, si anume: in amonte pe firul Bistritei se gasesc localitatile Iacobeni, Ciocanesti, Carlibaba; in amonte pe raul Dorna se insira Dorna Candrenilor si Poiana Stampei, tot in amonte pe raul Neagra se afla situate localitatile Sarul Dornei, Neagra Sarului, Panaci si in aval pe raul Bistrita se afla Comuna Dorna Arini continuata cu Crucea pana la Brosteni.
Cunoscuta si sub denumirea de ,,Perla Bucovinei", Vatra Dornei este o statiune cu sezon permanent, cu clima intramontan - depresionara ce implica: vanturi moderate, veri racoroase (15,2?C in luna iulie) si ierni friguroase (-6?C in luna ianuarie).
Fiind una dintre cele mai impadurite regiuni din Europa, Vatra Dornei este cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri ca un loc de relaxare si reintinerire datorita aerului curat si nenumaratelor izvoare terapeutice minerale.
Cele mai importante atractii turistice din Vatra Dornei sunt: parcul natural din centrul statiunii; Cabana de pe Dealul Runc; Muzeul Vanatorii si Stiintelor Naturale; Muzeul Etnografic al Bucovinei. In perioada sezonului rece turistii au la dispozitie doua partii de schi: Dealu Negru (3000 m lungime) si partia Parc (900 m lungime).
In imprejurimi se afla mici statiuni cu izvoare minerale: Dorna Candrenilor (3 km); Poiana Negri (8 km); Saru Dornei (10 km); Poiana Stampei (15 km) unde se afla si o importanta rezervatie de turba; comuna Ciocanesti (22 km) renumita prin fatadele caselor decorate cu motive geometrice multicolore; Cheile Zugrenilor (20 km) rezervatie geologica si floristica.
Prin statiune balneara se intelege statiunea turistica si de tartament sau profilaxie a unor maladii prin utilizarea resurselor naturale sau climaterice. Se disting statiunile balneologice ( de cura de namol, ape minerale sau termale) si balneoclimatice (montane si maritime).
Din totalul de 160 de statiuni balneare si circa 400 de localitati si puncte balneare doar un numar de 25 sunt de interes national si doar 7 sunt cunoscute si pe piata turistica internationala: Baile Herculane, Baile Felix, Baile Tusnad, Calimanesti - Caciulata, Covasna, Slanic Moldova, Vatra Dornei.
Factorii terapeutici ai statiunii balneoclimaterice Vatra Dornei sunt datorati climei, aerului pur care este lipsit de praf si de particule alergice si este bogat in aerosoli rasinosi, izvoarelor de ape minerale carbonate, feruginoase, usor bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, precum si a namolului de turba (adus din Poiana Stampei).
Statiunea este benefica indeosebi tratamentului bolilor cardiovasculare (dupa un infarct miocardic, cardiopatie ischemica, insuficienta valvulara, hipertensiune arteriala, nevroza cardiaca, varice, boala lui Raynaud). Totodata, Vatra Dornei ofera tratamente celor suferinzi de boli reumatismale (artroza, poliartroza), celor aflati in stari post - traumatismale (dupa ce au suferit operatii ale muschilor, oaselor; dupa entorse, luxatii sau fracturi), celor acuzand boli ale sistemului nervos periferic si central (pareze usoare), boli endrocrinologice (hipertrofie benigna 
si boala Basedow in faza incipienta), boli respiratorii (nevroza respiratorie), tulburari nevroase, metabolice, nutritionale, digestive si de alt tip.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Statiunii Balneoclimaterice Vatra Dornei.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!